ARANYFÜST

Full text search

ARANYFÜST
Összevesztek-e a püspökök vagy sem? Ez dominálta ma a folyosót. S míg Pap Elek beszélt, mindenki Dessewffy püspököt dicsérte és Meszlényit…
– Hja, hja, a dzsentriből kellene a püspököket kinevezni. Akkor egészen másképpen néznének ki…
A kálvinisták önérzetesen szorongatták egymás kezeit, s jelentőségteljesen kacsintottak egymásra:
– Minden jól megy!
A bal sarokban az öreg Pulszky fejtegette a helyzetet:
– Az egész egyházjogi reform olyan, mint a regényben a hősnő; már az első fejezetnél látjuk, hogy célt fog érni, biztosan tudjuk, hogy házasság lesz a vége, csak az a kérdés, hogy hányadik lapon?
Valóban, esetleg még sok akadályon és kalandon kell átmennie. S ha a demokratikus érzésű apa, az alsóház, ráadja is a szankciót, még hátravan a méltóságos nagymama, a főrendiház. Sok víz lefolyik hát még addig a tiszai ármentesített területeken, míg az első párt összeadja az esztergomi polgármester.
De addig is jólesik tudni, hogy a püspökök összevesztek. Ezen éldegéltek Kiss Alberték, Láng Lajos megelégedetten pödörgette szőke bajszát (melyről a Nemzet azt írja, hogy »szép«, a Pesti Napló, hogy torzonborz). Ezen merengett Wekerle, ki szívesen hisz a csodákban. Hiszen az ő élete is egy csoda attól a naptól kezdve, mikor hivatali főnöke, az öreg Buzetzky, azt mondta neki mint kezdő tisztviselőnek:
– Nem magának való ez, öcsém: keressen más pályát, itt nincs jövője.
Eltekintve azonban attól, hogy vajon összevesztek-e a püspökök vagy sem, ma a Ház a földmívelési tárcát tárgyalta, minélfogva érdekfeszítő ülés volt.
Amit nem is kell és nem is lehet mással indokolni, mint azzal, hogy Pap Elek háromszor beszélt. Mikor harmadszor felszólalt, a várakozás a tetőpontjára hágott, vajon fel fog-e még szólalni negyedszerre is?
De nem szólalt fel. S a Ház roppant megelégedéssel oszlott szét kettő után, részint azért, mert Pap Elek háromszor beszélt, holott beszélhetett volna négyszer is, és mert a püspökök összevesztek.
Ah, de csak füst volt mindez, csak füst volt. Mire a képviselők eloszladoztak a város különböző részeibe, már akkorra hallhatták morogni zakatolni útközben az esti lapok gépeit, melyek nyomták már, minden reményt elfújva hirtelen, a két hírt, hogy Pap Elek még húsz tételhez van felírva és hogy a püspökök még mindig össze nem vesztek.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi