CSAK FLEGMA, PONISTOWSKI!

Full text search

CSAK FLEGMA, PONISTOWSKI!
A szélsőbal már csupa tűz. Ugronék beszélni sem akarnak, csak egyszerűen permanenciába helyezkednek. Kossuthék pedig már ki is mondották hivatalosan, hogy a végletekig – más szóval késhegyig mennek.
Ahogy ez a fegyvercsörömpölés hallik: az embernek eszébe jut a híres Ponistowski…
Áldott legyen az emlékezete, ámbátor sohasem jutott el az első hőstettéig: a rajongó, a tüzes Ponistowski. Pedig a mesebeli sárkánynak mind a tizenkét fejét leharapta volna, ha egy lengyelre mer tüzet okádni; de a kardjával már akkor kezdett hadonászni, amikor még nem is láthatta a sárkányt. Mert sok volt Ponistowskinak a virtusa és kevés a flegmája. Úgy esett, hogy sohasem ölhetett sárkányt, de még az egereket sem bánthatta, mert messziről figyelmeztetett már mindenkit a kardjának csörömpölése. Nem is tudott hős lenni, pedig olyan bátor volt. Mikor aztán belátta, hogy mégiscsak baj az, ha az ember korán húzza ki a kardját, maga mellé vett egy apródot, aki üres óráiban akár siketnéma is lehetett, de ha meglátta, hogy a gazdája kardjához nyúl, hamar megrántotta a köntösét:
– Csak flegma, Ponistowski!
Nem volt tehát hős a híres Ponistowski, de egy használható axióma mégis maradt utána. Csak flegma! A jó ég tudja, hány nemzet éléskamrájára szoktak rá az egerek, mert az őriző macska nyakán ott felejtették a csengőt! És a jó alkalom hány félénk madara repült el, mert gyorsabban járt a szája a vadásznak, mint a puskája!
Csak flegma! A Ponistowski apródja megtehetné a szélsőbalnak azt a kis szívességet, hogy ezekben a várandós napokban megrántsa a köntösét. Mert odaát Ausztriában csakugyan bekövetkezett, amitől tartani lehetett s veszendőbe ment az alkotmány, amellyel az osztrák népek élni nem tudtak. S ebből a romokba dőlt alkotmányból a magyar szélsőbal már látja felröppenni a várva-várt madarat: azt a kedvező alkalmat, amikor élhetünk törvénybe írott jogunkkal és megvethetjük alapját a gazdaságilag is független Magyarországnak. Mert a határidő letelt és az osztrák kormány immár nem felelhet meg annak a kötelezettségének, hogy alkotmányos formák közt biztosítsa odaát is a kiegyezési provizóriumot. Antonio nem tud a terminusra fizetni és íme kitetszik; hogy Shylock nincs is kétségbeesve e fizetésképtelenségen, mert a pénz is jó, de egy font hús az Antonio szíve tájékáról szintén megteszi.
Magunk is azt hisszük, hogy az okos nemzeti politika egyetlen esélyt sem hagyhat kiaknázatlanul s csak a nemzetre veszedelmes ugrástól fog tartózkodni, de óvatosan annyi lépést tesz előre, amennyit csak tehet. És az a fordulat, amely Ausztriában bekövetkezett, kétségtelenül olyan esély, amellyel Magyarországon is számolni kell, számolni fogunk. Csak éppen attól kell óvakodni, hogy a kardunk csörömpölése el ne riassza a kedvező alkalom félénk madarát. S ha igaz, hogy Ausztria most tányéron hozza elénk azt a jó zsákmányt, amelyre a mi ínyenceink sokáig csak tehetetlen étvággyal néztek – akkor flegma, uraim.
Mert mi következik abból, ha megjött a kedvező pillanat?
Az, hogy síppal és dobbal figyelmeztessük a zsákmányt, mielőtt még megfogtuk volna? Hogy ujjongva vagy dühöngve kiáltsuk világgá, milyen örömmel látjuk az új idő hajnalodását? Hogy a rossz nevelésű gyermek módjára az asztalon keresztül nyúljunk a tányér után, amelynek édességét – ha nekünk van szánva – úgysem veszi el tőlünk senki?
Csak flegma, Ponistowski!
A zsákmány, amíg a levegőben van, a levegőé és nem a mienk. Tanuljunk legalább az okos pásztortól. Mert csak ragadozó madarat illik lármával elriasztani, de amikor gyanútlanul kerengve ereszkedik közénk egy kívánatos madár, akkor pásztorok és uraim, ott a szélsőbalon: csitt! csöndesen!
Vagy ahogy az apród mondta:
– Csak flegma, Ponistowski!

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi