ORSZÁGGYŰLÉS [dec. 31.]

Full text search

ORSZÁGGYŰLÉS [dec. 31.]
Nagy paksamétával jött a t. Házba Barabás Béla. Annyi könyvet, füzetet, újságot és jegyzetet hozott magával, hogy egy kis jóakarattal (no meg az összegyűjtött idézetekkel) kényelmesen elbeszélhetett volna a jövő századig. De mi is ez a Barabás tüdejének és csudálatos szóbőségének! Potomság. Összevissza is csak valami három esztendő.
De suttogás állta el az útját.
– Ne beszélj, Béla!
– Miért nem?
– Mert ez az utolsó nap és hátha mégis történik valami…
Hátha… Ennyi maradt már a sok kósza reménységből. A békeangyaloktól nem vártak már semmit (nyugalomba mehetnek a legközelebbi obstrukcióig), hanem mindenki a saját szakállára próbált valami egérutat keresni, amelyen kimászhasson a felelősség tövisekkel bélelt cellájából. Mert szó, ami szó, de ezen az utolsó napon mégiscsak fáztak egy kicsit a felelősségtől és ugyancsak szívesen vették volna, ha váratlanul lebocsátkozik a felhők közül a mesék aranyhídja, hogy minden bajból kényelmesen kivezessen. De az aranyhíd nem mutatkozott; pedig a felhők nem hiányoztak.
Csak egy halavány reménység csillant még fel. Valaki azt a hírt dobta a folyosóra, hogy a miniszterelnök tegnapi nyilatkozata bizonyos korrektúrán ment keresztül, ahogy a Ház naplói számára megörökítették. S míg az elmondott nyilatkozatra a szélsőbal az obstrukció folytatásával akart felelni, addig a litografált nyilatkozat ellen nem akadt kifogásuk. A szélbal emberei hajtóvadászatot rendeztek tehát a gyorsírók után, hogy velük állapítsák meg, mit változtatott Bánffy a tegnapi beszédén. Csakhogy a gyorsíró az eredeti feljegyzését is lehozta az irodából és azzal bizonyította, hogy a miniszterelnök az ő nyilatkozatán semmit, de egy betűt sem korrigált.
– Kár, kár – rázták a fejüket a szélsőbal emberei. – Milyen könnyű sor lett volna, ha némi eltérést lehet konstatálni. Akkor napirend előtt meg lehetett volna kérdezni a miniszterelnököt, hogy magáévá teszi-e a korrektúrát? Ha igen, akkor megvan az aranyhíd és a szélsőbal az utolsó pillanatban mégis leszerel. De semmi korrektúra, semmi változtatás! Így bizony nem lehet ma abban megnyugodni, amin tegnap annyira felháborodtak.
S mégsem engedték Barabást beszélni.
– Hátha…
Az ember sohasem tudhatja, mi történhetik és jó, ha kurta lélegzésű szónokok állnak sorompóba, mert két beszéd között mindig van akkora szünet, hogy a béke világra jöhessen. Így állott ma a szónokok sorába Brázay Kálmán, aki alig beszélt tíz percig. S közben csak azt lesték, nem jön-e valami csoda. Nem jött. Ellenben Brázay után szólásra jelentkezett Horánszky Nándor s a felelősség elől menekülni vágyó szélsőbal ebben is megcsillanni látta a reménységet. Hátha újabb nyilatkozatra bírja Bánffyt! Hátha ő maga építi meg a tisztességes visszavonulás hídját! Hátha olyan momentumot tud az alkonyodó vitába hozni, amely a javaslatot is megmenti s a tisztességes visszavonulást is! És végezetül az ősi reménység: hátha – hátha?
A nemzeti párt elnökét tehát még sohasem hallgatták olyan várakozással, mint ma. S akik csak okos beszédet vártak tőle, csak a helyzet komolyságához illő komoly mementót, azok kedvük szerint tapsolhatták Horánszky Nándort. Mert higgadt és világos, szenvedélytelen és józan volt az utolsó betűig és nem a szép szavak muzsikájával, hanem a gondolatok erejével és hatalmával fogta meg hallgatóságát. Az okosság még sohasem viselt szürkébb ruhát, mint ebben a nagy beszédben s a tapsok még sohasem szegődtek szárazabb kijelentésekhez, mint ezúttal. De éppen azért nem is hódította meg Horánszky a szélsőbalt. Muzsika-muzsika kellett volna ezekhez a szürke okoskodásokhoz. Akkor talán bódítottak volna.
Így a szélsőbal is száraz maradt.
– Horánszky nem kormányelnök – morogták itt is, ott is.
– Mondja el Bánffy ezt a beszédet – toldották meg mások.
És az aranyhidat nem tudták a Horánszky beszédében meglátni. Pedig az ország vonatja készen állott s már csak a harmadik csöngetésre várt, hogy elinduljon a jövő esztendő bizonytalanságába. Már csak percek kínálkoztak és a vonat egyik ajtajában azt leste Hungária, hogy törvénnyel indulhat-e a jövő esztendőbe, vagy törvény nélkül kell a vonatot megindítania. Éber emberek sürgető szava nógatott, hogy ne hagyják a perceket elfutni és szavazzák meg a törvényt; Szilágy Dezső még öt percnyi pihenőt is adott, hogy mindenki jól meggondolhassa a dolgát; aztán visszasietvén a dobogóra, megrázta a csengőt.
…Ez volt a harmadik csöngetés.
A teremben Holló Lajos emelkedett fel, hogy kibeszélje ezt az ülést. Az ország vonatja pedig törvény nélkül indult el a jövő esztendőbe. Hungária elfödte az arcát. Most már beszéljenek vagy hallgassanak: törvény nincsen és obstruálni sem kell tovább, mert január harmadikáig meg sem nyílnak az országház kapui…
 
* * *
 

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi