MIKLÓS JENŐ: ÚGY GONDOLOM…

Full text search

MIKLÓS JENŐ: ÚGY GONDOLOM…
Úgy gondolom, mint minden nagy, alkotó egyéniség Ady Endre is mindenki számára csak annyit jelent, amennyi megértéssel, ennek a megértésnek amilyen készségével indulunk elébe. Az ilyen eruptív lobogású és szilaj erejű alkotók nem a mi világunkat, nem a mi bánatainkat, álmainkat és gyötrődéseinket adják a visszaemlékezések és újra átérzések formájában, nem ők a „mintha csak én írtam, volna” emberek, mert az ő világuk: az ő világuk és nem a miénk s mert a fájdalmat is nemcsak hogy a maguk egyéni módja szerint fogadják be, hanem már maga ez a fájdalom is, ahogy van, ahogy feléjük megindul, ahogy a szívükbe ül s ahogy onnan kicsendül, a maguk képére és hasonlóságára megteremtett. Ady Endre nemcsak hogy egy külön világ, hanem éppen az Ady Endre világa, amely vele jött és itt van, a maga külön nyelvezetével, versformáival, a lemondásnak, a hitnek, a visszaemlékezéseknek, haragnak és szerelemnek külön formájával és külön a belső lényegével, egy teljesen zárt világ, amely vagy magával ragad, vagy elzúg fölöttem, amelyet azonban értékre, súlyra, jelentőségre másokkal összeméricskélni a legnagyobb s egyúttal a legfölöslegesebb oktalanság.
Ady Endrét nem a mi időnk szülte, aminthogy nem is fog elmúlni a mi időnk elmúlásával s egyképpen mosolyognom kell, akár a barátai és megkövezői, akár az ellenségei és utánzói Párizs Adyjáról, a nyugat Adyjáról, a modernek Adyjáról, vagy a nép Adyjáról beszélnek. Talán nem egészen úgy áll a dolog, hogy Párizs megfogta Adyt, hanem talán úgy, hogy Ady megteremtette a maga Párizsát, és megteremtette a magyar ugart, a vár fehér asszonyát, a faluja végi temetőt, a fekete zongora bánatát, a maga úri gőgjét, és rezignált pogány hitét.
Csodás világ az Ady világa, a magunk kis életét, törékeny játékait játékon kívül kell hagynunk és jó és tiszta lelkűeknek kell lennünk, hogy befogadjon. Ady Endre tehát a fiatalságé. És az ifjúság jött és rajongással, szeretettel ölelte szívére Adyt.
Tulajdonképpen már elejétől az övé is volt egészen. Az ifjúságé volt az az érces erő, a simulékony arany lágyság, az övé az új álmok, új szerelmek, új vergődések és új hitvallások, – Ady költészete a maga szilaj erejével, erőben új nyelvével s új kifejező gazdagságával. S hatása alatt kitavaszodott a magyar literatúrában.
Hogy lehetnek, akik nem szeretik, hogy Ady megjött? Az öregek. Ha van, úgy ez a legjobb fokmérője jelentőségének.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi