Bán Ferenc: Sárga liliom

Full text search

Bán Ferenc: Sárga liliom
Biró darabjában társadalmi tendenciába magasodnak a szereplők küzdelmei. Az a harc, amit Peredy folytat, közös minden olyan emberrel, aki nem azért éli az életét, mert megszületett: a korrupciót mindenki megsínyli, a korrupciót mindenki átkozza és mindenki fogadkozik, hogy éppen ő lesz, aki véget vet a nyomorúságnak. De Biró keresztüllát az ideglázas akaráson, tudja jól, hogy nagy út, igen nagy út a gondolattól a tettig és nálunk oly igen kényelmesek az emberek: „Nem tudod te azt, hogy Magyarországon nincsenek tragédiák? Itt nincsenek vallási rajongók és nincsenek tragikus hősök. Itt az emberek elmennek a szuronyig, de mikor a szurony hegye a mellükön van, akkor visszafordulnak.” Thurzó főhadnagy mondja ezt és ebben élesedik ki a Sárga liliom tendenciája: a magyar társadalmi mozgalmak eredményességében való kételkedés, a pesszimizmus, amely azonban nem nyugszik meg az állapotok ilyetén voltában, hanem a valóság föltárásával, a létező élet silányságának beigazolásával, cselekvésre, tisztultabb gondolkodásra szeretne ösztökélni. A téma közvetlen, igazi, színpadot követelő téma és amint Biró megformálta, még mélyíti, értékben még jelentősebbé teszi ezt a kitűnő meglátást. Az emberek igazi életet élnek és küzdelmeik mindig emberi küzdelmek és amint irányítja, bizonyos cél felé vezeti az alakjait, azon rögtön megérezni a maga tejével gondolkodó, lehiggadt és mindenekfölött öntudatos, nagy kvalitású írót.
Erős, elszánt emberek küzdenek a színpadon és lábdobogásukból, följajdulásukból, argumentálásukból, mint valami opera vezérmotívuma, folyton kicseng a mindennapi harc, a mindennapi küzdelem. Ami történik, az a legszigorúbban logikus, egészen a legtávolabbi vonatkozásig, a társadalomfestésig, de csak a színpad számára az. A drámai szerkezet ellen, akadémikus okoskodással azt a kifogást lehetne fölhozni, hogy a szereplők némelyike a közepes fajsúlyú hatás kedvéért van a színpadon. A széles perspektíva indokolttá teszi ugyan a jelenlétüket, de ez a staffázs nem él, nem küzd, nem alakítja a drámai menetet: ők a nép, a szóhoz nem jutók; nélkülük intéznek el mindent. Az életben valóban így van, de a színdarab hivatása nem az, hogy az életet fotografálja és embereket állítson valamifajta tendencia sugaraitól megvilágítottan egymás mellé, hanem sokkal inkább föladata: megmutatni, a különböző jellemű emberek, vagy az egymásba ütköző érdekekért küzdő emberek tusakodását. Ez a követelmény azonban csak annyiban hiányzik Biró darabjából, hogy olyan alakjai is vannak, akik nem részesei a küzdésnek. A színpadi készségében való bizalmatlanság okozhatta, hogy Biró beállított olyan alakokat is, akik pusztán a hatás kedvéért jönnek elő az élet valamely zugából; ám a Sárga liliom olyan színpadi alkotás, a legbelsőbb matériájában is annyira izgalmas cselekményű, hogy ez a bizalmatlankodó fölcsipkézés egyáltalán nem megokolt.
A színpadi munkát azonban az író intenciója szerint kell elbírálni és nem elképzelések alapján. Teljesen jogosulatlan Biró Lajos mellének akadémikus nyilakat szögezni, legkivált akkor, amikor Biró Lajos a szorosabb értelemben vett színpadot akarta szolgálni. Erős, életteli drámát adott, a legkényesebb ízlést is kielégítőn széles perspektívába helyezte ezt, a darab nemes művészettel megírt, világossága nagy írói kvalitásokra mutat: mindezek olyan értékek, amelyek előtt hódolattal kell meghajolni. Biró Lajos úgy látja, a Sárga liliom legalább ilyesmit bizonyít, hogy színpadon pusztán irodalmi eszközökkel – még olyan kitűnőkkel sem, aminők az övéi – operálni nem lehet; odacsatlakozott a francia iskolához. Egyenesen színpadi hatásra épített magyar darab volt már egynéhány. de ezeknél – a Tájfun kivételével – kényszerű ok szerepelt: az irodalmi képesség hiánya. Biróról azonban igazságosan csak ennek ellenkezőjét lehet elmondani. Az ő kezében megnemesednek a színpadias eszközök.
Az előadás és a rendezés mintaszerű volt; amit nálunk igen ritkán látni; mindenben hűn követték a szerző intencióit és így elevenedett izgalmas, forró hatásúvá a megértésből és a szolgálatkészségből fakadt harmónia. A második fölvonás díszletei gyönyörűek voltak: ezzel Márkus László ismét tanúságot tett képességeiről. Gombaszögi Frida, előkelő ökonómiával játszott s mostani szerepében megint megláttatta azt a magasságot, ahová rövid időn belül fejlődhetik. Különös meglepetésként hatott Z. Molnár László és Csiszér. Mindketten megkapó élethűséggel és imponálón fejlett, minden részletet megéreztető precizitással játszottak.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi