Hírek a Nyugat köréből

Full text search

Hírek a Nyugat köréből
A Nyugat aktualitásairól számolunk be e cím alatt. Híreket közlünk írókról, kiknek törekvései egybeforrottak a mi törekvéseinkkel, eseményekről, melyek jelzik, jellemzik, elősegítik törekvéseink megvalósítását. Igénytelenségek így magokban, mégis az esztétikai kultúrához, az irodalomhoz tartoznak, mint az érverés valamely nemes szervezethez.
A Nyugat Könyvtár címen Fenyő Miksa és Hatvany Lajos szerkesztésében olcsó füzetes vállalatot indított a Nyugat. Tizenkét szám jelent meg belőle. Egy gyűjtemény Ady Endre verseiből. Aki összegyűjtötte, távol volt tőle a banális gondolat, hogy a költő „legjobb” verseit gyűjtse össze; olyasvalamire gondolhatott, hogy azokat az Ady-verseket vigye a nagyközönség elé, melyek fölött már nem lehet vitatkozni, amelyek magukban is, különválasztva Ady költészetének egész, nagyszerű jelenségétől érvényesülnek és behódolásra késztetik a legelfogultabb, a legkényelmesebb olvasót is. Ignotus színházi dolgai vannak összegyűjtve egy másik füzetben: értékes fejezete a kritikus érett, nedvdús művészetének, legnagyobb prózaírónknak Ambrus Zoltánnak Ifjúság kötete, Hatvany Lajos tanulmánya Gyulai Pálról –, az első tanulmány, mely Gyulai méltó helyét kijelöli a magyar irodalomtörténetben – ezek a füzetek jelentek meg magyar íróktól az első sorozatban. Külföldi íróktól: Schnitzler Artur drámája: Az élet szava, Salgó Ernő fordításában. Wedekind-novellák, Karinthy Frigyes fordításában és Maurice Barrčs L’imperatrice de la solitudejének fordítása (Tóth Árpád ford.): a legmélyebb, legfinomabb és költői szépségekben gazdag emlékezés, imaginárius analízis Erzsébet királynőről. A bevezető sorokat külön közöljük. 1911-ben még harminc-negyven szám jön a vállalatban.
A Nyugat első budapesti felolvasása december tizedikén volt meg. Lengyel Menyhért, Lesznai Anna, Bródy Sándor, Biró Lajos, Szomory Dezső olvastak fel és Somlyai Artur és Medgyaszay Vilma szavaltak a Nyugat költőinek verseiből. A Nyugat második felolvasása január első felében lesz, nyilván Ady Endrével, Móricz Zsigmonddal, Laczkó Gézával, Hatvany Lajossal, Kaffka Margittal.
A Nyugat újévi számában Móricz Zsigmondtól új nagy regényt kezd. „Az isten háta mögött” ez lesz a címe.
Karácsonyra egy csomó új könyvvel jön a Nyugat. Heltai Jenőnek két kötetjével; az egyik az író kis meséskönyve, remekbe csiszolt, szeretetreméltóan bölcs, talártalan tanításaival. A másik a verseskönyve. Szomory Dezsőnek is novellás kötete jön: Ünnep a Dühöngőn és egyéb szerelmek. Egy kötet lírai antológia az új magyar versirodalom java termése. Ady Endre új verskötete: A minden titkok verseiből.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi