Hatvany Lajos: Egy kortárs Csokonairól • Idézetek egy elfeledett könyvből

Full text search

Hatvany Lajos: Egy kortárs Csokonairól •
Idézetek egy elfeledett könyvből
Ferenczy Zoltán Csokonai életrajzában föltűnt nekem néhány idézet Domby Márton egykorú följegyzéseiből. Ferenczy prózájának csatakos szürkeségében tiszta aranyfénnyel fénylenek ki a régi sorok. Minden szót valóságos aureola vesz körül.
Mért nem emlegetik ezt a memoár-írót? Hisz nem oly gazdag a mi memoár-irodalmunk. Még a lexikon is csak annyit tud Domby Mártonról, hogy 1778-ban született, 1864-ben halt meg; Csokonai tanulótársa volt, s a költőről egy kis könyvet írt.
Az idézetekben kapott ízelítő kíváncsivá tett Domby Mártonra, s megkértem a debreceni Csokonai-kör kitűnő titkárát, Kardos Albert tanárt, hogy szíveskedjék a könyvet rendelkezésemre bocsátani. Néki köszönheti a Nyugat ezt az új-régi munkatársát, ki alább maga fog bemutatkozni.
A régi és elfeledett könyvbe mindig szerelmes ember egész falánkságával nyúltam Domby kis füzete után, és vártam egy csomó érdekességet Csokonairól, környezetéről, a kollégiumról, Debrecenről stb.
Csalódtam. Ez a debreceni bel-esprit-ügyvéd végzetes hibát követett el. Nem írt emlékiratokat, hanem elmélkedett Csokonai művien, s igazi magyar esztétikus létére, külföldi esztétikusok közismert tanítását ereszti fel a maga fejtegetéseinek ugyancsak híg levében.
Ám az esztétikai ákombákomban él még néhány mondat. Domby Csokonai közelében haladt el – látta őt, hallotta őt és sokat foglalkozott zseniális barátjának sorsával, jellemével, neuraszténiájával, mint ő mondja, érzékenységével. Ennek a látásnak, hallásnak, foglalkozásnak mégis csak nyoma maradt a könyvben. S ahol ez a zavaros fejű gondolkodó és tökéletlen író frissen az élet nyomán jár, ott mondata is megelevenül, föléled, s az akkori magyar nyelv bőséges kincseit ragyogóan ontja.
A holt könyvnek e mindig élő néhány töredékét meg akartam menteni az alább következő néhány idézetben.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi