Móricz Zsigmond: Epizód

Full text search

Móricz Zsigmond: Epizód
Későn értek haza a vadászatról s azonmód, sáros csizmákka vették le magukat a nagy üres verandán a fonott kerti székekbe. Péternek furcsa volt, hogy ő most házi gazda, itthon van, az övé az ház, a bútorok, a cseléd s a drága kis asszonyka bent a ház kedves mélyén…
Roppant fáradtak voltak, örültek, ha mozdulni sem kell s fújtak, mint a lihegő lovak. Csinos cselédlány terített s gyorsan, de ügyetlenül mozgott közöttük. Péter derűsen elmosolyodott s kicsinyelve biggyesztette fel a száját, azelőtt, ha így vadászatról megjött, még a cselédet is kedve volt megcsipkedni. Hja most, az persze más. Ma házas ember, fiatal férj!…
Hanyatt dőlt a székben, a plafont nézte s mosolygott.
Egyszerre csak ruhasuhogásra ijedt fel.
A felesége bejött s ettől egész váratlanul úgy megrémült, mintha baj érte volna. Az asszonykán bódult álmosság káprázata volt. Az arca piros és gyűrött a lágy párnától s könnyű pongyolája alatt mintha semmi se lett volna.
Péter elpirult, mert ostoba módon szemérmes ember volt. Érthetetlenül sértette, hogy a felesége kikelt az ágyból s közéjük, mocskos és kihajszolt s ostrombaszáju férfiak közé jött. Felugrott, elébe állott, mintha csak el akarta volna testével takarni az asszonyt, a szent titkot profán és barbár korhelyeszű legénycimborái elől. De nem bírt semmi ürügyet találni, hogy visszazárja a nőcskéjét az éjszaka sötét szobáiba, elkeresedett szájjal kellett néznie, hogy pajtásai látszólag tiszteletteljes kézzel fogják meg az ő isteni törvények szerinti párja kis kezét s ökölbe kapott dühvel képzelte el, miket gondolnak most ezek a galádok magukban.
Ledobdta magát a székbe s ránézett a szemben vele belépő lánycselédre, aki nagy tálcán készen hozta a hideg vacsorát.
Egész oda volt az elképpedéstől. A lányon valami uras szabású ing volt, biztosan az asszonyától kapta, de úgy viselte, mintha parasztingváll volna, az előbb fel sem tünt neki, hogy ingben van, most égett az arca a szégyentől. Ebben a percben az ing lecsúszott a lány félvállán, le a kar közepéig, úgy feszült meg a mellén keresztül.
Ekkora szemérmetlenség! Hát az ő házában így jönnek ki női alakok éjszaka. Hát mi ez a ház! Örömház?
Nagy izgalommal, szinte dühvel evett. Vastag, kövér disznókaraj falatokat harapott s kemény erős foga alatt ropogott a porcogó. Érezte, hogy az asszonykája néha melegen s bágyadtan, szerelmesen felejti rajta a szemét, de csak lopva lesett oda rá, olyankor mikor tudta, hogy a két férfi tréfás beszédén, mint valami himbálózó ágon gubbaszt ez az álombögyü madár.
Vacsora után azt pityegte a kicsi asszony:
– Aludni, aludni. Fáradtak az urak. Pihenni, pihenni.
S lassan, ide-oda törő mozdulattal akart feltápászkodni, de nem ment. Az ura után nézett segitségért s a tekintete könyörögve, szerelmesen fult bele a férj szemébe: Gyere már, gyere már. Nem látod, hogy hljlak, várlak, áhítalak… Karolj már, ölelj már, vigyél már… a tied vagyok, ahogy csak akarod.
Péternek a halántékába rohant minden végre s megszédült az erős vágyrohamtól. De a másik percben már belebőszült az orrába a másik két férfi bűze s egy szempillantás alatt elvadult.
Mit! Ő most karra ölelje, magával hurcolja, mindenkinek a szemeláttára, ezek előtt, akik tudják a következő perceket, a zsebórán számolják… Hogy ő maga fertőztesse meg a családi élet szentségét ezzel a nyers és otromba leleplezéssel!
Mogorva képpel hörögte:
– Eh. Nem lehet tele hassal lefeküdni. Üssünk egyet.
Kivágta zsebéből a pakli kártyát s nem csapta a másik két férfinak a szemébe, bár ráállott a keze, mikor azoknak szemtelenül durva kacagása kitört.
Az asszonyka kényeskedett egy kicsit, de aztán türelmes megadással huzta a székét az ura mögé. Rákönyökölt a vállára, úgy kibicelt.
Péternek lángolt a feje s a kártyák gúnyosan vihogtak a szemébe. A fülében érezte az asszony lassú pihegő lélekzését s káromkodva szidta magát:
– A fene egye meg a szemérmességemet, hogy mennyi kínom volt már miatta! – s vad erővel csapta bele a leadásba az ászt. – Tiz esztendős voltam, mikor elszaladtam a pesztonka elől, aki játszani akart velem… Azóta hányszor pottyant ki a számból a jó falat. Kell nekem itt ülni és kártyázni, mikor…
Vesztett.
A homlokán vastagra dagadtak az erek s a fogát csikorgatta.
Az asszony látta, érezte, hogy valami baja van az urának, a nyakát átfonta ártatlan kis puha karjával s apró, csipegetett csókokat szórt a hajába.
Péter nézte a kártyát s a szeme előtt fényes ködök szikráztak. A karján elkezdett regezni az izom, bár tudta, hogy a kártya nem reszket a kezében.
Bejött a szobalány. Péter vak, kimeredt szemmel bámult rá. A lányon látszott, hogy közben már aludt s a szeme hunyorgott az erős fényben. Az inge most is rendetlen volt, de most a másik vállon lógott s amint felemelte a karját, hogy önkéntelen mozdulattal megigazítsa, Péter látta barna, erős, gömbölyű vállát és sötét hónát.
Úgy vitte ki a tálcát, mint egy alvajáró s a Péter szeme, mint egy ideges kopó követte, bár minden sürű pillantás alatt a kártyát is éppolyan zsibbadt tudatlanul nézte.
– Ejnye drágám, – szólt az asszonyka s megcibálta üstökét, – csak nem adod ki a tromfot! – s kedves asszonyi igazságérzéssel már vissza is vette a kidobott kártyát.
– Hát játsszál, – kiáltott fel Péter s odalökte a kártyát a feleségének. Szégyelte, hogy rápirított, égett az arca és el kellett fordulnia hogy ne lássák szemérmes restelkedését.
Az asszonyka nevetve vette át a kártyát, Péter pedig megszökött. A fejébe csapta kalapját s kiment.
Amint a hosszú folyosón végigment, hirtelen megállott s elszorult a tüdeje, hogy azt hitte megfúl.
A lány vissza jött a konyhából, ahova az edényt kivitte s most a kisebbik cselédszoba ajtaját nyitotta ki, hogy bemenjen aludni.
Ezt a szoba azelőtt kamara volt, csak most adták ennek a lánynak, mert ez nem fért el a többi cseléd közt a különálló cselédházban, kellett is, hogy közelebb legyen is itt hált egyedült.
– Zsuzsi! – szólt Péter s azt se tudta, mit beszél fullatag remegéssel, – várjon csak.
Odaugrott az ajtóhoz, de lábujjhegyen, mégis ostoba merészen, mert a veranda nagy acetilén lámpája végig világította a folyosót s ha valaki utánafigyelt, láthatta is.
A lány borzasztóan megrémülve lapult meg az ajtóban.
– Valamit akarok… – morogta Péter s az egész teste úgy reszketett, szinte tajték verte ki s belépett az ajtón.
Mikor később kilépett, ásított felnézett az égre, nagyon nyugtózott, megforgatta a derekát, sorra ropogtatta a vállpereceit. Lelépett a könnyű sárba, járkált egy kicsit a jó hűs szellőn és szivarra gyujtott.
– Szép éccaka van, – mondta s hallgatta a másik udvarról a lovak tombolását.
Mikor jól lehült, megnyugodott, bement a verandára.
Nézte egy kicsit a kártyázókat, de únta a nevetést, lenézte a semmis izgulásokat a kártyalapok fölött, egyszerüen, halvérrel szólt bele.
– No fiacskám, nem megyünk aludni?
Az asszonyka kapott az ürügyön, mert már nyert pár forintot s szeretett volna megszökni vele.
– Menjünk kis öregem, menjünk.
– Hát akkor jó éjszakát! – s hidegen, minden mellékgondolat nélkül kezet nyujtott az uraknak.
– Aj, de fáradt vagyok, – szólt odabenn, mig ledobta magáról a kabátot. – Hogy ki tudja egy komisz nyul hajtani az embert.
– Szegény kicsi uram, – szólt az asszony a könnyű nyári paplan alól, – hadd csókoljam meg azt a fáradt homlokodat.
Péter odatartotta a homlokát s arra gondolt, hogy az ispán, a gazember biztosan becsapja most, mert harminc napszámost számít fel, pedig ő nem látott annyi népet, mikor ma ott hajtottak el a kukoricák mellett.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi