Ignotus: A politika mögül

Full text search

Ignotus: A politika mögül
Nem hiúságból, nem törtetésből: mulatságból szerettem volna ott lenni, mikor Berchtold gróf bizalmas felvilágosításokkal tartotta a delegátus urakat. Azt hiszem, mióta a Mari szolgáló felvilágosította őket, ilyen pikantériákban nem volt részük. S képzelem: mennyit kötött az orrukra abból, amit az ő diplomata versenytársai őneki kötöttek az orrára! … Berchtold gróf igen szimpatikus s amellett jóképű úriember – abban is utódja a derék Goluchowskinak, hogy ő is Minister des angenehmen Äusseren. (És nem ministre étranger aux affaires, mint a gonoszok rá akarják fogni, szorgalmas és kötelességtudó úriember, ki mindent megtanult, amit diplomáciából meg lehet tanulni – csak az a kérdés: lehet-e, s ez is nem olyan művészet-e, amire nemcsak jól kell születni, hanem születni is kell? …) Mondom: Berchtold gróf is igen jóformájú úriember – de ő, mint barátjai mondják, nem az új Goluchowski akar lenni, ki fatalista volt e monarchia nevében, hanem az új Andrássy, ki magát e monarchiát emelte fátumi sorba a kis balkáni népek fölé … Mit akar? kérdezte tőlem minap egy beavatott: mit akar s andrássysta létére mit ágál Berchtold ellen? Hát nem látja, hogy Berchtold az Andrássy politikája fonalát akarja fölvenni – ott, ahol Aehrenthal fölvette, de újra elejtette, mikor, igen helyesen, annektálta Boszniát, de, igen helytelenül, kihurcolkodott a szandzsákból?
Ebben az egyben az emberemnek igaza volt: a boldogult Aehrenthal gróf rettenetesen dementálta a maga kiválóságát s jókaiságba fordította az andrássyságot, mikor annak fejében, hogy Boszniát végképp elvette tőle, lovagiasan azzal engesztelte meg a törököt, hogy a szandzsákot, melyben már bennültünk, megint visszaadta neki. Ezzel elárulta Aehrenthal gróf, hogy sejtelme sem volt neki, az Andrássy állítólagos követőjének, arról, hogy mért okkupálta Andrássy Boszniát. Pedig csak gondolnia kellett volna a szálló igére, hogy mire kell nekünk Bosznia: arra, hogy megtörje a monarchiát fojtogató szláv gyűrűt. De mit ér e végre akár Bosznia, akár Hercegovina, ha a szandzsákkal török kézen marad, tehát a nagy-szerb aspirációk számára ígéret földjéül kínálkozik éppen az a terület – az a szerbek lakta – mely a két egytestvér szerb népet: a szerbet s a csernagorcot elválasztja egymástól? Még ha nem is a szandzsákon át vezetne az út – ahogy vezet – Szalonik felé, s ha monarchiánk nem is törekednék – aminthogy törekszik s igaza van, ha törekszik – Szalonikon át új kijárásra a Földközi-tenger felé: akkor is ott kellene ülnie a szandzsákban, ha egyáltalában volt valami értelme s a monarchia érdekeinek megfelelő rendeltetése a bosnyák okkupációnak és annexiónak. Ha tehát Berchtold gróf Aehrentalnak ezt a súlyos hibáját akarja jóvátenni: abban igaza van, s ebben a szándékában van valami a nagy Andrássy hagyományainak megértéséből. Nem tudom: a nagy Andrássynak maradt-e politikai végrendelete, de csak a térképre kell nézni s meglátni, hogy, míg az olasz szomszéd mindjobban eltorlaszolja előlünk az Adriát, Szalonik felől nagyszerű tengeri utunk nyílnék a világba: hogy, mondom, az Andrássy végrendeletének magyar vagy osztrák–magyar legendája éppúgy kialakuljon, mint ahogy, Konstantinápolyra gondolva, az orosz lelkekben kialakult a Nagy Péter cár végrendeletének legendája.
Csakhogy … csakhogy Andrássy nem úgy csinálta a dolgát, mármint a mi dolgunkat, hogy lángba borítsa ezt az egész monarchiát, csak azért, hogy meg tudja sütni e tűznél a bosnyák pecsenyét. Abban tévedhetett, hogy Boszniát megszerezni nem volt elég, mint ő mondta, egy katonabanda, hanem, bizony, sok jó magyar vérnek kellett ott elfolynia – de nagyszerű volt abban, hogy nem minket vitt háborúba, hanem másokat hagyott elébb háborúskodni, hogy az ő háborújuk végén jusson számunkra részül az okkupációs megbízatás. Nagyszerű volt, ahogy hagyta ömleni az orosz s a török, az oláh s a bolgár vért, hogy e vértenger lökje ki számunkra szigetté Boszniát. Minden jel arra vall, hogy Berchtold gróf, hogy azok, akik mögötte állnak, megfordítva akarnak eljárni. Minden jel arra vall, hogy mint 1870-ben a franciáknak megvolt az ő Eugenie-jök, nekünk is vannak hatalmasaink, kik mindenáron »akarják az ő kis háborújukat«. Akik elébb az olaszba akartak belekötni s a király az Aehrenthal tiltakozása után akkor csak azért vonultak vissza, hogy később jobban ugorhassanak – reculer pour mieux sauter. S most egyszerre kétfelé akarnak ugorni: Albániában az olasz felé, Macedóniában a török, az orosz és isten tudja ki mindenki felé, s egy – mint már minap megírtam s mint újra hallom – egy szándékosan télinek tervezett balkáni hadjárat borzalmaival kezdődő világháborúba akarják belekeverni a monarchiát, hogy e háború végén, ennek kerülőútján, ennek százszoros túlfizető árán s ha már mindenki számára minden gesztenyét kikapart, jusson el talán tulajdonképpeni céljához: a szaloniki öbölhöz. (Télinek azzal a számítással tervezik a hadjáratot, hogy a hegylakóknak nincs meleg ruhájuk, a mi bakáinknak van, s télen a betyároknak tüzet kell gyújtaniok az ormokon, s így nem puskázhatják le látatlanul, mint nyáron a mi katonáinkat.)
Nem tudom, bizalmas közléseiben megmondotta-e mindezt Berchtold gróf a nagytudományú delegátusoknak. (S hogy ezek szaladtak-e azután a börzére, hogy e felvilágosításokat hasznosítsák!) De bizonyos, hogy soha annyira isten kezében nem volt ez a szerencsétlen monarchia, mint most – s azért nem, mert soha annyi dilettáns kéz nem ártotta bele magát az isten dolgába, mint most.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi