Ignotus: A politika mögül

Full text search

Ignotus: A politika mögül
– nov. 12.
Ma valamivel csendesebb a hadilárma, mint tegnap volt, noha, úgy hallatszott délben, hét katonaszállító vonat már elindult a mai napon Budapestről. Mire e sorok változhatatlanul nyomtatásban állanak, az is kiderül majd, igaza volt-e az éjszakai híresztelésnek, hogy szerdára, 13-ra, a hadügyminisztérium közlést ad ki, melyben előkészíti a közönséget a mozgósításra. Ezt – mármint a mozgósítást – aligha tudjuk elkerülni. De a háború, ha kitörne, íme télinek készülő, s mint a Nyugat kétszer is megírta: szándékosan télinek tervelt háború: reméljük elmarad.
Bizonyára nem a derék Berchtold gróf ügyességéből, bizonyára nem lelkiismeretességéből azoknak, kik e szerencsétlen monarchiát kényre-kedvre igazgatják. Berchtold gróf, az ő cirkuszi augusztusos utólag való kezdeményezéseivel, állandóan a nevetség s a háború szélén járatta, végig e világtörténelmi hat hét során, a mi szomorú birodalmunkat. De mindig annyira elkésett, s minduntalan újra az ő új meg új utólagos gondolataival, hogy mire közbecsördített volna, már nem volt miért. A balkáni események száguldása fölébe kerekedett minden tervnek, amit a jámbor Ballplatz különböző eshetőségekre kifundált. A török nem tudott helytállani – pedig a Ballplatz arra számított, hogy tud. A román nem rántott kardot, pedig a Ballplatz úgy egyezett vele, hogy ránt. A négy balkáni királyság nem kapott hajba a zsákmányon, pedig a Ballplatz azt várta, hogy hajba kap. Semmi sem történt úgy, ahogy a Ballplatzon várták. S amely egyre macedón háborúra készült, melyben a románokat küldhette volna előre: a monarchia most albán háború előtt áll, melyhez a románoknak semmi közük. Nem hiszem, hogy szomorúbb időkben mulatságosabb ember kínlódott volna egy nagyhatalom képviseletében, mint a derék Berchtold gróf. Mentsége csak egy van – az, hogy, bár semmi egyebet nem látott előre, de ezt, ezt az ő gyászos tehetetlenségét előre látta. Előre megmondta, hogy ő nem való külügyminiszternek, mint ahogy 1866-ban Benedek generális előre megmondta, hogy ő nem való az északi sereg vezérének. Ő, úgy mondotta; jó nagykövet, ki szépen végre tudja hajtani, amit mások diszponálnak. De nem való a helyre, ahol magának kell diszponálnia, gyors átlátással, rögtönzött határozottsággal. Ennek következtében azért is megtették külügyminiszternek, akarata ellen, szabadkozásával nem törődve. S mint Benedek a hadiért, úgy felel most ez a sajnálni való derék úr ezért a diplomáciai Königgrätzért, mely négy hét alatt kirúgta monarchiánkat négyszázados törekvéseinek tartományából: a Balkánról.
S belerúgta, szakasztott úgy, mint Königgrätz, a porosz ölébe. Se égen, se földön nincs ma másunk, mint a német birodalom, kire árvaságunkban számíthatnánk. Keserves istáp, nyomorult kiszolgáltatottság! Nem társa vagyunk immár a németnek, hanem kliense, kényszerű kitartottságában az ő felsőségének. Bolgár, román – még a görög is nagyobb hatalom nálunk, mert van kik közt válogatnia, akikhez csatlakozzék, s egyiket a másik ellen van módja kijátszania. Nekünk nincs válogatásunk – mi csak a némettel mehetünk s a némettel kell mennünk.
Egy nyeresége van e minden vesztettségünknek. A háborút nyilván elkerüljük.
Mert: a balkáni események mindenkit meglephettek – a németet nem. A franciák igen gyerekesek, mikor a törökök pusztulásában a németek vereségét látják, mondván: hát íme ezt tudta a ti töröktanító Goltz pasátok! A német rég tisztában volt a török élhetetlenségével, annyira tisztában, hogy már jó előre elhítta Konstantinápolyból s Londonba helyezte át az ő túlságosan törökbarát nagykövetét, Marschall von Biebersteint. Azért tette s csakis úgy tehette, mert leszámolt a törökökkel és halálnak szánta. Potsdam s még inkább Baltisport már a törökkel szakító új német politika következése volt – a német birodalom a töröknek s a Balkánon érdekelt Ausztria–Magyarországnak bőrére egyezett meg az orosszal. Még mielőtt a balkáni háború kitört, a Nyugat megírhatta, hogy a baltisporti orosz–német egyezség odaszánta a Balkán területeit: Montenegrónak Szkutariig, Szerbiának Kumanovóig, Bulgáriának Drinápolyig s Görögországnak fel Thesszáliába. Az események, való igaz, túlszáguldottak az előre megvont határvonalon, de hogy e vonal igenis meg volt vonva, az egy átfutó percre megmutatkozott október 24-én, mikor az oroszoktól igazgatott francia miniszterelnöknek egy nyilvánosságra nem került, de a Ballplatzra eljutott s ott megfelelő felháborodást keltett indítványa nem kisebb dolgot akart, minthogy a hatalmak rögtön lépjenek közbe, tiltsák el a hadakozó feleket a további háborútól, s a balkáni királyságoknak adják oda mind a földet, amit az napig valósággal birtokba vettek: vagyis Montenegrónak a Szkutariig, Szerbiának a Kumanovóig, Bulgáriának a Drinápolyig terjedő területeket … Mondom, az események túlmentek, s az orosznak éppen nem örömére, az előre megvont vonalon, de ha méretükben el is képesztették, lényegükben nem lephették meg sem az oroszt, sem a németet, kiknek politikája e nagyobb események után is az marad, amivel a kisebbnek szántakat útnak lökték.
Ez a politika nem háborús – sem az orosz részéről, ki még nincs fölkészülve a háborúra, sem a német részéről, kinek nincs oka háborút keresni. De az orosz nem akarja megengedni, hogy, ha már ő nem lehet ura a Balkánnak, a mi monarchiánk ott teret foglaljon s vezérlő hatalom legyen. S ez nem kedves a németeknek sem, mert neki a mi monarchiánk csak úgy kell, ha mindenképpen őrá szorul, semerre sincs támasztéka s nem áll útjába annak, hogy a termelésében túlduzzadó német birodalom a Balkán országait ipari és kereskedelmi érdekeltségébe ragadja.
A Balkán s a mi monarchiánk felől megegyezett két északi hatalomnak ezek az érdekei a kezessége annak, hogy, ha már mindent elvesztettünk, legalább a háborút elkerüljük. Mert, mint ma ugyanaz a kitűnő Balkán-ismerő fejtette ki előttem, ki már két hónap előtt rámutatott egy a Nyugathoz intézett levelében a Berchtold gróf hírhedt augusztusi kezdeményezésének rettenetes ügyetlenségére: Oroszországnak nemcsak az nem érdeke, hogy a mi monarchiánk legyen úr a Balkánon, de az sem, hogy Szerbia legyen ott túlnyomó hatalom. Biztatni tehát biztatja Szerbiát ellenünk, hogy örökre benne maradjon a szerb szívben az osztrák fullánk, de utolsó percben, ha háborúra kerülne a dolog, éppúgy cserben fogja hagyni, mint hagyta volt négy év előtt. Viszont a németeknek nem érdeke: sem az, hogy Szerbia kikötőhöz jutván, a Balkán egy nagy részét függetlenítse azoktól, kik – elsősorban németek – eddig a balkáni piacokon terjeszkedtek, sem pedig megfordítva, az, hogy Szerbia szőröstől-bőröstől kiszolgáltattatván a mi monarchiánknak s talán vámközösségbe is kerülvén vele, piacával megint csak elvesszen a német terjeszkedés számára. Így hát az orosz tüzeli a szerbet, a német tüzel minket, lesz veszekedés, lesz, nyilván, mozgósítással való tüntetés és fenyegetődzés is, a végén azonban a német megállít majd minket, az orosz megállítja a szerbet, a háború elmarad, a Nagyobb-Szerbia megmarad független vámterületnek, de tengerhez igazán nem jut, az orosz eléri azt, hogyha ő nem, más sem föltétlen úr a Balkánon, a német pedig eléri azt, hogy mi végképp rászorulunk, s nem tehetünk ellene semmit, mikor a balkáni piacot elüti előlünk.
Ez a jövő napok és hetek perspektívája – a jobbik, mert hiszen lehet, hogy addig játszunk a háború tüzével, míg mégis csak lobot vet, utólag, mikor már eleve elvesztettünk mindent, amiért érdemes fegyvert fogni. Persze, ha ennek a monarchiának volna most egy Bismarckja vagy Andrássyja, az tudná, mit tegyen. Az összefogná most a törököt, a bolgárt, a románt s a görögöt az orosz s a szerb ellen, és tudná összefogni – azért volna Bismarck vagy Andrássy – minden orthodox és katolikus vallási ellentétek felett. S ha már kardot kéne rántania: ez a kard a Brennus kardja volna – azé a Brennusé, ki e kardot legyőzötteknek tudta, jajt kiáltván fejükre, serpenyőjébe vetni, s nem azé a másik Brennusé, ki csak azért ment le Macedóniába, hogy beleszaladjon a saját kardjába.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi