Móricz Zsigmond: Elek Artúr

Full text search

Móricz Zsigmond: Elek Artúr
„A kastély könyvtárában napok óta halkan muzsikáltak a régi könyvek, finom cirpegés kelt belőlük, langyos zsongás, mintha reszketős kerekű pici zenélőórák ketyegnének belsejükben réges-régi dallamokat… Nedves hangokkal volt tele a könyvtárszoba… A fehérkeretű ablakokon hosszan elhangzó fájdalmas kiáltások hallatszottak be: lenn a faluban minden órában megölte magát egy legény, egy leány…”
Mennyire mély tüdővel lélegzik Elek Artúr a tavasz, a mámor, a szent érzések, a szép hangok levegőjében, hogy így tud írni. Végre egyvalaki köztünk, akinek szentség a vatesi szó, akár a szenthajdan költőinek. Jöttek nagy áradatok, amelyek végigpusztítottak a költők szívein s letarlották a nemessé és tiszteletreméltóvá edződött értékeket, s íme jön Elek Artúr és soha, egyetlen pillanatra sem ül ki az arcára a cinizmus, a kicsinylés, a gúny, a szentség-profanálás gaz öröme, és szívbeli jóságán keresztül a régi istenek sajátságos új dicsfényt kapnak. Éppen azáltal, hogy a régi alázatos hit buzgósága járul oldott saruval, emelt áhítattal az Irodalom oltára elé. Mégis csak ez az egyetlen, a hit, amely idvezít, s egy igazhívő láttára megújhodik mindnyájunk szíve.
*
Az ember, aki le akarja kottázni az egész természet minden ujjongó hangját: s megtalálja a saját szívének végtelen jajait. Mert ez a világ zenéjének dalhengere: az én szívem.
Nagyon fiatal volt Elek Artúr, mikor ezzel a nótával vívódott. Még nem is találta meg novellája számára ezt a kimondott megoldást, de végre meg, saját magának.
Elek Artúr az egynótájú ember. A költő, aki elszántan meg akarja rögzíteni az egész természet ujjongó koncertjét:
„óh égnek kéke… ti paloták, ti szobrok, ti boldog utcák… óh emberek, ti sugárzó rongyosak, ti szépséges rútak… óh gyönyörű utcazsivaj, gyönyörű sárga folyó… óh Isten, Isten, gyönyörű Úristen!”
s a tulajdon szívének adja végtelen jajait, felbuzgó örömeit, mélységes feszültségét, kiáradó tombolását: mert az a világ minden zenéje. Ez az a nóta, amelynek hallatára könnyes szemmel sikolt az ember:
„találtam egy nótát, egy nótát, egy nótát… Óh de milyen nótát! Benne zsong abban az erdő minden hangja, a tavasz zsendülése, madár szerelme, búja, a hegy szíve dobogása… És aki halandó meghallja, színes és szagos lesz tőle egész nyomorult élete. Az erdők elpihent szellemei kikelnek hallatára odvaikból, a felhők megállanak útjok elején, és a nap soha árnyékba nem borul és egyetlen diadalmas ujjongástól lesz hangos a föld…”
*
Van valami távoli a világában. Az egy egyéniségbe való redukálás távolisága. A magában élő ember abszolút elvonatkozásának fátyola hull közénk és az ő világa közé. Magyar földje, olasz ege, úri kastélyai és zsongó hangokkal terhes erdei, csupán az ő életének látó lencséjén át nyílnak meg előttünk. Ez a látás már nemcsak befogadott, de újra is színezett mindent. Élt és látott és nézett és érdeklődött: s befogadott, appercipiált, tovább élt, leszűrt, desztillált. A maga kedvéért, a saját emberi jóérzéséért, hogy kiküszöbölje a fölöst, a zavaró momentumokat, az oda nem illő motívumokat, a jóérzést s a művészi békét rontó fölös igazságokat. Így aztán elolvadnak a földrajzi, etnográfiai, fizikai határok, hogy annál erősebben éljenek a karakterbeli, etikai, artisztikus perspektívák. Egy mély és halkan rezgő lélekkel találkozunk most, amely annyira zárt életű s oly intenzíven fölszívó erejű, hogy vagy áthasonítja magába a nyert impressziókat, vagy kiküszöböli magából s egy egyéni világképet ád lelkünk elé. Sohasem érezzük nála azt, hogy kiléptünk a szabad természetbe, az érintetlen, a mindentől párolgó és bűzlő és illatozó, de közvetlen, friss szelű és nyersen rikoltó életbe: hanem azt, hogy egy művészi temperamentum stilizálta, túlfűtötte és buja vegetációra élesztő üvegházában vagyunk, ahol valóság ugyan minden, s a valóságos életértékekből van összehordva, de e lélek s ez élet központi fűtésétől szinte szertelenre fejlődött. És ha szép, vizionáriusan szép s ha visszadöbbentő, a mindennapiságon túli módon az.
*
Magát táplálja élettel s a mi számunkra magát vetíti ki életté.
Az ujjongás hét napján ünnepelte, s kirobbanó kacagással, felröppenő szívvel farsangolja az ablakot, honnan libegve szállott rá, mint egy kiterjesztett szárnyú galamb, egy szál virág… S minek utána kidalolja lelke legfenekéről a száz éve ott szunnyadó dalt, a csukva maradt ablak alatt a hasisevő éberálmában zajlanak körülte őrült fantom farsangosok: az óriás szemgolyó, a véres recézetű, az óriási száj, amelynek szélén táncol az ajak, a csontburkából kifejtett eleven, mozgó, száztekervényű agyvelő s a nagy szív, amely hol megpuffad, hol összelohad és a levegő szuszogva szorul ki belőle… Le az álarccal!… S ott az egyazon arc mindannyiban. Tükörképei egymásnak s tükörképei annak, amely szemközt fordulva velünk, borzadva mered reájuk…
Senki sem leplezheti le borzalmasabb nagyszerűséggel önmagát, az életét, a világát, amely az emberből indul ki, az ember körül tombol és beléje tér vissza, s önmagában, önimádatban, önmegvetésben, önnön isteni kiélésében szentül meg, midőn szívének egy vonaglását, agyának egy sarjadó dudorát, ajkának egy fájdalmas rángását, szemének nagy csodálkozó elmeredését vetíti ki a világra.
A fantázia fényszórójával magát testesíti objektív létté, hogy lángunk alá vesse kínban fetrengő lírikus önmagát.
*
Mert a legszemérmesebb s a legtartózkodástalanabb líra zuhog itt. A lélekből kitör az érzés és ki kell kurjantani a pusztában a legmélyebb titkokat, bele kell suttogni a nádasba a Midás füleket. Csak a forma, csak a burok szemtévesztő. Ez a költő nem kapta adományul a poéta impudens önérzetét, hogy érzéseivel rászakadjon másokra és akarja magát nyersen beleékelni ártatlan emberek mindennapi életébe. Ez megbúvik rejtekben magával, s csak háromszoros sövényen át ereszt magához közel avatatlanokat. Megnöveli nagyra az objektív elbeszélőhang magas-tüskés kerítését, amelyre föl van írva, hogy itt közönyös másoknak dolgairól lesz szó, ártatlan és egyszerű szó, annak utána megstilizálja magát a reális valót, a második fal tejüvegén nézetve át a kíváncsiakat, s még harmadik gátul vértet és fegyverzetet ölt magára, míg előttünk pompáz s lelkét tárogatja, a nyelv és művészet tornázó szereit, hogy bekápráztassa annak szemét, aki feléje fordulva, gyűlölt idegenül reája bámul…
De ha, ki saját magán át rálel mind e szövevénynek kulcsára, úgy nyitva találja maga előtt e szívet, mint a szétomlott diót, amelynek kést sem kell szétpattant kemény burka közé feszíteni. Egy fájdalmakban és emberi nyomorúságban lucskosan vergődő lelket a háromszoros rejtek mélyén, aki fájdalmasan gyöngéd s bugyogva zokogó szívközepét a markában kínálja minden saroknak, amely rátapodni arra tér. Nézd a magánosság rémét szomjazót, ki egyetlen s utolsó barátjának, a végső kincsnek meggyilkolását lihegi emberi életálmának végszögletén, lásd a sorsának kivirágzásán tűnődőt, mikor rányit a toronyszoba képzelt titkára, a teremtésre való képtelenségének vallomásában, vedd észbe a nő szerelméért csak vívódni, de azt megragadni nem tudó hóba írót, a lánycsínyek labirintusában egeket élő szerelemvágyót, a lélek árnyékát lesőt, a nászhajó sorsától remegőt, a ki nem mondható édességű Lala néne emlékének imádóját, a zokogva zenélő szerelmű kisfiút térden járni Sámi Ella előtt, az örökösen magános néma barátot, aki csak a zsivajban hajtja le a fejét, a csöndességben fölemeli, a némaságban hátraszegi: s csodáld a poéta pudicus gyermeteg vakmerőségét, amellyel a művészet láthatatlanná tévő süvegében bízva, porban vonszolja végig zsinóron maga után, véresen kitépett szívét magának kínjára, kéjére… S kérd alázattal mindazokat, akik fölsaruzva s égő szivarral tudnak belépni a Könyvbe, haladjanak tovább, itt nincs keresnivalójuk. Gondolják meg, hogy bölcs és jóakaró volt, aki kiírta a szentély homlokára, hogy: Odi profanum vulgus…: úgysem hallanának, úgysem látnának semmit a behunytszemű ember muzsikájából, az Istennek monoton tisztelése közben, amit méltónak tartanának profán kíváncsiságukra…
*
De akinek szeme a látásra, füle a hallásra, szíve az érzésre: itt is megérzi a Csendet, amely mély, mint mikor az Isten visszaszívja lélegzetét, ott fönn a mennyben, s meghallja valakinek görcsös felzokogását az egyetlen bajnak, az Életnek súlya alatt, itt lenn a földön.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi