Erdélyi Viktor: Bebel

Full text search

Erdélyi Viktor: Bebel
Katona akart lenni. Katona volt az édesapja, az újoncokat ráncbaszedő, hangos szavú poseni altiszt, a mostohaapja, a branveileri komor börtönőr és anyja – a két katona hitvese, a volt wetzlari cselédlány a katonaéletről mesélt a serdülő gyermeknek. Erről az életpályáról álmodozott nyomorúságterhes gyermekkorában, a katonaságban látta a megváltást, a szabadulást a szegénységtől, a felemelkedést a megalázkodásból. Amikor a kardokat köszörülték a reakció szolgálatára, a fiatal iparoslegény az osztrák sorozóbizottság elé sietett, és felajánlotta karját-vérét. De nagyon sok volt az ajánlkozó, nem is jutott volna fegyver valamennyinek, és Bebelt elutasították. Poroszországba sietett, és újra a mérce alá állott, de újra csak nem vált be. Amikor harmadszor állott sor alá, és harmadszor is elutasították – most már végérvényesen –, befejeződött pályafutásának első része. A katonakorszak. Eltemette első álmait, és visszatért az esztergapad mellé.
Azután vándorolt. Sorra járta a legényegyleteket, és megtanulta a polgári demokrácia jelszavait. Jól megtanulta. Mint polgári demokrata tört felfelé, és csakhamar szembekerült a radikálisabb gondolkozásúakkal. A katona fia tudta, hogy csak kétféle ember van – olyan, aki parancsol, és olyan, akinek parancsolnak. És a fiatal Bebel nem akart az engedelmeskedőkhöz tartozni. A hangadókhoz húzódott, hozzájuk simult, és szembehelyezkedett munkástársaival, szembehelyezkedett a Lassalleánusokkal, a demokratikus választójoggal. A jutalom nem is maradt el, a lelkes fiatalembert a birodalmi tanácsba küldték, és Bebel úgy érezte, hogy kiemelkedett a nyomor-megaláztatásból. De tévedése nem tartott sokáig, csakhamar meggyőződött arról, hogy a nagy eltolódás nem jelenti a lényeg változását. Ezután is függő helyzetben maradt, a polgári demokrácia nyárspolgár vezetői szolgálatokat vártak tőle, és Bebel lassanként tudatára ébredt annak, hogy eltévesztette az utat.
A homályos kétkedést, útkeresést Liebknecht világította meg. Csak a Liebknecht-tel való barátság idejében ösmerte fel Bebel a helyzetet, és mohón vetette magát az ellenkező végletbe. Most már szembehelyezkedik az opportunus Lassalleanusokkal, szembehelyezkedik a közhangulattal, és megkezdődik a tombolás korszaka, amelynek végére a várfogság tesz pontot. Következik a nyár, az eszmeérlelés korszaka.
Különös – érdekes a börtön hatása. Kiragadja a fogoly lelkéből az ellentmondásokat és egységgé, harmóniává olvasztja. A börtön csendjében meghal a dolgok éle, szenvedélye és minden összeolvad. És Bebel még tanult is a börtönben, agya feldolgozta, megemésztette a képzeteket, rendszerbe szedte a tapasztalatokat. Az igazi Bebel a várfogságban született meg, és a régi Bebel lelkének összeolvadt ellentmondásai alkotják az új Bebel lelkét. Kiszabadulva újra kezdi a vándorlást, de most már nem mint gondtalan mesterlegény, hanem mint üldözött ember. És ez az üldöztetés váltja ki benne a keserű radikalizmust. „Béke a kunyhóknak, de harc a paloták ellen” – hirdeti, és csak lelkének alaphangja az oka annak, hogy nem lett igazi forradalmárrá. Mert Bebel forradalmisága mélyén mindenütt ott rejtőzik a nyárspolgári vonás. Küzd a militarizmus ellen, de nem antimilitarista, hanem csakis a militarizmus „kinövéseit” ostorozza. És ezzel a koncesszióval más kérlelhetetlenül ostoroz. Küzd a sovinizmus ellen, de csak fenntartásokkal. Ezek a koncessziók, fenntartások magyarázzák meg óriás népszerűségét, ezeken keresztül emelkedhetett mestere, Liebknecht fölé. A nyárspolgárok, reakciósok kibékülve hallgatták a fenntartásokkal ostorozó forradalmárt, és az ő bizalmuk segítette elő azt, hogy Bebel közben nyugodtan szervezhette a forradalmár tömegeket. És ez a különös forradalmiság jellemzi Bebelt és korszakát.
Hogy a kapitalizmus elleni harcai alatt fejlődött naggyá a német kapitalizmus, hogy „antimilitarista” propagandájával párhuzamosan nőtt nagyra a német hadsereg, hogy az agrárizmus ellenében sem ért el komoly eredményeket, az mind csak természetes. Bebel úttörője volt – előkészítette a talajt egy utána következő forradalmárnak, mondjuk, megszerezte annak a polgárjogot. Ő maga nem volt forradalmár, hanem egy a tömegből kiemelkedett proletár, aki hasznos szolgálatokat tett a tömegek, amelyet képviselt.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi