II.

Full text search

II.
A két lány idegenül, ingerült ellenségeskedéssel volt együtt a szobában. A kerek asztalon a kis lámpa égett, a sarkokban mély sötétség, a bútorok alá beszokott házi sötétség hevert s nyújtogatta ki tagjait a kopott ócska szőnyegeken, mint valami mesebeli szörnyeteg, amelyhez úgy hozzászokott az ember, amelyet olyan ártatlannak ismer, hogy már nem fél tőle, ha lába körül csavarodik s felkúszik a bokákon, a csípőkön…
Az olcsó, vedlett szőnyegen legelészett, mint valami furcsa kérődző barom, földig csüngő abroszának sarkával, a kerek asztal, az ablak fölött a vakult tükörből kísértetek lestek ki és mulattak a két lány elvadult ingerültségén, csak a pók takácsolta nyugodtan finom, nemes kis hálóját a nagy ebédlődívány felső gombján.
– Jobb volna, ha valamit csinálnál – szólt Böske, a sima hajú, házias, sima arcú vénlány, aki sűrű, apró, szapora öltésekkel gomblyukakat varrt ki egy kispárnára, egyenletesen és szigorúan, mint valami gép.
A kisebbik lány felébredt ábrándjaiból, hátravetette magát, s a nyaka betört, ahogy elterült a széles kopott díványon. Felmeresztette nagy, sötét szemeit a plafon zöld és vörös dühödöttszínű rózsáira, s kihívóan mondta:
– Mit csináljak. Okosabbat is tudok.
Böske még színtelenebb és ingerültebb lett.
– Tudom… mit tudsz – sziszegte –, csak nem akarok szólani.
– Ó, csak tessék – csattant fel a kihívás.
– Hát akkor szemtelen vagy, tudod!
– Aki mondja.
– De hallgass!…
– Parancsára, néni!
– Arcátlan…
– Aki mondja.
– Komisz, neveletlen, szemtelen, komisz.
– Haha.
– Arcátlan, neveletlen.
– Egy kis változatosságot kérek.
– Szemtelen.
– Aki mondja!
– Így beszél egy tizennyolc éves!
– És így egy huszonnyolc…
– De fogd be a szád!… Te!…
Az anyjuk lépett be.
– Vali!… – kiáltott rá a kisebbik lányára, aztán síró, nyögő hangon, ahogy szokott, nyávogott nekik. – Ne veszekedjetek, gyerekek. Ugyan az istenért, ne veszekedjetek.
– Kikérem magamnak – lihegte Böske –, én nem veszekedhetek evvel a taknyossal… Összeszidom és megvan.
– Korodnál fogva… – morogta huncut gonoszsággal Vali.
– Vali! – kiáltott rá az anyja.
Erős fekete szemei, sovány, nagy orra éppen olyanok voltak, mint a kisebb lányáé, de oly közönséges cselédfáradtsággal mozgott, élt, nézett, mint a nagyobbik.
– A neveletlen – morgott még Böske, s újra nekifeszült sovány, görcsös ujjaival a megfeszített vászonnak, amelyet hosszú ujjaival húzott szét, s fényesen villogó kis tűvel szaporán öltögetett tovább.
Vali pedig elnézte a plafoncirádákat, amelyek, mint óvér ették bele magukat a festés szürkénfehér homokjába. Úgy töppedt meg magának a puha beesett díványon, mint édes kis vérszopó állatocska, amely órákig, évekig el tud ülni leshelyén, hogy várja, lesse áldozatát, áldozatait, kifeszített csábító hálóinak cseles zugában.
– Olyan, mint egy pióca – mondta Böske.
– No, ne beszélj ilyen hangon a húgodról.
– Eh, mindbe beleakaszkodik… – s a húgának udvarló férfiak ostoba tömegére gondolt. – Nem tudom, mivel veszíti meg őket.
– Irigyel!… – bökte ki vihogó felbuggyanással Vali.
– Hallgass! – pattant fel rá az anyja a széken. – Nézze meg az ember! Szégyelld magad!
Vali elrántotta a vállát, s két könyökébe támasztotta az arcát a dívány karján. Hegyes, fehér orrocskája mint a madár csőre fénylett ki puha, gömbölyű fehér karjai közül.
Az óra csendesen ketyegett, az anya a szíve verését hallotta a méregtől. Csak nézte, nézte a lányát, várta, mi lesz.
– Na!… Ne tehénkedj ott úgy, mint egy…
Vali meg sem mozdult.
– Hallod!
A lány szélesen elmosolyodott, kis kezeit az arca mosolya felemelte, mint a bab csírája a követ.
– Ejnye, azt a!… Te szemtelen! Hát velem truccolsz!… Mingyán széthasadok most! – kiáltotta befúlt torokkal az anyja.
Felállott s kedvet érzett, hogy nekimenjen s megverje a lányát, mint nemrégen is, kislány korában ahogy megrázta, megrakta… De eszébe jutott valami, s lefolyt, visszacsorgott a dühe. Visszaült az asztalhoz s lecsavarta a lámpát, mert füstölni kezdett.
Vali hirtelen mozdulattal hasravetette magát a díványon. A szoknyája fennakadt, a lábai kilátszottak, s piros harisnyakötője a sárgaréz csattal megcsillant a lámpafényen.
– No nézze! Nézze ezt az arcátlant! – kiáltotta Böske, akinek már derogált tessékelni az anyját.
– Vali!… Vali!… Te komisz, te!… Kitapodlak, te…
S végre kikiáltotta a csúf szót, ami már hetek óta ott volt a száján, mikor a lányának szemérmetlen viselkedése kiforralta előtte.
Egy pillanatig azt hitte, valami borzasztóság történik. Az ő szemérmes lénye valósággal felforrt tőle, mintha pezsgőport vetnek a vízbe, de azonnal le is csillapodott, s szinte meghökkenve érezte, hogy Böskének egy arcizma sem változott, mintha nem hallotta volna, s a másik percben Vali fojtott, kuncogó kacagása úgy csapott fel, mint egy ellenállhatatlan mennycsattanás.
A kislány szétvetette kövér, formás karjait, s kacagva hempergett a díványon, és hányta-vetette magát és vonaglott, csípejét úgy felhányva, mint a csikó, s éppen semmit sem gondolva a ruhájával, a szoknyája fodrozásával.
Az anyának szédülése volt, evvel az elementáris jelenséggel szemben megbénult az ereje, s a gutaütés rohamát érezte.
Ebben a percben a kislány levetette magát a díványról a földre, mert másképp nem tudott felugrani, aztán mint a forgószél rohant ki a másik szobába, ahol az apját látta meg, amint megérkezett s az udvarról belépett.
– Apuci! apuci!… – sikoltotta, s a nyakába ugrott az apjának, aki még csak a botját tette le, s nagykabátban és szemébe húzott csárdás kalapjában állott. Átfonta az öregember vastag vérmesvörös nyakát fehér karjaival, és forró, kemény kis ajkaival erős cuppanós csókokat rakott a két borostás orcájára, a pipa és borszagú szájára, a szemére, tüntetően, kirakatba dobva a hízelgését.
– Nonono – csak meg ne egyél már – te béka!
S az öregember mosolyogva ölelte be kigombolt nagy kabátjának a melegébe a kislányt, s szinte erősebben szorította magához a gyerekét, mint muszáj lett vón. S a kislány úgy belesimult, úgy odaadta magát és úgy csókolta az apját, mintha megőrült volna ebben a pillanatban.
Az apa kissé el is restellte magát, s eltaszította a lányt.
– Hijnye, de rádjött a nagy szeretet – mondta, s a felesége felé lesett szürke apró szemeivel.
Az asszony epeömlésesen morgott.
– Rá…
S lehajlott, hogy kihúzza a szőnyeget, amit Vali összerúgott. Böske tovább varrta a gomblyukakat, s egy kis dünnyögéssel áldozott az apjának.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi