Tankó Béla: Dr. Rózsa Ignác: Az új iskola felé

Full text search

Tankó Béla: Dr. Rózsa Ignác: Az új iskola felé
Az új iskola a legteljesebb joggal jelenti itt is ezt: a jobb iskola, s amint a jellegzetes vonások rendre kiéleződnek előttünk, már meghódított az új iskola. Szívesen és büszkén mutatnánk rá, ha készen volna már, s szeretnők siettetni készülését. Elemi iskola áll az író szemei előtt, kapcsolatok természetesen tovább is viszik figyelmét, a középiskola s a tanítóképző felé – s különösen az elemi és középiskola összefüggéséről megszívlelendő megjegyzései vannak –, de a homloktérben az elemi iskola áll, vagy mint helyesebben nevezni kell azt a mérhetetlenül komoly jelentőségű intézményt: a nép iskolája és tanítója. S ha a könyv semmi egyebet sem tett volna, mint hogy azt a régóta közhellyé lett (s azért megfakult) igazságot kiáltja ki újból, hogy a népiskola önmagáért való intézmény, öncél, mint a nép, melyért van, az is jótékony eredmény volna. A meggyőződés heve azonban, mellyel ezt az új iskolát építi, és a mód, ahogyan kiépíti, a régi jelszót új tartalommal is meg tudja tölteni. Új tanítóeszményt sürget: egy-egy tudós, tág látókörű, nagyképességű embert állítva az iskola élére. Lehetséges ez az eszmény? Azt kell rá felelni: lehet, mert kell.
Tanítót és iskoláját egyaránt a tudás megalkuvás nélküli terjesztőjéül állítja be az író. Van valami tiszteletreméltó, nemcsak: üdítő, abban a rajongásig menő bizalomban, mellyel alapvető meggyőződését hirdeti: hogy csak a tudás boldogít. Oly időkben, mikor az intelligencia úgyis elég szűken kimért képességeit már-már veszedelmeseknek hirdetik s az intellektualizmus túlkapásai címén az intelligencia ellen lázadoznak – jóleső dolog ezt a természetes sürgetést látni, még ha egyoldalúságban torkollanék is. De ebben az iskolában nem lesz az: szerzőnk gyakorlata kibékít elméletének látszó egyoldalúságával, az értelem mellett nincs elhanyagolva a kedély s az akarat sem, az intellektualizmus parancsa: csak az igazságot, ebben a formában érvényesül: csak az értékest, s ez konkrét fogalmazással azt teszi: csak a pozitívumot. Tehát nem fantasztikus mesét, hanem a költészet legjavát – a gyermeknek a legjobb is éppen csak hogy elég jó. Szépet, gazdagon, annak a bontakozó léleknek, de úgy, hogy maga alkosson is szépet. A tudás boldogít, itt azt teszi: az intelligencia tesz boldoggá, mert szabaddá és erőssé tesz.
Ennél a képnél, ismételjük, szívesen időzünk, elfeledjük az apró egyenetlenségeket: nem kérdjük, honnan indulnak ki ezek az utak az új iskola felé. A természettudományos életfelfogásból. Jó, ilyen iskolaeszményt az is magáénak vallhat, aki nem találja meg minden kérdésre a végleges megoldást a természettudományos világfelfogásban. A szerzőt tudományos és tanítói tapasztalata s a gyermek iránti szeretete megóvja attól, hogy az egyetemes célt, az intelligencia szabadságát, feláldozza egy jelszó irányzatos értelmezésének. A természettudományosság itt annyi, mint tényszerűség, valóság-szeretet – történelemben, művészetben, vagyis módszertani mérték.
De egy ponton következetlen magához az író: mikor a legvitásabb tárgy tanítását, a vallásét, szó nélkül átengedi annak, akitől az új iskolát – félti. Mi állja útját annak a jogának, hogy éppen olyan őszinte tárgyilagossággal kutassa a vallástanítás problémáit, mint a nyelvtanét vagy földrajzét? Nemcsak tartalmilag lett volna teljesebb a könyv, ha ezeket megbolygatta volna, hanem szelleme is nyert volna, ha nem elégszik vala meg régóta ismert és – szabad kimondani? – természettudományos, de semmilyen tudományos állásponthoz sem méltó kifakadásokkal. Az iskolában talán el lehet kerülni a „transcendentalis eszmék” fejtegetését – el, úgy hogy konkrét megvalósulásában mutatjuk be az igazat, a jót, a szépet, de a nevelés tudományában éppen oly kevéssé mellőzhetjük, mint a természettudományban, ha egyszer elmélkedni kezd. Ezekre is, amiket a vallás problémája vet fel, felelni azért kell a neveléselméletnek, mert az új iskola követeli, annál inkább, minél jobban meg vagyunk győződve, hogy az iskola jeligéje csakugyan az lehet: a tudás boldogít. S ennek nyugodt, építő fejtegetéseiben igaz gyönyörűséget ad a könyv, szívesen kívánunk neki sikert azoknál, kiknek írva van.
A könyvet Dick Manó adta ki, csinosan, ára 4 K.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi