Kassa, aug. 15.

Full text search

Kassa, aug. 15.
Kassa kedves város így éjfél körül. Az Andrássy meg a Royal még fent van, jobbadán katonatisztekkel tele, a Fő utca most igazán barátságos, rokonnak tetsző járókelőivel, messziről erős nótázás hallik, a kis kávéházakból cigánymuzsika, vidám lárma; az ég felhős, s ez kár, mert ma éjjelre vártuk tőle a tegnapi titok nyitját; most mindenki az eget nézi s felfelé fordított arccal járunk az utcán – hátha mégis kiderülne. Tegnap ilyenkor lázban és ütközetben volt a város: repülőgépnek néztek egy csillagot és (ez a huszadik század: máskor, mint a régi krónikák rettegve beszélik, véres kardnak, csodálatos égi jelnek nézték ugyanezt ilyen vad időkben) a katonaság elhitte a polgárságnak, hogy repülőgép, alarmot fúvattak, kivonultak, sortüzet adtak, gépfegyverekkel lőttek; a polgárság elhitte a katonaságnak, a polgári biztosok futva oltogatták az utcai lámpákat, egy negyedóra alatt sötétben és ostromállapotban volt a város s mindenki kint az utcán, hajnalig lesve a titkos égi utas gyönyörű fényét, fel-felvillanásait, szabályos, nyugodt útját. Az ég ragyogóan derült volt s egyre szóltak a fegyverek: lehetetlen volt tévedni. Két fényes szárnya volt, olyan háromszegletes volt, olyan nagy volt, mint az a kék tál, akibe mosogatok, mondja hittel Kati, hát kérlek, mondja Kővári Szilárd, a-mmes-ter, akkor volt, mint egy centiméteres, egy másfél centiméteres téglány, mint három csillag együtt; láttam az autós ágyút, hogy rohant Bárca felé, így egy ügyvéd; és: éjjel ismeretlen eredetű sortűzre riadt fel legénységünk, mire nagyon megijedtünk, mert nem volt töltényünk, jelentette reggel, hír szerint, egy városszéli gyárban elhelyezett szakasz őrmestere; de azért szuronyszegezve, óvatosan indult ki az egész szakasz a kapun kikémlelni az ellenséget, amely – egy század harmincnégyes – a gyártól nem messze tüzelt az égi rejtelemre: azért ott, mert ott már vége van a házsoroknak és jobban látni s bátorságosabb lőni. És szerencse, hogy nem volt a szakasznak éles tölténye. No, a jó isten biztosan gondolta magában, jó, hogy le nem lőnek, mondja vad kálvinista tréfával Sándor, amennyit lövöldöztek az égre. De ő se látott még több ellenséges repülőgépet éjjel s nézte fél kettőig, kimenve utána a szomszédos faluig. Akkor aztán lefeküdt: csinálja most már más.
A háborúnak minden izgalma volt ez, ezen a nyugodalmas helyen.
Kassa csendes, békés város itt, két különböző világ határán. Az Alföld felől vonaton közeledve nem veszed észre, hogy már nem az Alföldön jársz; a szelíd hegyek a Hernád tágas völgyének két oldalán csak az Alföld egy ágát szorítják itt össze. Kassa alig fekszik valamivel magasabban, mint az Alföld széle körül: erre még búza terem, bár az aratás már egy-két nappal későbbre esik, mint odalent, a termés is gyengébb valamivel. Búza és magyarok. Magyarok laknak még itt, mintha az alföldi magyarság nagy tavából ide is beömlött volna egy tálra való; ritkásabb ugyan, mint lent Borsodban és még lentebb, de jóval sűrűbb azért a lakosság, mint fent Sárosban, a Hernád kapuján túl.
Sáros már az egész világ. Közvetlenül Kassa felett, ahol a Hernád egészen szűk kapuval nyitja meg ezt a felső, idegen világot, hogy a vonat is csak alagúton búvik át ide és tovább szorosan a Hernád mentén fut fel a Szepességre s tovább, Lengyelország felé, átmenet nélkül kezdődik a hegyes világ. Sáros is medence ugyan, de átlagos szintje több száz méterrel magasabb, mint a Hernád alsó völgyéé és az Abaújé; lakosságának már csak egytizede magyar, Abaújban és Kassán még háromnegyede; erre már nincs búza, ami keveset vetnek – alig ötödényit, mint Abaújban –, az is gyengébben terem, de krumpli, az háromszor annyi van, mind odalent, krumpli és zab, ez jellemzi Sárost: mert a krumpli itt holdanként három mázsával ad többet, mint Abaújban, a búza meg három mázsával kevesebbet, mint ott. Népe már a 48 léleknyi sűrűséget sem éri el, Abaújé Kassával együtt hatvankettőnél is több.
Új, idegen világ ez; a Hernád kapuja.
Ez a kapu, ez teremtette meg Kassát. Abaúj csak eltartotta, de Sáros, a Szepesség, Lengyelország tette gazdaggá. Kassa már esik, talán le is esett, gazdagságából csak a régi maradt meg, újat nem szerez. Sárost elhódította tőle Eperjes, a Szepesség már nem a régi, zárt iparosvidék többé, amelynek Kassán át vezetett az egyetlen útja; a gömöri, borsodi bányatelepek feltárásával egységes területté alakult ki a Felvidéknek ez a része, és a természetes súlypontjában ennek a vidéknek nem Kassa áll, hanem Miskolc. Miskolc fejlődik tehát, nem Kassa, az Alföldhöz is közelebb van, s nem egy zárt medencére támaszkodik, mint Kassa, Pesttel is szomszéd, és ami Kassára legnagyobb kár, éppen azon az úton, amelyik innen Pest felé visz. Itt Kassán sokszor hallani, hogy a város Miskolc miatt nem fejlődik. Miskolc kapja a jó vasúti összeköttetéseket (Budapest felől Kassára jövet majdnem minden vonattal át kell szállani Miskolcon, s Kassa felé még a gyorsvonatok sem járnak mind Pullmann-kocsival); Gömör megyével a városnak közvetlen összeköttetése nincs, még a másik oldalon, Sátoraljaújhely felé sem elég jó a közlekedése: telefonon ugyanannyiért beszél Kassa Újhellyel, mint Ungvárral, vagy Budapesttel. Miskolc mindent megkap, még talán hajózható csatornát is, itt bizalmas körökben arról beszélgetnek a komoly emberek, hogy Kassa nem grata persona többé: haj, pedig az derék bravúr volt, ahogy Vargha Gyulával a város megajándékozta – önmagát.
Minden megváltozott Kassa körül, ennélfogva a város mindig ugyanaz marad: nincs ereje a megújhodáshoz. A város bukása még sokkal távolabbi dolgokkal is nagyon szoros összefüggésben van: mint Lengyelország elestével. Lengyelország itt nem elmélet, hanem fájó emlék: mióta a Hernád völgye nem Lengyel-, hanem Németországba vezet, Kassának nem volt jó napja és nem voltak reménységei, tervei többé.
Régen kereskedő, ma hivatalnok, pap, katonaváros: kulturális intézmények menedékhelye. Csakhogy az ipar, a kereskedelem kultúrát teremt, de fordítva nem így van, a kultúra nem teremt semmit, a kultúra az erős, életre való dolgok ékessége. Egyetlen, tehát erős pozíciójú város a Felvidéken, mégis mit ér az egész. Ami forgalom évente a városon keresztülfut, együtt a kétszáz millió korona érték körül járhat, ennyi vagy talán valamivel több lehet a városban felhalmozódott vagyontömeg is, és a városba befutó, itt megoszló jövedelem 18–20–22 millió korona körül. Részvénytársaságokról, magánosokról tudunk, kiknek nagyobb gazdagsága van, mint amiből ez a negyvenötezer lélek él, költ, pazarol s amiből most háborút visel. Ha ezt a várost nézzük, a maga aránylagos nagyságával, nehéz elképzelni, hol is fordul meg az a sok milliárdos forgalom, miből az ország élete áll, hol az a vagyon, az az erő, az a tervszerű munka. Minden Budapest?
De azért jó itt: Kassa a becsületes polgári megállapodottság városa. A kereskedelmi utazók szeretik tisztességes, megbízható közönségét. Nem úgy Miskolcét: Miskolc veszedelmes város, az utazók félnek tőle, rosszakat beszélnek róla és csakugyan, mind ott csinálják a nagyobb üzleteket és csakugyan, lassanként egészen kihúzza a talajt Kassa lába alól.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi