Lengyel Menyhért: Olvasmányok

Full text search

Lengyel Menyhért: Olvasmányok
Lehet ezt kibírni?… jajdult fel Holitscher a Berliner Tageblatt-ban egy szegény intellektüel (óh, milyen igazságtalanul gúnyos ajkbiggyesztéssel használt megjelölés) keserveiről adva számot. A véres víziókról, melyek ölik és gyötrik az embert, a pokol minden borzalmáról, mely a fenekestül felfordult világban dühöng, a lelki összeomlásról, melynek rohamai csak úgy ingatják a békés polgár életét, mint a gyilkos sortűz a katonákét. És ezt nem lehet avval elintézni, hogy: gyáva vagy hogy: pesszimista. Mert ez az érzés és ez a kín nem is a személyes bátorság vagy gyávaság kérdése, hanem szinte metafizikai fájdalom afelett, hogy ilyesmi lehetséges, hogy ez megtörténhetett – egy borzasztó csalódás az emberiségben s a világban, hogy civilizációt már ne is említsünk. Hát ilyen a világ és ez az ember? – sír fel bennünk a lélek, amint talajt vesztve nézünk szét a földön s tekintünk fel az égre. Mintha földrengés dobott volna fel bennünket. Nem, ez nem jó hasonlat, mert a földrengés természeti erő, dúlása és pusztítása nem a mi elhatározásunkon és értelmünkön múlik – de ezt emberek csinálták, emberi elhatározásból eredt, jogosult tehát a réveteg csodálkozás és kétségbeesés az egész emberiség felett, mely még ma is ott tart, hogy nem tud más megoldást találni, mint a vért és vasat, tüzet és pusztítást.
A nyugtalan lélek e reánk zúdult roppant zivatarban menedéket és megnyugvást keres. Nem volt elkerülhetőnem mi idéztük felmuszáj volt védekezni – mondjuk folyton, elismerve e szavak igazságát anélkül, hogy meg bírnánk benne nyugodni. Mert ezek a dolgok csak a szerencsés józanokat vigasztalják s nyugtatják meg, azokat, akik – nagyon okosan –, mikor a háború rázuhant a világra, elfogadták a tényt, s azon túl s azon belől kizárólag azok a kérdések kezdték őket foglalkoztatni: hogy állunk? mik az esélyek? mit veszthetünk? mit nyerünk? S egy hét múlva az emberi lény csodálatos alkalmazkodó képességével már benne vannak az új helyzetben s vizsgálják a térképet… De mit csináljanak azok, akik a béke szép napjaiban is ámult csodálkozással nézték az életet és az emberiséget – akik nem bírják elfogadni magát az alaptényt, akik a startnál lemaradtak s nem képesek az új helyzetbe beleilleszkedni –, akikben a világnak és az emberiségnek egy más képe rajzolódott – s ez most összetört –, mit csináljanak? Nem lehet gondolkozni – mert a gondolat dermesztő…
Német barátunk azt mondja, hogy e sötét órákban olvasni kell… a bibliát kell olvasni. Igaza van, a szent és csodálatos könyv a világ és az emberiség igaz ismeretére tanít. Mózes könyveiben megvan az ember minden rossz és jó tulajdonságával, hallatlan küszködésével s vad természetével, mely minden korban majdnem a vesztét okozta. S amellett a különös és szórakoztató történetek egész tömege a biblia, a legreményteljesebb könyv is egyben, mert az Új Testamentumban a szeretet és jóság megnyilatkozásaiból a legtöbb van, amit az emberiség valaha elért… Nem csodálatos és lesújtó, hogy ezekből az isteni és gyengéd tanításokból lett a rendszer – a pápaság, mely azután évszázadokon keresztül gyilkos háborúkban ontotta a vért, küzdvén a hitért előbb s azután pusztán a hatalomért a császárság ellen… Micsoda fajta ez, mely az isteni magaslatról menten a pokolba száll, mely épít egyik kezével és rombol a másikkal, mely érző szívével és ragyogó értelmével besugározza a világot és vérszomjával, hatalomvágyával beszennyezi.
Hogy micsoda fajta – azt a másik könyv adja elő, a világtörténet. Ezt kell most olvasni – hallatlan tanulságos. Verset akkor kell olvasni, mikor szerelmes az ember – világtörténetet akkor, mikor háború van. Amit ifjúságomban fanyar kedvvel tanultam, most újra előveszem s e véres esztendőben megdöbbenve nyílik fel a szemem: a történelem nyomán azt a szörnyűséget kell mondanom, hogy ez a világnak rendes állapota, amiben most benne vagyunk, a béke, pláne az olyan hosszú béke, mint amilyen ezt a háborút megelőzte, a rendkívüli, a ritka… Különben folyton folyvást egymásnak estek az emberek, sohse nyugodtak, mindig találtak alkalmat és módot a harcra, mintha egy vak erő sodorta volna őket, hogy siettessék a pusztulásukat, amely pedig úgyis biztosan elkövetkezik. – Borzasztó fajta. Olvassátok a világtörténetet – mik voltak már a világon! Krisztus előtt hatezer évvel már a legnagyobb kultúra Egyiptomban, a legmagasabb művészet! S a rómaiak – a görögök. A perzsák, az asszírok. Az arabok már ott tartottak, hogy nemcsak kiváló hadvezérekről és tudósokról írtak életrajzokat, hanem némely nevezetes tevéről és lóról is. S minden eltűnt s megsemmisült az ádáz harcban, mellyel a népek folyton egymásnak estek. Ha az ember megkapja a világtörténelmi távlatot s ebből nézi – ezt a mai felfordulást, akkor keserűlemondással kell konstatálni: ez így volt s így lesz, mert a fajta maga – úgy látszik – javíthatatlan, a mély értelem, mely megszüntethetné a vérengzéseket, nem bír úrrá lenni az emberiség felett… A piros rózsa és a fehér rózsa harca, mondták egykor… azt hiszem, a piros és fehér vértesteké, melyek ölik egymást a világ végezetéig.
Óh, milyen szomorúság ezt elgondolni s milyen fájdalmas a két legnagyobb elme tragikus könyve az emberiségről. Azoké, akik már csak nevetni tudtak az emberiségen, fogcsikorgatva és végtelen megvetéssel. Voltaire és Swift volt ez a kettő. Olvassátok el a Candide-ot és Gulliver utazását. Lapozzátok fel ez utóbbiban azt a fejezetet, melyben Gulliver előadást tart az álmélkodó lovaknak az Európai háborúk okairól. Sohasem mondtak keserűbb és találóbb szavakat az emberiségről. Aki egy magaslatot keres, ahonnan megvetéssel nézze a világot, Voltaire és Swift felviszik oda.
De mi a mélységben vagyunk… És vigasztalásért mégis csak a bibliához nyúlunk, melynek szavai szerint: Boldogok a békességre igyekezők, mert ők Isten fiainak mondatnak. De a szelíd sóhajtást nem érti most a bolond és balgatag nemzetség, kiknek szemök vagyon és nem látnak, kiknek fülök vagyon és nem hallanak!

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi