Felvinczi Takács Zoltán: Ferenczy Béni rajzához

Full text search

Felvinczi Takács Zoltán: Ferenczy Béni rajzához
Nagybánya.
Mennyi megírhatatlan történetet fejez ki e szó. Mennyi termékeny hangulat, rejtett élmény, reményteljes alkotó szenvedés emlékét kelti. Aki nem járt Nagybányán akkor, midőn az iskola első nemzedéke alkotóereje teljességében működött, nem érti meg a modern festőművészetünk históriájának legérzelmesebb jelenségeit.
Réti István írja, hogy a nagybányai iskola a szeretet jegyében született. Fővárosunk művésztársadalma nem tudhatta átérezni az ilyen érzelmi alap jelentőségét annak idején, nem tudhatja ma sem. Pedig szembeszökő példák bizonyítják, milyen megbízható e morális tőke, mennyire nélkülözhetetlen az egészséges továbbfejlődés biztosításához. Gondoljunk csak a szegény, korán kidőlt Maticska Jenő túlbuzgó festőszenvedélyére vagy a súlyos áldozatokat semmibevevő artisztikus világnézetre, mely a Ferenczy-családból már a második generációt viszi győzelemre.
Ez új nemzedék egyik ifjabb tagjának névjegyére akarok most hivatkozni. – Ferenczy Béni azzal visz változatosságot családja művészi termelésébe, hogy nem ecsettel, hanem mintázó, faragó késsel dolgozik. Amit eddig csinált, mind azt bizonyítja, hogy stílusérzéke szokatlanul biztos. A hivatottság legjobb jele, különösen a plasztikus művésznél, ha tapogatódzás nélkül nyúl a természetének megfelelő anyaghoz és eszközhöz. Ha képzeletében határozott szilárd formák merülnek fel, nem bizonytalan jellegű matéria, szétfoszló tömegek.
Ferenczy Bénit plasztikus tehetsége a fafaragáshoz vezette. Rajzain is látszik, hogy formái fában születnek. Éles acél faragja őket már a képzeletben. Bennük él azonban a szerencsésen megválasztott iskola szelleme is. A fiatal Ferenczy ugyanolyan europäer, mint atyja vagy bátyja. Kijárta a nyugati művészet szolid iskoláit. A nagy francia katedrálisok – elsősorban Chartres – szobordísze pedig felébresztette benne a gótikus érzést. Ennek szellemében építi fel és tagolja alakjait. A gótikával visz beléjük dekoratív zenét.
És emellett, amint a sikerült gyermekekről örömmel szoktuk mondani: egészen az apja. – A Ferenczyek együtt fognak megjelenni a jövő szezonban a fórumon. Béninek ez lesz a második fellépése. (Az elsőről kevesen tudnak, mert csak a feledhetetlen 1912-es nagybányai kiállítás látogatói voltak a tanúi.) Meggyőződhet tehát már az idei bemutatkozáson mindenki arról, hogy a fiú ugyanazt a csendes folyású dallamos mozgást viszi alakjaiba, amit az atyja. Egy-egy előkelően temperált lendületet, hallgatagon meggyőző gesztust. Az öntudatos fellépés biztonságát, mely azért szép, mert szelíd, azért meggyőző, mert szerény.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi