1.

Full text search

1.
Ő a 18. század utolsó lehelete. Lehelet, mely elég erős volt e század nagy általános – emberi vágyakozásait újból végigmelegíteni a világon, s a romantikusok alatt kiáltókká bőszült ős kételyekre visszaszelídíteni Voltaire mosolyát. Mindenki tartozik valakikhez, s a teljesen rokontalan szellemiség a leggőgösebb emberi illúzió. France Voltaire és Diderot vegyülete. Azé a Voltaire-é, aki a conte-okat s azé a Dideroté, aki a Jacques le Fataliste és Le neveu de Rameau történeteket írta. A Voltaire mosolyt tornászó skepszise mellett megvan benne a Diderot mély emberi rezonálása. Nem hatásokról akarok itt beszélni. France első és mindenik sorban France, de a lelke 18. század, s olyan vegyületekből való, melyek e két jellemző embert alkották.
Őt is betölti a 18. század főérdeklődése. A voltairianus France művészetén egy nagy szenvedély színesedik végig, mely mint egy lebírhatatlan megszállottság ott van mindenütt: a nagy dolgokban s az epizódok félreejtett mondataiban. Ez az örökös szuggesztió: az Egyház. Gúnyosan, haraggal, beleolvadón, finom vágásban: ez a nagy ateista szellem mindig az Egyház felé fordul. Ez az egyetlen szerelem sokféle megszállottsága.
Mert ez is szerelem – és itt érünk valamit, amivel France már más, mint Voltaire és Diderot, amiben már korának típussá sűrűsödött jellemzője. Ameddig úgy vagyunk forradalmárok és rombolók, hogy a múltban csak ideáink ellenségét látjuk, addig a harc alkotás, s az igazság illúziója teljes. De mikor ínyünkben van a múltnak minden emberi íze, szemünkben minden színe: a rombolás ön-flagellálás, s a sokkal jobb eljövetele lehetetlen képzelgés. Bukott angyalok vagyunk, kiknek lázongásában sok a visszavágyakozás. Az a célokat szabó nagy emberegység, ami az egyház volt, a század sok kiváló ateista szellemében is fájdalmas nosztalgiát keltett. És a mostani történelmi tapasztalat mellett lehet-e elég hit, hogy új ideáinkat is az örökkévalóság jegyében higgyük?

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi