Ambrus Zoltán: HÁBORÚS JEGYZETEK • Nick Winter és társai.

Full text search

Ambrus Zoltán: HÁBORÚS JEGYZETEK
Nick Winter és társai.
Nick Winterről és tizenegy társáról, bár a patriarkális és kissé elmaradt Budán pillantották meg a napvilágot, a rosszakarat se mondhatja, hogy nem állnak a kor színvonalán. Először is mindent megtanultak, amit céljaik elérésére Conan Doyle és más kiváló útmutatók szükségesnek vagy legalább hasznosnak ítélnek. Doyenjük, maga a nagy Nick Winter sem érte még el a tizenötödik évét, de már tudták, hogy a modern betörő a tökéletes szerszámnál meg a gumikesztyűnél kezdődik. A működésüket tehát azzal kezdték meg, hogy egy szerszám-üzletbe törtek be, aztán, hogy ujjlenyomat sehol se maradjon utánuk, tizenkét pár gumikesztyűt szereztek, tisztes vásárt kötve kórházi szolgákkal, akik bizonyára azt hitték, hogy a műtéteknél elhasznált orvosi kesztyűket ezek a fölötte tehetséges fiúk szintén orvosi műtétek alkalmával kívánják felhasználni.
Olyan nagy volt bennük a tudnivágyás, hogy még a szórakozóhelyekre is csak tanulni jártak. Míg szüleik, a budai iparosok, a moziba csak azért mentek el, hogy mulassanak rajta, milyen gyönyörködtető csatákat vív a betörő-furfang a detektív-ügyességgel, ők a detektívfilmekből csak tanulságokat hámoztak ki, a moziban is csak megfigyeltek, tapasztalatokat szereztek. Kora éleslátással felismerték az organizáció értékét és Nick Winter, a nagy rendező, mindenkit a maga tehetségének és ismereteinek megfelelő feladathoz juttatott, mások voltak a figyelők, mások a tervezők és ismét mások azok, akik a betöréseket végrehajtották. De mindannyiukban olyan nagy volt a magasabbrendű képzettség vágya, hogy szemináriumot alakítottak, amelyben minden egyes betörés után alaposan megvitatták, kifogástalan volt-e a betörés végrehajtása, megbírálták egymást és bemutatták, hogy milyen új tapasztalatokhoz és ötletekhez jutottak aközben, míg a kino-színházaknak nevezett műintézetekben – a hová szorgalmasan eljártak újabb és újabb tanulmányutat tenni – ismereteiket gyarapítgatták. Így, a kellő fölszereléssel ellátottan és tudásban egyre öregbedve, mintegy negyven betörést hajtottak végre, míg végre rajtavesztettek, mert semmi boldogság nem tökéletes ezen a sártekén.
De ne remegjünk a kis tehetségesekért. A banda egyes tagjait máris hazabocsátották aggódó szüleikhez és a többit se fenyegeti az a veszedelem, hogy javítóintézetbe kerülhetnek, mert a gyermekbíróság bizonyára figyelembe fogja venni, hogy Nick Winter bandáját jóformán csak a nagyobb vakmerőség különbözteti meg attól az elképesztő viselkedésű zsenge ifjúságtól, mely egyszerre úgy ellepte Budapest utcáit, mint Konstantinápolyt a gazdátlan kutya.
Ezt is a háború tette – mondják. – Az apát elvitték katonának, az anya egész nap munkában van… Csoda-e, ha a minden felügyelet nélkül maradó serdületlen fiú hamarosan elzüllik? Aztán a rossz példaadás. Tizenöt-tizenhat esztendős gyerekkatonák, akik önként álltak be – és akik annál fölöslegesebbek a középponti hatalmak seregeiben, mert nem annyira a harctéren jeleskednek, mint inkább itthon tivornyáznak – úgy viselkednek itt is, ott is, hogy ez a még meg nem romlott gyerekekre kész veszedelem, mert hiszen az a naivitás, mely a legkönnyebben hajlandó akárminek az utánzására, amazokban a garázda fickókban hősöket tisztel. No meg azt is a háború teszi, hogy a gyerekeknek még soha se volt olyan könnyű pénzt keresniük, mint most. Mindenfelé látni tizennégy-tizenöt éves gyerekeket, akik lányokat pezsgőztetve reggelig dőzsölnek, és újév reggelén a rendőrségre – botrányt okozó részegeskedés címén – két tizennégyesztendős káplárt meg több, velük egykorú fiút vittek be, akik mindannyian a saját keresetükből tivornyáztak.
De mintha mégse csak az utolsó másfél év szerzeménye volna ez az új jelenség. Tessék csak egy kicsit megfigyelni a különböző vállalatok szolgálatában álló suhancok, boyok, bolti szolgák, villamos vasúti alkalmazottak vagy a vendéglőkben és kávéházakban szaladgáló pikolók legújabb jövevényeinek a viselkedését, a pénzkereső tacskók föllépését meg azokét, akik még nem tudják megkeresni, csak kapják a pénzt, a módosabb emberek csemetéit is. Jó vagy rossz ruháikban mintha legnagyobb részt az őserdőkből kerültek volna elő. Az, amit modorbeli elzüllöttség dolgában ezeken a kamaszokon vagy néha egészen pöttöm fickókon mindenfelé látni, a humoristák után kiabál. Röviden: észre kell venni, hogy ez a legeslegújabb generáció olyan szertelen követelőzéssel és olyan vad, fegyelmezetlen önzéssel lép be az életbe, amely, ha régebben se volt egészen ismeretlen, azt a jövőt, melynek érdekében most, a maga általánosságában minden régi harcot messze meghaladó, példátlan küzdelem folyik, élesen megkülönbözteti még a félmúlttól is.
Vagy csak optikai csalódás tüntetné fel így a dolgot? Azért látszik így, mert a könnyű pénzkereset több ilyen kis fickót szólít ki az utcára, a sok szem elé?
Mintha sokkal mélyebben rejlenék az ok, talán a kötelességről való fogalmak meglazulásában s ennek megfelelően a gyermekek neveléséről való gondoskodás elhanyagolásában. Mintha egy idő óta az egész világ, azon a címen, hogy nagyobb humanitásra törekszik, valami mindenkinek kártékony engedékenységet tanúsítana a minden fék ellen tiltakozó kényelem-szeretet fészkelődésével szemben, és a leginkább épp ott, ahol a fegyelemtartás meg az önfegyelmezés megszokása a legszükségesebb volna. Persze, itt lenni humánusnak s nem ott – sok helyütt – ahol kellene, ez kerül a legkevesebbe.
Kizárni a tizennégy-tizenöt éves, máris örök neveletlenségre kárhoztatott sihedereket a mulatóhelyekről, a vendéglőkből, a kávéházakból sőt még a trafikokból is, ez csak a szimptóma gyógyítgatása volna. A Nick Winterekkel már nincs mit kezdeni. Ők már szerencsétlensége lesznek a környezetüknek is, önmaguknak is. Hanem azoknak, akik ma még egészen gyermekek, sokat lehetne használni azzal, ha visszatérnénk a nevelés régibb rendszereihez és nem igyekeznénk elhitetni magunkkal, hogy a mozi a legjobb nevelő.
De az sem ártana, ha a mozi Pestalozzijaival meg lehetne értetni, hogy a detektívfilmek csak a legritkább esetben tartalmazzák azokat a közhasznú ismereteket, amelyek terjesztése címén a kino-színházak kultúrtényezőkként kívánnak szerepelni. Talán nem látnák be mindjárt, hogy a detektívfilmek ártalmatlanság dolgában nem versenyezhetnek a néhai Schmidt Kristóffal és az alázatos könyörgésre, meglehet, nem is hallgatnának. De korlátlan szabadság nincsen a világon, mért maradna tehát továbbra is úgy, hogy ez alól a szabály alól a mozi az egyetlen kivétel?!

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi