Bálint Aladár: Régi mesterek rajzai

Full text search

Bálint Aladár: Régi mesterek rajzai
A Szépművészeti Múzeum az utolsó években szerzett képekkel, szobrokkal párhuzamosan bemutatja a grafikai gyűjtemény új szerzeményeit is. Ezúttal az első sorozat került a nyilvánosság elé, rajzok, tollal, ecsettel, ceruzával készült holmik, míg a metszetekből, a sokszorosító technika eszközeivel készült darabokból több új kiállítást tervez a múzeum.
Régi mesterek elsárgult, fakó vázlatai, kisebb igényű rajzok, kompozíció tervek, sebtiben papírra vetett feljegyzések sorakoznak szép rendben, üveg alá préselve. A legtöbbje csendes hétköznapok terméke. A régi mesterek szolid tudásának, iskolázottságának jegye nem hiányzik egyikükről sem, de a mesterek aligha szántak múzeumi halhatatlanságot számukra. Ki tudja, minek köszönhető a fennmaradásuk, hány gondos kéz takargatta, óvta a pusztulástól a gyűrött lapokat, míg kisimítva, agnoszkálva, osztályozva idekerültek.
A hat esztendővel ezelőtt bemutatott kollekció darabjai sokkal érdekesebbek, izgalmasabbak, igaz, hogy azok nem három esztendő gyűjtő munkáját reprezentálják.
E szerzemények legnagyobb jelentősége abban áll, hogy velük teljesebbé vált a grafikai gyűjtemény. A katalógus egész sereg, eddig hiányzó névvel gazdagodott. Közöttük kitűnő, sőt, nagy grafikus-nevekkel. Fontosabb lapok: Tintoretto, Brueghel, Van Goyen, Ruysdael rajzai és egy tizenötödik századbeli olasz mester iniciáléja. Az iniciálé szokatlanul eleven, színben, formában elsőrangú munka. Úgy hiszem, e kiállítás legértékesebb darabja.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi