Ignotus: Nyílt levél Dr. Concha Győző egyetemi tanár úrhoz

Full text search

Ignotus: Nyílt levél Dr. Concha Győző egyetemi tanár úrhoz
Méltóságos Uram, a Huszadik Század minap megjelent augusztusi száma azon folyóiratnak a magyarországi zsidókérdés felől szétküldött kérdőpontjait, s az ezekre hozzá érkezett feleleteket teszi közzé. Az ankéton Méltóságod is részt vett, s a komoly sorok közt, melyekkel ezt megcselekszi, s melyekben, mellesleg mondva, ha terápiára hitetlenebb is, de diagnózisra sokban olyast állapít meg a magyarországi zsidókérdés veleje gyanánt, mint e sorok írójának ugyanott megjelent elmélkedése, e komolyan megfontolt, s komoly megfontolásra szánt sorok közt olvashatók a következők is:
«Mindannak, amit a magyar akár politikai, akár jogi, akár társadalmi, akár szépirodalmi, akár tudományos téren ezeréves nemzeti léte alatt alkotott, kicsinylése, gúnyolása lett az Ifjú Magyarország, a Nyugatosak alaphangja, s azok, kik e zászlók alatt sorakoztak, túlnyomó részben a zsidóságból kerültek ki.»
Szabadjon, ez alkalommal tisztán e sorokra szorítkozva, Méltóságodat figyelmeztetnem, hogy e megállapításai, amennyiben a Nyugatra, a Nyugatosokra s a magyarnak ezer éves nemzeti léte alatt szépirodalmi téren sarjadt alkotásai iránt való indulatukra vonatkoznak, éppúgy nem vágnak össze a tényekkel, mint ugyanezekre vonatkozóan az az állítás, hogy ez emberek túlnyomó része a zsidóságból került ki. A tény, szinte homlokegyenest megfordítva, az, hogy a Nyugat s a Nyugatosok immár tíz esztendős munkával s küzdelemmel, mely nem egyikük számára csak folytatása volt már elébbi munkának és küzdelemnek, s szinte vallásos hittel, rajongással s szívóssággal ápolták, magasztalták, olykor ki is ásták a feledés s a gondolattalanság rétegei alól, s állították igaz fényébe mindazt, mit a magyar nemzeti létének ezer évén át a múltban szépirodalmat alkotott – s amiért még ezenfelül dolgoztak és küzdöttek, az az volt, hogy ugyanily kegyelet, alázat és megértés szóljon mindannak is, amit a magyar ma termel szépirodalmat. S ami a Nyugat embereinek, ami a Nyugattól propagált íróknak, ami a Nyugat előfizetőinek s közönségének, egyszóval a Nyugatosok emberanyagának származását illeti: a felől is a való tény az, hogy túlnyomó, számra úgy, mint súlyra túlnyomó részük nem a zsidóságból került ki.
Ezek a tények – s olyan tények, melyeket ellenőrizhet bárki, aki olvassa a Nyugatos írásokat, eljár a Nyugatos felolvasásokra, belenéz a Nyugat postájába s könyveibe. Mindezzel, természetesen s általában, nem köteles senki. De az, aki ír e tárgyról: talán igen. Még inkább, ha az a valaki komoly és jóhiszemű tudós. S leginkább, ha megállapításai némiképp vádak, és olyan erkölcsi értékekbe s érzésekbe vágóak, melyek, senki előtt nem lehetnek közömbösek.
Aminő képben áll – s méltán – Méltóságodnak tudományos alakja az ország köztisztelete előtt: aszerint elképzelhetetlen, hogy jobb tudomása ellenére írt volna le olyan megállapítást, aminőt a Nyugatosokról a Huszadik Században leírt. Viszont ha Méltóságodnak ez a tudomása a Nyugatosokról, akkor egészen bizonyos, hogy nem, vagy csak elvétve s igen felületesen olvasta írásaikat, vagy tán csak róluk olvasta az újságveszekedések felületes dicséreteit s felületes szidalmait. Kérdés: szabad-e tudósnak ennyi előismeret után oly kategorikus ítéletet s megállapítást leírnia, mint Méltóságod tette a fent idézett sorokban?
Jelent meg e sorok írójának hat év előtt egy Kísérletek című tanulmánykötete, melyben meglehetős teljesen ki van fejtve a Nyugatosság egész gondolatmenete, s amely könyv Méltóságodnak még szakérdeklődésére is számíthatna, mert van benne ezeken felül egy tanulmány a törvényhozás jövőjéről s egy másik a világnyelv természettudományi lehetőségéről. Ezt a könyvet is: általában bizonyára nem köteles ismerni senki, s írójának – ezt őszintén mondja – egy percre sem jutott eszébe feltenni vagy arrogálni, hogy a magyar nemzeti élet mai vezérei közül valaki is olvassa. De azt meg meri mondani, hogy nincs joga a Nyugatosságról – s kivált tudósnak – ítéletet mondania, ha legalább ezt a könyvet el nem olvasta. Méltóságod bizonyára elpirulna s bevonatná a piacról szóban forgó kis tanulmányát, ha rájönne, hogy annak valamely idézetében egy oldalszámot tévesen írt le, vagy a pragmatikusan felsorolt törvények közül valamely sarkalatosat kifelejtett. Ám a dolgok, a könyvek, az adatok, a munkák, a viták, az alkotások, az egyéniségek s az emberanyag gyökeresebb ismerete nélkül írni és ítélni irodalomról, irodalmi irányról, egy egész irodalmi korszakról, mely (akár jólesik, akár nem) a magyar nemzeti irodalomnak és termelésnek egy korszaka s egy darabja: az megfér Méltóságodnak tudományos szigorúságával s magyar nemzeti kultúrérzékenységével.
Sietve teszem hozzá, hogy Méltóságodnak e téren is a lehető legjobb társasága van – nem nagyon régen a mindnyájunktól tisztelt nemes és tudós Prohászka püspök urat kellett e hasábokon ugyanilyesmire figyelmeztetnem. Ha Méltóságod most legalább utólag némi figyelmével tisztelné meg írásainkat: rájönne, hogy a Nyugatosság küzdelmei nem kis részben éppen ez ellen folytak és folynak: a közömbösség, a gondolattalanság s a fitymálás ellen, mellyel nálunk a tudomány, a politika, a társadalom s általában a közélet vezérei irodalmiak iránt viseltetnek, mihelyt magyar irodalomról van szó – mert viszont szégyellenék, ha művelt ember létükre a legutolsó angol, francia, német vagy olasz divatfirkásznak aznap reklámozott regényét még nyomdafestéktől nedvesen nem olvasták volna.
Kérdés, hogy, ha akadna valaki, ki ilyes jelenségek miatt kicsinyelné és gúnyolná: nem ugyan, amit a magyar ezeréves nemzeti léte alatt például tudományos téren alkotott, hanem azokat, kik a magyar tudományosságot, mintegy monopóliumukban tartják: felületesebben általánosítana-e, mint a Nyugatosságot szidó közhelyes ítéletek, s méltatlanabbá válnék-e ezzel az ezeréves múlthoz s hűtlenebbé-e a nemzeti érdekhez?
Ne vegye Méltóságod rossz néven e kérdésemet – vegye annak, ami: a tisztes konzervatizmus, a tiszta tudományosság, a nemzeti érzékenység előtt való meghajlásnak, melyet Méltóságodban különben és mindenkor mélyen becsül.
igaz tisztelője: Ignotus

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi