Ignotus: A politika mögül • Mi történt?

Full text search

Ignotus: A politika mögül •
Mi történt?
A mostani zsírszűkében szinte hivalgás annyi hájjal megkentnek lenni, mint a Wekerle programbeszéde. Csak egy példát. A nagy programvallás közben, hol egymást érték a mázsás témák, a választójog, az új választás, a külpolitika, a dualizmus s a nemzeti hadsereg: az új miniszterelnök komoly ábrázattal s mutató ujját külön felemelve jelzi, hogy az ő kormányának még igen külön és fontos tervei vannak – a lakáskérdésben s a népoktatás körül. Az összeállítás némiképp meglepi a hallgatót, de nyilván szociálpolitikáról lesz szó – mindenesetre: figyel. Nos, a lakáskérdésről csakhamar kitűnik, hogy nem annyira a lakáskérdésről van szó, mint inkább a belügyminiszternek arról a nem helytelen, de nem a legdiplomatikusabb tálalású intézkedéséről, melyet a Magyarországra táplálkozni emigrált idegenek ellen tett. A németek s az osztrákok igen feldühödtek emiatt, s a nagy routinier ügyes formulázással ki is húzza miniszterét a pácból, de le is csillapítja a dühös szövetségeseket. A népoktatás pedig? Ennél meg a közoktatási miniszter rendeletéről van szó, mellyel a román tanítóképzők dolgát vetette felszínre, hol is e körül kellemetlen gyűrűdzés támadt. Wekerle kenetesen beszél a dologról, s egyben olajat cseppent a nyugtalan hullámokra. Tehát erre volt való a lakáskérdés s a népoktatás – elvi ostyának, amiben a kötelesen csitító pilulákat bevétesse. S az ember ezek után már gyanakodva fogadja, mikor az új miniszterelnök új birtokpolitikát is ígér – csak nem készül egy harmadik miniszter is valami olyanra, amit nem árt már jóeleve – jóvátenni?!
Ezek után világos, hogy a józan, a reálpolitikus, a dolgokat a maguk mivoltában látó Wekerle minőnek látja az ország mai helyzetét. Olyannak, amiből az országot úgy-ahogy, ki kell húzni. Beszédéből nyilvánvaló, hogy ő, kihez nagy alkotások emlékei fűződnek, most nem nagy alkotásokra készül, inkább kis összeegyeztetésekre, ügyes megformulázásokra, tatarozásokra s ideiglenességekre. Nem nagy dolgokra, hanem kis dolgokra – persze olyanokra, amiket megcsinálni azért nem kis dolog, sőt a legnagyobb erő kell hozzájuk: a Wekerle ereje. Mint ahogy, például, egy forradalom sokkal nagyobb dolog, mint egy korhadt rendszernek kis engedményekkel s lefülelésekkel való megnyújtása. De munkának bizonyára a forradalom megcsinálása a kisebb, mint a forradalom elhalasztása. Bizonyára nagyobb dolog hordóba ülni s úgy zuhanni vele a Niagara vízesésével. De ezt a legkisebb ember is tudja, ha van hozzá szíve és veszettsége. Ellenben befogni tenyérrel a Duna forrását, hogy egy darabig ki ne buggyanjon: ehhez titánnak kell lenni. Wekerle mindig ennek tartotta magát – az egyetlen embert, kit lelkében nem néz le. S valami egészen különöset láthat az ország helyzetében, ha úgy ítél, hogy itt most formulákkal, ideiglenességekkel, megegyezésekkel s áthidalásokkal kell dolgozni – s viszont nem kisebb embernek, mint ő.
Hogy mi lehet ez a különösség? A jó isten tudja – talán maga Wekerle sem tudja. De nyomasztó érzés fogta el az embert, mikor az emberöltőt jelentő magyar államférfi halk, egy kicsit száraz, szinte leltározó beszédét hallgatta, s hozzágondolta, hogy a nemzetnek, melynek belső vezérletét most ez az érdekes és érdemes férfiú vállalta: ugyanekkor dől el a sorsa vagy három harcvonalon. A háborúról, melyben annyi magyar vér folyik, szinte alig volt szó ebben a nagy programvallásban. Szinte csak úgy, mint az időjárásról, mely arra a termésre hatott, amit a kormánynak lesz most gondja igazságosan szétosztani. Képzeljetek miniszterelnöki programbeszédet az olasz, a francia, az angol és bármelyik parlamentben, ilyenkor, élet-halálháború napjaiban! Még a szürke Ribot is szivárványt játszott, mikor a hadi kormányt elfoglalta – nálunk pedig az ország egyik legragyogóbb embere szinte kacérkodik a színtelenséggel. Mi lehet ennek oka? Mi várhat ránk s mik fenyegethetnek bennünket, amikről nem beszél, de amiket, úgy látszik, nem teljes hittel mintha csak tartóztathatni reméllene, ideig-óráig, s nem bíznék benne, hogy végképp el is háríthatja? Az ember pontról-pontra fogja beszédét, s pontonként kikopogtatja, hogy a szürke felszín hol fedhet valami örvényt vagy krátert. Ott-e, ahol arról beszél, hogy mi nem sajnáljuk horvát testvéreinktől Dalmáciát? Vagy ott, ahol viszont kemény politikát hirdet a románok ellen? Ott, ahol a valutáról nem beszél, vagy ott, ahol a dualizmusról beszél? A hang egy olyan államférfiúé, mint akinek egy nyugtalanító helyzetet kell minden szeleket megjárt nyugalommal megúszatnia az emberekkel. Hol, miért és mi miatt ilyen ez a helyzet, mikor a hadi helyzet felől igazán nyugodtak lehetünk? A Wekerle megnyugtató, minden kérdésre szellemesen felelő, minden sebre panáceát, minden problémára megoldást tudó beszéde úgy hat, mint mikor egy gondtalan mulató társaságba bejő valaki, s mosoly mögé rejtett komolysággal azt mondja: ne ijedjenek meg, nem történt semmi. Az emberek megijednek, s tanácstalan néznek körül, hogy mi történt?

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi