Nagy Lajos: Kuprin Ivanovics Sándor: A párbaj

Full text search

Nagy Lajos: Kuprin Ivanovics Sándor: A párbaj
Egy kis garnizón élete ez, orosz katonatiszteké és hölgyeiké, Romasov Georgij alhadnagyé, ennek epedő szerelme Petrovna Alexandráért –, aki egy bajtárs felesége sok-sok neuraszténiás gyötrelme és halála egy ostoba párbajban… Csupa katonatiszt, egy egész ezred tisztikara, a parancsnoktól le az utolsó zászlósig, sivár figurák egy regény számára, tikkadt környezet, mintha egy sivatagról s a benne elszórt kődarabokról esnék szó. Nem is lehet a jó urakról másképpen írni háromszáz és egynéhány oldalon keresztül, csak úgy, hogy az író fantáziája teremt és közéjük illeszt két emberséges embert, a két főalakot, Romasovot és Petrovna Alexandrát; mert Romasovot az író képzelete teszi meg alhadnaggyá, igazán nem lenne, soha nem is lehetne azzá, nem maradhatna annak egy napig sem, még a regényben sem bírja sokáig, a rettentő és gonosz gép kiveti magából, megölik párviadal által; Petrovna Alexandra, az okos és finom lelkű, szépre vágyó és magasra törő, utálja a férjét, irtózik annak barátaitól, fél a nőiktől, kerüli is őket, egyedül Romasov szimpatikus neki, olthatatlan hévvel vágyódik el, ki a szörnyűséges környezetből.
Különös vállalkozás és a regény elolvasása után szinte lehetetlennek is látszik, megírni magát a sivárságot, gondolattalanságot, az ostoba és ötlettelen gonoszságot, üres emberekkel bíbelődni, akiknek még a silányságaik is csak a riporter tollára valók; ezért félszegnek, felemásnak született meg a mű: pompásak a részletek, melyek a két emberről, Romasovról és Alexandráról szólnak, finom és mély a Romasov lelki analízise, bájos és magával ragadó Petrovna Alexandra, de száraz és unalmas és csaknem olvashatatlan minden, ami a cár tarkaruhájú legalázatosabb rabszolgáiról beszél, amikor az író, mint az állatseregleti magyarázó, végigvezet bennünket a szörnyetegek közt, hogy ez: Sulgovics, a félelmetesen durva ezredes, az Fedorovszki, a korrekt és stréber és gőgös és rosszmájú ezredsegédtiszt, ez Bek-Agamalov hadnagy, a vad, kegyetlen és vadállatias cserkész, ez itt Nikolajevics hadnagy, a szegény bús Petrovna Alexandra férje, most készül a vezérkari vizsgára, erős, csinos, de közönséges és buta, buta, buta. És mind a többi. Elírás, hiba Sulgovics ezredesnek az az emberséges cselekedete, hogy a saját pénzével rántja ki egyik tisztjét a bajból; nem, nem minden valószerű, ami a valóságban megeshetik; ez itt stílustalan, nem tűri meg az ilyesmit a szörnyű gép, mely minden erő feletti gonosz erő, melynek Sulgovics egyik alkatrésze.
Kár, hogy Romasov, aki belső szemlélet alapján megcsinált, teremtett figura, annyira passzív, lágy, beteges; Romasovnak többnek kellene lennie, ítéletének kellene lennie, valamit akarnia kellene – és az ő akarása lenne az író igazi, magasabb rendűen művészi alkotása. «Romocska, miért oly… gyenge»? – így szól hozzá Petrovna Alexandra. «Miért oly érzékeny mindig? Hiszen a részvét édes testvére a megvetésnek. Higgye el nekem: én nem tisztelhetem magát.» Ezt mondja Petrovna Alexandra és az olvasó is méltán kérheti számon az írótól, hogy miért csak ilyen Romasov, akivel senkit realisztikusan nem ábrázolt, hanem akit megalkotott; kissé unalmas, hogy csak a részvétünket tudja ébren tartani, kár, hogy nem «tisztelhetjük» is egyszersmind; az olvasó kizárólagos részvéte maga a csökkent érdeklődés. Bár Romasov neuraszténiás szenvedései helyenként tragikus mélységűek és ekkor valósággal megráznak bennünket.
Mesteri író műve «A párbaj», de nem szerencsés műve, mert nem szerencsés maga a tárgya. Négy-öt évvel ezelőtt jelent meg Kuprinnak egy másik hosszabb elbeszélése magyarul, az «Oleszja», igazi kis remekmű, talán sikeresebb vállalkozás lett volna másodiknak egyéb munkáját ültetni át magyarra. Persze a háború, a mindent megnemesítő világháború, a Párbajt, az «orosz katonai élet»-ből vett regényt, tette aktuálissá.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi