Ignotus: A politika mögül • Ad vocem Tisza

Full text search

Ignotus: A politika mögül
Ad vocem Tisza
Olyasmit olvastam nemrég, hogy megjött a szava a radikálisoknak, kik, míg Tisza István volt kormányon, nem tudtak hová lenni a Tisza István férfias alakjától. Nem tudom, kit illet e célzás, de én el tudok képzelni radikálist, ki igenis és most is: el van ragadtatva a Tisza István férfias alakjától. Tisza István, mindent összevéve, veszedelme ennek az országnak – de kivált azért, mert politikáját sok tehetséggel s teljes férfiassággal csinálja. Ez a politika híján van a nagy gondolatnak s az új tájékozódásnak – hiszen ha ez is meg volna benne, akkor mindegy volna, hogy konzervatív-e vagy radikális –, a géniének nincsen neme és nincsen bélyege, s nehéz meghatározni, hogy Napóleon vagy Disraeli az ő belpolitikájukban azzal voltak-e nagyobbak, amivel vakmerő előrelökők voltak, vagy azzal, amivel vakmerő visszacsinálók. Tisza István nem lángelme, s nincs megérzése és elfogulatlansága – régmúlt viszonyokból szűrt rendszerbe egy közhelyes politikát, s ezt követi fanatizmussal. Ez baj – s annál nagyobb baj, mert önfeláldozóan követi. Tisza István – politikai értelemben értem a szót – korlátoltan kicsinyes. De magához nem kevésbé, mint másokhoz. Pózai lehetnek olcsók – de elsősorban ő maga a dupejök. Koncepció nincs benne, de stílus: az bizony van. Egy atyámfia mondta egyszer róla, hogy olyan, mintha Jókai Mór írta volna. Ebben van valami. S ha Jókai Mórral nem is kormányoztatnék országot, de olvasni gyönyörűség.
Abban persze téved Tisza István, ha azt hiszi, hogy az idő őneki ad igazat, s csak az időt kell mindig kivárnia, hogy igazával diadalmasan térjen vissza. Bizonyára őszintén hiszi – ki higgyen ily olcsó közhelyben, ha nem ő? A valóság az, hogy az idő csakis ő neki ad igazat, de a világért sem politikájának. Az az ellenzékiség, mely alapjában őt folytatja, de az ő stílusa nélkül: az szerzi meg neki az igazát – nem politikájának, hanem stílusának. Nem a meggyőződést hajtja hozzá vissza, hanem az ízlést. Nem a reményt, hanem a kétségbeesést. Ezt azonban igen hamar. Szinte már azon napon kezdődően, mikor megbukik. Az első koalíció ebbe pusztult bele. S felkösse a dessousját az új koalíció, ha ne járjon ugyanígy.
Az első koalíciónak is az volt a baja, hogy nem azok csinálták akik megcsinálták. A második koalíciónak sem ártana magába szállania, hogy azokra bízta-e politikáját, kiktől politikáját vette? Ez nemcsak parlamentarizmus dolga, hanem erkölcsé is – s azért a parlamentarizmusé, mert az erkölcsé – mert erkölcs nélkül nincs parlamentarizmus. A demokráciát nem elég vallani – azzal egybeforrtnak kell lenni. Magában az, hogy egy bágyadt idegzetű fiatal úr vacsorapajtásait teszi meg országkormányzóknak: még nem demokrácia. Ha ez tenné, akkor Caligula még nagyobb demokrata volna, mert ő meg a lovát tette meg konzulnak. S az ifiuraság sem teszi, mert ahhoz, hogy valaki fiatal tehetség legyen, nem elég fiatalnak lennie. Tehetség is kell hozzá. Andrássy, belátom, vén már ahhoz, hogy csinálja is azt a politikát, amit ő gondolt ki – de akkor ki kéne tán dobni az ifiurak demokráciájából Vázsonyit is, mert ő sem négy hónap óta demokrata, s ő is közelebb van az ötvenhez, mint a negyvennyolchoz. S megmaradna fiatal tehetségnek egyedül Wekerle, mert legalább igazán tehetséges, s isten s a flegmája segítségével vidáman közeledik a hetvenhez. Ami valóban nem is sok – ahhoz képest, hogy újságíró ifiuraink közt is legkülönb, legtehetségesebb, legfrissebb és legmanapibb újságírónk – sajnos – még mindig Rákosi Jenő, az ő hetvenöt csikói esztendeivel. Ah, ha csak az tenné, hogy az ember kirúg a hámból!
Nem – s az sem teszi a demokráciát, ha szidják a bankokat. Szidni a bankokat – ez ugyanolyasmi, mint szidni az automobilt. Az ember szidhatja a sebes hajtást, szidhatja az elgázolásokat, szidhatja a zsaroló sofőröket, s követelheti, hogy taxi-métert szereljenek az autóra, hogy szolgálja a közönséget, ne pedig szipolyozza. De az autó mégis csak különb alkalmatosság, mint a trágyás talicska, s ipar s kereskedelem, pénzgazdaság s vállalkozás és munkaadás és tőke, és bankok, igen: bankok, sőt hadiszállítók is: mindezekről úgy beszélni, mintha már magukban is valami rettentő visszaélés volnának, amit becsületes földteke nem tűrhet meg hátán: az nem akció, hanem reakció. Mit csinálna ez az ország, ha nem volnának bankjai? Ki fejlesztette ezt az országot, abban, ami ma tesz országot, mint a bankok? Hogy túltengenek? Mindig túlteng, aki csinál valamit. Tessék velük versenyt csinálni valamit, majd nem tengenek túl. Az irigység nem szocializmus s a: kotródj, hogy helyedbe üljek: nem demokrácia.
Demokrata, sőt, szocialista kormány sem különbözhetik egyéb kormányoktól abban, hogy kormány nem lehet ellensége senkinek. Párt igen, de kormány nem. Amíg van tőke, addig a szocialista miniszter is éppúgy minisztere a tőkének is, mint a bankár-miniszter. A kormánynak üldöznie kell minden visszaélést, tisztáznia kell minden zavarost, melyben halászhatnak és szabályoznia minden vadvizeket, melyeken orvvadászok járhatnak olcsó réce után. De ellensége nem lehet a folyóvíznek, sőt a vadászatnak sem, valameddig törvény nincs arról, hogy a víznek nem szabad folynia s a vadásznak nem szabad vadásznia. Ez az, amiben a kormányok helyzete különbözik egyéb politikai lényekétől. Ez az, amit guvernementalizmusnak neveznek, s ami nélkül ugyancsak nincs parlamentarizmus. A kormányi tisztnek megvan a maga külön optikája s akusztikája, s valaki ugyanazon szemmel, amivel sasszemű főbíró vagy képviselő vagy publicista lehetett, s ugyanazon füllel, mellyel így a füvek növését is hallotta, lehet vak és süket kormányember és kormánytámogató. Ez az, amiben, hogy visszatérjek hozzá, Tisza István nem volt ügyetlen. S ez az, aminek megtanulásához nem elég: ügyesnek lenni.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi