2.

Full text search

2.
A szegény madame van Leberghe, e kétségbeesett légkörben, hetekig el nem mozdulva a betegágy mellől, életét adta volna, hogy segíthessen urán. Párizs leghíresebb orvosai – megannyi tisztelője a betegnek s barátja – fordultak meg a szomorú szobában, s a szegény asszony iszonyattal olvasta szemeikből a tudomány tehetetlenségét, s hogy a kegyetlen természet ítélete jogerős.
Volt a betegnek egy barátja, egy híres theozóf, egy indiai herceg, aki Párizsban élt és az okkult tudományokkal foglalkozott. Utolsó fellebbezésnek a kegyetlen Természet ellen ezt kereste fel a szegény asszony – s azzal a babonássággal mely mindnyájunkban ott szunnyad mint a bagoly, hogy előröpüljön az aggodalmak éjjelein, e kiaszott, egzotikus arcnak delejes szemeiből természetfölötti reményeket akart kiolvasni. Mindent tudnak e rejtelmes emberek; s madame van Leberghe hallott már az életerőnek titkos átültetéseiről ifjú, ép testekből haldoklók, sőt halottak testébe, hallott már csodálatos avatar-okról, ahol az Erő elektromos szikraként ütött át szájból-szájba a szeretők között s a lankadt, élete fogyott gépezetet új létre mozgatta.
– S madame nem sajnálná fiatal életét? S nem fél a haláltól?
– Féltem, senki sem félt jobban mint én – azelőtt – de mit félthetnék még? – szólt madame van Leberghe. – Őt félthetem csak, aki annyi mindent visz magával, mindenünket! Nem a magunk halála a szörnyű: ki önmagát elveszti, mindegy már! De elveszteni azt akit szeretünk, hogy abból semmi lesz, hogy mindez a gondolat, melegség érzés, ember, társ, egyszerűen eltűnik, semmi lesz; elviselhetetlen. S mennyire szeretne, akarna még élni!
És megragadta az indus kezét:
– Segítsen! Tegyen csodát; mindenre kész vagyok.
– Asszonyom – szólt a theozófus halkan – mit ér az élet egy elhasznált testben? Ha lehetne is, mint ön mondja, csodát tenni, ha, lehetne is módját találni az idegrendszer állandó életre-izgatásának, erőforrást mely e finom műszerben lefolyó folyamatokat változatlanul továbbfűtené, mikor már a test animális ereje kimerült is, hogy mindaz ami az: idegek dolga az életben, s azt az egyén számára voltaképpen életté teszi, tudat, érzés, gondolat, továbbműködnék: mit érne mindez egy erőtlen és elernyedt testben? Mit érne az élet, a puszta lélek meztelen élete, ha nem volna amit éljen? Mert a testünket éljük mindnyájan. Elfogadná a haldokló az ilyen életet?
– Volna hát valami módja, volna hát? – kiáltott az asszony, ragyogó szemekkel. – Ó, tegyen meg mindent, tegye meg! A lélek a minden, a gondolkodás, a tudat a minden. Nem igaz, nem igaz, hogy semmit sem ér! Ha hallotta volna, de hiszen hallotta, hogy könyörög szegény, csak a gondolatért, csak az életért, akár vakon, akár süketen, nyomorékon, csak élni akarna! Csakhogy ez, az érzés, a gondolat ne suhanjon bele a semmibe: ez a borzasztó! Hát volt-e nagyobb kincse a gondolatnál? Hát nem az volt-e ő? A gondolat, az érzés? Amíg az megvan, ő van meg. A lelke! Nem azt imádja-e egész Franciaország? Az egész világ? Csakhogy legyen, éljen! Mentse meg a lelkét a világnak!

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi