Ignotus: A politika mögül • Életkérdés

Full text search

Ignotus: A politika mögül •
Életkérdés
Nemrég, az Andrássy cseh-interpellációja kapcsán, felvetettem a Világ-ban a kérdést, hogy azok a vezérlő magyarok, kik az egyházpolitikában már egy negyedszázad előtt átlátták, a választójog s bizonyos fokig a szociálpolitika dolgában pedig most cselekszenek az átlátás szerint, hogy a magyar nemzeti gondolatot össze kell kapcsolni az államival, az államit pedig a társadalmival: nem látják-e elérkezettnek az utolsó percet, hogy belekapcsolják a nemzetiségit is, még mielőtt külső világszorítás akarna ránk erőltetni olyan megoldást, mely egyáltalában nem törődik Magyarország történeti határaival s a magyarságnak történeti jogcímű saját érdekeivel?
Már azóta is történt egy és más, ami nyilván megmutatja, hogy a kérdés, melyet itt felvetettem, világkérdés, amelyre felelnie kell országunknak, hacsak nem hiszi magáról, hogy sziget és el lehet az egész többi földteke nélkül. Most itt a delegáció, hol, akár illetékes rá, akár nem, ez a kérdés mint a monarchia belső kérdése kísért. Csakugyan nincs rá Magyarországnak egyéb felelete, mint a hallgatás vagy a megsértődés?
A Nyugat most december elseji számában azt is velekérdeztem minapi kérdésemmel, hogy ez a hallgatás, vagy az a hit, hogy nemzetiségi politikánk revízióját még mindig elkerülhetjük, mint fér meg a választójog körül kifejtett húsz éves töprengéssel, mely csak úgy nem volt képmutató fontoskodás, ha csakugyan bizonyosak vagyunk benne, hogy a nemzetiségi kérdés életkérdése ez országnak. S viszont, ha életkérdése: maradhat-e most felelet nélkül, mikor a háborúból éppen a nemzeti és benne a nemzetiségi kérdés emelkedik ki világkérdés gyanánt? Hogyan? Természetesnek találjuk, hogy a hatalmas és győzelmes német birodalom a világháború nyomása alatt megváltoztatja legbelsőbb alkotmányát – természetesnek, hogy a mi országunk is siet a népuralmat intézménybe tenni: s mégis azt hihetjük, hogy nemzetiségi állapotaink maradhatnak úgy, ahogy azokat a világháború találta, aminőknek azokat a világháború számos jelentőségei felfedték, s aminő voltuk segített kiváltani a világháborút? A jelenségek megmutatkoztak a délvidéken, mikor a szerbek oda felnéztek, megmutatkoztak Erdélyben, mikor a románok oda betolultak, s ki tudja, mint mutatkoztak volna meg Felső-Magyarországon, ha az orosz betörés ott tovább mehetett és tovább tartott volna. Ez vajon nincs akkora ok a politika s a statisztikában való olvasni tudás revíziójára, mint volt a választójog körül, ahogy Rákosi Jenő állítja, a muníciós munkások helyzeti jelentősége?
Azt ma már a legtöbb jóravaló és józaneszű magyar átlátja, hogy a demokrácia ellenállhatatlan, hogy a társadalmi jogok megtagadhatatlanok. De vajon a nemzetiségi társadalom nem éppúgy társadalom-e, a nemzetiségi emberek nem éppúgy emberek-e, mint a vezérlő társadalom és a magyar emberek? Csakugyan nem látják vezéreink, hogy a nemzetiségi kérdés évek során egybenőtt a szociális kérdéssel s ha ez ellenállhatatlan, akkor az sem halasztható? A nemzeti gondolatot addig-addig vetették szembe a szociálissal, míg birkózásukból az lett, ami a molnár s a kéményseprő birkózásából – átszíneződtek egymásra. S ha ma valamely nemzetiséggel s annak emberi, társadalmi, kultúr- és jogigényeivel szembe az államnak s a nemzetnek történeti jogát és érdekeit vetik, akkor az ugyanoly hűvösen kérdi, mint bármely egyéb szociális igény, hogy: mire való az állam s mire való a nemzet, ha nem arra, hogy fussa benne az én számadásom is – fussa úgy, mint akárkié másé?
A szociális gondolatnak veleje az, hogy nem tűri meg a másodrendű ember fogalmát – nem tűri meg semminemű magasabb egység, biztosíték vagy érdek kedvéért sem. Nos: ez a türelmetlensége, mit ma már a mi országunk is honorál, átmegy arra a térre is, melyet eddig a nemzeti gondolat kerített körül magának. Itt is azt kérdi minden egyes ember, minden egyes fajta, minden egyes nemzetiség, hogy: nyelv? hát az én nyelvem nincs éppolyan jó, mint akárki másé? – iskola? hát az én adómból engem éppúgy meg nem illet nekem való iskola, mint akárki mást? – kultúra? hát az én kultúrám nem éppúgy közérdek, mint akárki másé? – föld? hát az én parasztom ne boldogulhasson úgy, mint akárki másé? – nemzet? hát én nem vagyok éppolyan tagja a nemzetnek, mint akárki más? – állam? hát ez az állam nekem nem államom? az én embereimnek nincs joguk ugyanúgy minden sajátságaikkal, nyelvükkel s igényeikkel elhelyezkedniök ebben az államban, ennek kormányzatában, hivatalaiban s minden javaiban, mint akárki másnak? Ha nem, akkor mi jogon követeli tőlem ugyanazt, mint akárki mástól? S ha a vérem szűretlen s a pénzem olvasatlan jó neki: én csak úgy vagyok jó, ha vagy kibúvok a bőrömből, vagy meghúzódom alázattal a kuckóban?!
Nem tudom, mit lehet e kérdésekre mást és másképp felelni, mint amit felelnek ma már világszerte s felelnek a mi országunkban is a szociális kérdésre. De azt tudom, hogy e kérdésekre felelni kell, felelni kell most, felelni kell hamar, felelni kell, amíg nem késő, mert a Magyarország életét csodálatosan és diadalmasan igazolt háború s a Magyarország életét biztosítandó béke ezeket a kérdéseket veti most fel Magyarországnak legkomolyabban életkérdése gyanánt.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi