Ergänzungsbezirkspatriotismus.

Full text search

Ergänzungsbezirkspatriotismus.
A speciális sovén magyar nemzeti ideológia – hogy visszatérjünk e pontra – a fronton általában nincs otthon. A frontlapok külpolitikai cikkei nem különleges magyar szempontból íródnak. Odakint – a tábori újságokból legalább úgy látszik – a monarchia, sőt a központi hatalmak egységi ideológiája uralkodik a magyar lelkeken. Az osztrák koronatartományok nemzetiségei, valamint a szövetséges bolgárok, törökök, sőt németek a nehezen barátkozó magyar számára az ott írott szerződéseknek megfelelően testvérek lettek, akikért éppúgy ontja vérét, mint a hazai földért, még ha ebből a hazai földből neki saját magának a koporsója fölé való darabkája sincsen. S ha van harag vagy inkább csak gúny és lenézés, az a “cselák”-nak, a hűtlen csehnek szól.
De ha a tüntető sovén patriotizmus írásos bizonyságaival nem is találkozunk olyan meggyőző sokaságban, annál erősebben szinte túláradó intenzitással nyilvánul meg a fronton a lokálpatriotizmus, szabatosabban: az ezredpatriotizmus. Alapja ennek az a nemes közület-becsvágy, melynek olyan dús talaja a katonaélet. Az ezred, melynek külön kiegészítő kerülete, más színű hajtókája, más ezred-tulajdonosa, külön története s tradíciója van, féltékenyen vigyáz a maga jó hírnevére s az ezred tagjainak szemében a legközelebbi magasabb, elvont cél – a maguk érdemeinek gyarapítása mellett – az ezred dicsőségének öregbítése.
Az ezred egy nagy közösség, egy kiterjedt törzs, klán, zadruga. Az ember az összetartó, egy-egy derék parancsnok (“Sréter papa”) patriarkális személye körül szeretettel tömörülő ezred példájából meg tudja érteni a nomád népek harcos közületeinek lelki összetevőit. És ezeknek a mai klánoknak az összetartozását a civilizáció vívmányai, mint aminő az ezred-újság – egyenesen kultusszá nemesítik. Az “Ergänzungsbezirkspatriotismus” váratlanul jelentős tényezőjévé válik az emberek érzelemvilágának. Von Möller ezredes írja föntebb idézett cikkében, hogy a Ludwig-bakák tábori újságjának megindulása után “Bereg, Szabolcs és Zemplén egyszerre tudatára ébredt annak, hogy Galíciában egy vitéz ezred áll, mely egyre növekvő büszkeséggel s öntudattal nevezi magát Ludwig-bakának és ebből a három vármegyéből nyeri kiegészítését.”
A polgári életben távolról sem találni olyan szemléltető példáit a szolidaritásnak, a lelki összetartozandóságnak, mint a katonaságnál. Mi az a bűvös belső kapocs, amely összeköti az egy ezredbelieket? Az egyszínű hajtóka? Az ezred számjegyéhez való mnemotechnikai ragaszkodás? Az ifjúkor, a közös örömök, közös szenvedések emléke? Az a közös szám, közös hajtóka csodálatos varázserőt rejteget, melyet azonban definiálni senki sem tud.
Bármi legyen is az alapja ennek az ezred-szeretetben megnyilvánuló kiegészítőkerületi patriotizmusnak, tény az, hogy e fogalom meg van, él sőt eddig ismeretlen anyagi eszközeinek tekintélyes volta révén jelentékeny tényezője a front életének. Minden ezrednek megvan az özvegy- és árvaalapja, amely máris tetemes összegre rúg, de amelynek gyarapítása minden eszközzel továbbfolyik. Halottak napja előtt A 16-os honvéd felhívja Gömörkishont, Nógrád és Zólyom vármegyék közönségét, hogy szentelje ezt a napot a 16-os hősi halottaknak, a koszorúk és gyertyák árát adja a 16-os honvédek özvegy- és árvaalapja javára. A 65-ösök hadkiegészítő kerületében a Ludwig-baka szerkesztősége szervezi a gyűjtést és felemlíti, hogy az alapra a táborban lévő ezred legénysége százezer koronán felüli összeget, az ezredtörzs 10-15 tisztje pedig hatezer koronát adományozott néhány hónap leforgása alatt. A Kilences Honvédek első száma elárulja, hogy az alap a lap megindulásakor már 38.000 korona volt és egyre gyarapszik. Az ezredújságok jövedelme nem kis mértékben bővíti az alapokat, így tudtunkkal a Ludwig-baka kétéves fennállása alatt több mint tízezer koronát jövedelmezett.
Vannak más, az ezred-összetartozandóság érzését fejlesztő intézmények is. Ezredmúzeumok létesültek, melyek a legaprólékosabb relikviákat is gyűjtik, így például a 9. honvédgyalogezred múzeuma többek közt megőrzi azokat a kéziratokat, melyeket az ezred lapja a bökecshegyi diadal emlékének szentelt ünnepi számban közölt. A 19. honvédgyalogezrednek Fokos újságalapja van. A négyes honvédek nagy katonaotthont létesítettek, ugyancsak az ezred katonaotthonát gyarapítja a 66-os tábori újság jövedelme. A 16-os honvéd 6. száma frontkápolna felszenteléséről számol be.
Csupa olyan intézmény ez, amelyhez nem csupán erkölcsi közösség, hanem anyagi érdek is fűződik. A front nemcsak a hadikölcsön jegyzésében gazdasági tényező – van ezred, amely a hatodik hadikölcsönre több mint 600.000 koronát jegyzett, – hanem gazdasági tényező az ezred saját intézményeiben is. Erős érdekeltségek kötnek össze az ezred révén százezer meg százezer embert, aki most katona, de akiből egy felségparancs ismét polgárt fog csinálni.
*
Nagyon is hozzávetőlegesen, nagy vonásokban, talán csak ötletszerűen kikapott témák alapján ezek a front életének legfőbb jelenségei. Nem állítjuk, hogy tanulmányunk pontos, még kevésbé tekintjük a föntebb elmondottakat a frontélet enciklopédiájának. Hiszen az egyes embereket annyi minden foglalkoztatja, minden egyes léleknek annyira megvan a maga kicsi s mégis borzasztó nagy élete, meg vannak nyomasztó gondjai s apró örömei! Mindezekkel azonban e tanulmányunkban nem kívántunk foglalkozni, mi egy s más ok miatt talán nem is foglalkozhattunk volna vele. A tábori újságok nyomtatott dokumentum-volta alapján mégis beláthattunk az elhanyagolt, mostoha gyermekként mellőzött frontközéletbe, melyet a jövő szempontjából nagyon, de nagyon ajánlatos szeretettel tanulmányozni mindnyájunknak.
1917 november.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi