„Nyomatott ellenséges tűz alatt…”

Full text search

„Nyomatott ellenséges tűz alatt…”
Van még egy körülmény, amely külön figyelmet érdemel a tábori újságok bibliográfiájában s ez a technikai előállítás. Legegyszerűbb külsőben, kézírásos kék hektografiával, négyoldalas irodai íven jelenik meg a Harminchetes Újság. A zászlóalj fennállásának évfordulójára 1917. október 27-én kiadott szám kivételesen „Déltirol egy ellenséges tűz alatt álló városában” nyomódott „összevissza betűkből, három éve rozsdásodó gépen”, míg „a bezúzott ablakon átsivít az októberi szél s a háztetőn ellenséges repülőkre lőtt srapnelek hüvelydarabjai kopognak”.
Kövön nyomódik, kézzel íródik a szintén négy oldal terjedelmű „A 30-asok”, míg gépírásos kőnyomatú lap a 20-30 oldal terjedelmű és sok rajzzal illusztrált „A 4-es Honvédek Háborús Lapja”. A többi aztán nyomdában előállított, gyorssajtón nyomtatott 12-24 oldalas újság. E tekintetben legközelebb áll a tábori jelleghez a „Népfelkelő”, melyet egy szűkebb hadtápterületi nyomda állít elő. (Az első számokat egy gyergyószentmiklósi, a későbbieket egy marosvásárhelyi nyomda.) A többi lapot az ezred hazájában, a pótzászlóalj állomáshelyén levő nyomda állítja elő, sőt a pécsi honvédek „Fokos” című lapját Budapesten nyomtatják egy kis külvárosi nyomdában. A felsorolt lapok közül némelyiken ugyan az a jelzés olvasható, hogy „nyomatott a …-ik gyalogezred tábori nyomdájában”, de elegendő egy pillantás e többnyire nagy csínnal kiállított lapocskákra, hogy az ember tisztában legyen a nyomdai jelzés fiktív voltával. Hogy mire jó ez? A választ megadhatják a nyomdászok, akiknek annyi bajuk van a szigorú s minden jövedelmi forráson kányaként rajtaütő adókivetési bizottságokkal és a szerkesztők, akik ezzel az ártatlan fogással megszabadulnak a polgári s a sajtóhadiszállási cenzúra ellenőrzésétől.
*
Társadalmi és lélektani szempontból milyen az az élet, melynek odavetett vázlatát a tábori újságok alapján megcsinálhatjuk és melyek azok az általános közös tulajdonságok, melyek a tábori életmód folytán a kint élő három és fél millió magyar polgártársunk sajátjává lettek?
Azt, hogy e kérdés elsőrendűen fontos, érdekes, hogy a közvéleményt minden tekintetben foglalkoztatja, bizonyítja a tárgyat kerülgető, egyre gyakoribb parlamenti és publicisztikai felszólalások tömege.
A legelső kérdés az, hogy e g y-e az a milliónyi ember valamiben, adott-e nekik közös lelket az a hosszan tartó együttélés, amelyben részük van? Egy egész emberöltő férfiterméséről van szó, a 18 éves gyerektől az 50 éves emberig minden faj vidék, társadalmi osztály, műveltségi fokozat reprezentánsairól. A tábori újságokból a sokféle szűrő miatt, melyen közleményeik átmennek, csak nagyon lehiggadt, nagyon felszínes képet nyerünk ugyan a front igazi lelkéről, de viszont nyomtatott dokumentummivoltuk megbecsülhetetlen alap megállapításaink számára.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi