Dr. Ferenczi Sándor: A mese lélektanáról

Full text search

Dr. Ferenczi Sándor: A mese lélektanáról
Lesznai Anna A Nyugat egyik utolsó számában rendkívül figyelemreméltó eszmemenetet közölt a mese lélektanáról. Futólag megemlékezik a Freud-féle irányzatról is. „Freudisták rég megállapították a „Wunscherfüllung” döntő fontosságát a mesében, bár egyesek erőszakos leegyszerűsítéssel nevezik a szexuális teljesedést minden mese értelmének.” „A freudisták «korlátlan nemi vágy teljesedése» helyett én a korlátlanság utáni vágy teljesülését merem a mese velejének tekinteni.” „A szexualitás maga is szimbólum csupán”.
Helyreigazításképp erre néhány megjegyzést kell tennem. A freudisták sohasem egyszerűsítették le a lelki történést a nemiséggel való azonosítássá. Ezt a tévedést nem a freudisták követték el, hanem a pszichoanalízis egy svájci schizmatikus csoportjának vezére: Jung. Freud és követői mindig ragaszkodtak a nemi és én-ösztönök egyenrangú jelentőségéhez a pszichében. Ami magát a mesét illeti, éppen én utaltam rá először „A valóságérzés fejlődésfokai” c. dolgozatomban, hogy ez a műfaj visszatérést jelent az énnek korlátlan, mindenható állapotához, anélkül, hogy ezzel a nemi célok irányító hatását a mesére kisebbíteni akartam volna. Abban a feltevésben tehát, hogy a mese motívumai között az „én”-ösztönök kimagasló szerepet játszanak, a pszichoanalízis megelőzte Lesznai Annát. Csak annyiban tér el az ő felfogásától, hogy szerintem minden egoisztikus törekvésnek mintaképe a múltban: a boldog gyermek- és csecsemőkorban – sőt az anyaméhen belüli állapot tökéletes nyugalmában keresendő, míg Lesznai – mint egyébként jóval előtte Silberer – is az ő meselélektani dolgozataiban* – valamely magasra- és előrevivő, értelmi tökéletesülésre serkentő „anagogiás” ösztönt sejt mögötte, mely a mesében primitíven testesít meg még meg nem érett belátásokat.
* L. Silberer: Traumu. Myth. (Jahrbuch für Psychoanalyse), továbbá: Probleme der Mystik (Heller kiad. Bécsben).
Körülbelül ugyanaz az ellentét ez, mely a Freud lélekelemzését összeegyeztethetetlenül elválasztja a Bergson misztikus „évolution créatrice”-jától, amely egyébként szintén nem új dolog, hanem egyenes leszármazottja a Platon idealizmusának.
Ha valakit érhet a „leegyszerűsítés”-nek tudományos téren igen súlyos vádja, úgy az nem a pszichoanalízis, hanem Lesznai Anna, ki a biológiai erők játékának eddig monizmussá egybe nem foglalható kettősségét: az én-ösztönöket s a fajfenntartási (libidinózus) ösztönöket alapos ok nélkül az én-ösztönök variációivá redukálja, mikor azt mondja, hogy a szexualitás is csak szimbólum.
Nem felesleges szóharc, nem valami homousion és homoiousion-csata, ha ezen törekvések ellen (melyeknek forrásaként a zürichi Jung-ot s a bécsi Alfr. Adler-t jelölhetjük meg) újra meg újra felemeljük szavunkat. Nézetünk szerint e ponton két világnézet ütközik össze. Az egyik, amely túl korán általánosítva, a miszticizmus és a metafizika útvesztőibe vezet, s egy másik, mely minél későbbre halasztja a filozófiai egységesítést, hogy nyitva hagyja az útját az elfogulatlan tapasztalásnak.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi