XI.

Full text search

XI.
Gedernyei igazgató egy hivatalnoknőt küldött Bózsához. Egér-arcu lány volt, egér fürgeséggel is, melyen érzik, hogy bújik az aktákba, az ügyekbe, hogyan rágja, fogyasztja el az elvégezni való munkát. Bózsa bevezette a külön szobába.
– Jaj, olyan zavarban vagyok – és csakugyan zavarban volt – nem is tudom, hogyan végezzem el, amit a méltóságos úr rám bízott?
– Legjobb lesz egyszerűen kimondani!
– Gondolja szerkesztő úr?
– Úgyis a magam módján fogom megítélni a dolgot.
– Éppen az a baj.
– Azt hiszem, a baj már megvan.
– Csakugyan, megvan. De a méltóságos úr éppen azt bízta rám, hogy jól magyarázzam meg a dolgot, mert a méltóságos úr nagy súlyt helyez arra, hogy a szerkesztő úr ne gondolja, hogy itt valami igazságtalanság történt.
– Vagyis: a zöld ember feleségével nincs minden rendben.
– Azt a paraszt-asszonyt gondolja szerkesztő úr!
– Igen, azt a parasztasszonyt.
– A báróné kénytelen volt azonnal elbocsátani!
– Melyik báróné?
– Szdelszky báróné, az igazgatónő.
– A maga felelősségére?
– Igen, kérem, ő azonnal eltávolította.
– Kidobta?!
– Szerkesztő úr nagyon erős kifejezést használ. Tessék elképzelni, például bátorságot vett magának arra, hogy délután négy órakor lefekügyék a kanapéra.
– Ja! a felügyelőség! Ezt a báróné bizonyára nem értette meg!
– Megparancsolták neki, hogy minden délután fürdesse a gyerekeket. Kérem ő azt mondja: – Nem vagyok cseléd! – Akkor a báróné személyesen ment le, akkor hozzáfogott a fürdetéshez, de a víz már hideg volt. A báróné azt mondja: – Maga képes lenne ebben a hideg vízben megfüröszteni a gyerekeket! – Erre ő nyelvel – hisz ő tudja, hogy a víz hideg, de ha a báróné parancsolja! – Erre a báróné: – Nem a maga dolga a vizet melegíteni? – Nem, mondja ő, mindig a cselédek melegítik. – Erre a báróné: – Maga mégis csak képes lett volna a hideg vízben füröszteni! – Erre ő nyelvel, hogy a báróné parancsolta! – Kérem, aki így vét a higiénia ellen!… A báróné csak akkor telefonált föl a központba, amikor ezt a parasztasszonyt már elbocsátotta. A méltóságos úr végtelenül sajnálja, neki nagyon kellemetlen, de nem vetheti föl a kabinetkérdést a bárónéra nézve, nagyon magas ajánlásra került a zabárdi árvaház élére… A méltóságos úr a továbbiakban a legnagyobb készséggel áll a szerkesztő úr rendelkezésére.
– Köszönöm szépen.
A hivatalnoknő fölállt:
– A parasztasszony elbocsátása bizonyos fokig szerkesztő úr érdekében is történt. A báróné az írásos jelentésben súlyt helyezett erre.
– Ez nagyon érdekes lehet.
– Ez a paraszt kompromittálta a szerkesztő urat. A báróné ezt nem találta a szerkesztő úr érdekében állónak. Kérem az asszony, az árvaházban a személyzetnek azt beszélte, hogy ő, amikor csak eszébe jutott, telefonált, eldiskurált a szerkesztő úrral.
– Csak igazat mondott!
– De azt mégsem tűrte volna szerkesztő úr sem… Kérem, azt beszélte a személyzetnek, hogy többször ott tetszett lenni a lakásán… Kérem, a bárónő ezekért a pletykákért, éppen az ő intézetében, mélyen sajnálta a szerkesztő urat…
– A bárónő ostoba!
Még átnézte az érkezett táviratokat: Gallieni az ostromlott Verdünbe utazott. A francia fővár két erődje már elesett. Amerika újabb tiltakozást jelentett be Németországnál a kereskedelmi hajók elsüllyesztése ellen. Most már hivatalosan is kiadták a hírt, hogy Montenegróval megkezdődtek a béketárgyalások.
A szerkesztőség postájában volt egy nagyon érdekes berlini levél is: Déri Imre beszélgetése Naumannal, melyben az terjedelmesen nyilatkozik Mitteleurópáról.
Azután a Vígszínházba ment. Szomory Dezső új darabját, a Hermelin-t mutatták be. De Bózsának nagyon zilált és rossz estéje volt. A zöld embert látta felhőből formálva a színpadra szállni, feléje fordította bús arcát és azokat a szavakat mondta, melyekkel Krisztus haldokolt a keresztfán:
– Eli! Eli! Lama sabaktani!…

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi