I.

Full text search

I.
A maximalisták karácsony felé tárgyalni kezdtek Oroszország nevében a központi szövetséges megbízottakkal Brest-Litovszkban a békéről – körülbelül azon az alapon, hogy sem hatalmi kérdések, sem területi kérdések nem fontosak számukra, Oroszország boldogulása nem ezeken múlik, hanem az orosz forradalom eszméin, ezek az eszmék a maximalista eszmék és diadaluk lesz, ha szárnyukon száll az emberekhez a béke. Ha valamely központi hatalom még nincs ily előrehaladott állásponton és erejét hatalmi igényekre pazarolja, melyektől semmi reális haszon nem függ: a maximalisták fölényesen sajnálják ezt a hatalmat, de a béke diadalát nem fogják emiatt kockára tenni, hanem nagylelkűek lesznek.
Annyi bizonyos, hogy ilyen alapon még sohasem tárgyaltak békéről. Bizonyos másrészt az is, hogy ilyen alap nélkül – már amilyen a maximalistáké – az orosz béke-delegátusok helyzete sokkal nehezebb volna Breszt-Litovszkban – de nem előnyösebb.
A breszt-litovszki békekötés még sem egyszerű. A hatalmi politika és a maximalizmus nem tartoznak annyira heterogén dimenziókba, hogy súrlódás ne lehessen köztük, elvégre súrlódtak – csak egy drasztikus példa ez – a maximalizmus és a cári hatalom is. De breszt-litovszki súrlódások esetében Németországot senki se tilthatja el attól, hogy ne érezze magát abszolút győztesnek Oroszországgal szemben, pláne a német főhadiszálláson, mely éppen Breszt-Litovszk. S a maximalisták erre válaszul csak a forradalom méltóságára hivatkozhatnak, miután szakítottak az entente-al, önállósították Ukrániát és az orosz alkotmányozó gyűlésre nem maximalista, de még csak nem is bolseviki, hanem menseviki szocialista többség került. Ez az alkotmányozó gyűlés ugyan el fogja fogadni nyilván a maximalista békét is, de magukkal a maximalistákkal szemben könyörtelen lesz, ha nem lesz jó a maximalista béke.
A maximalista békemegbízottak úgy remélnek jó békét elérni, hogy általános békére törekszenek (a szigorúan interpretált maximalista elvek alapján). Ebbeli szándékukat nyilvánították a központi szövetségesek is. De másképp törekszenek az általános békére a központi szövetségesek és másképp a maximalisták. A maximalisták zúgolódtak is. De amennyire indokolt lehet kételkedésük a központi szövetségesek szándékában, épp annyira lehetséges, hogy a központi szövetségesek eljárása célszerűbb. Az a kérdés, hogy mire inklinál az entente?

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi