Schöpflin Aladár: Szerelem hajnala • (Bán Ferenc regénye)

Full text search

Schöpflin Aladár: Szerelem hajnala
(Bán Ferenc regénye)
Ez a regény jó pár évvel ezelőtt a Nyugatban jelent meg először s első érdemleges jelentkezése volt Bán Ferencnek, akinek tehetségét azóta tartottuk számon. Nagy kár, hogy csak most jelent meg könyvalakban, az író azóta fejlődött, változott, más utakra is tért s publikuma előtt, ha ez ebből a regényéből akarja megítélni mai állapotát, sok tekintetben a valóságnak meg nem felelő színbe kerül. Az az aprólékos, a tényekhez szorosan hozzátapadó realizmus, a pszichologikai elemzésnek az a szinte mikroszkopikus módszere, amely ennek a regénynek legfeltűnőbb jellemvonása, ma már eltűnt Bán Ferenc újabb írásaiból s összefoglalóbb, szimbolikus és a fantasztikussal érintkező szemléleti mód fejlődött ki belőle.
A Szerelem hajnalá-nak az ifjúság fanyarsága adja meg az ízét. Egy fiatal diák történetét mondja el, aki először találkozik a két leghatalmasabb szellemi hatóerővel: a filozófiai gondolattal és a szerelemmel. Rousseau tanítása az emberek egyenlőségéről felforgatja gondolkodását és az imént olvasott s félig megemésztett gondolatokat próbálja mindjárt megvalósítani, mikor szerelembe elegyedik a fiatal paraszt cselédlányukkal. Természetesen mindjárt arra gondol, hogy felemeli a leányt magához, előbb felvéteti családjába mint menyasszonyát, kiműveli, megfinomítja és aztán feleségévé teszi. Közben mohó, gyermekesen vakmerő szerelmi játékot játszik végig vele s e mellett folyton izgatottan jár, dolgozik a képzelődése saját s a leány sorsáról, mint elszánt hős akar szembeállani családjával elveiért, a leányért. Mikor aztán a szerelmi tapasztalatoktól élesszemű nénje leleplezi a titkot, alaposan elbánnak vele és elszakítják a leánytól. Ugyanakkor a rousseaui eszmékben is megrendül annak láttára, hogy akit mint az ige megtestesülését bámult s aki a genfi bölcs gondolatvilágába beavatta, az az ember rácáfol a saját teoretikusan vallott eszméire s a család mellé áll ő vele szemben. Mindez pedig sajátságosan összesűrítve, három nap alatt megy végbe, mint egy viharos, hirtelen válság, minden ami történik, belül a fiúban történik, a fiú lelkén keresztül, csak sziluettben jelenik meg a többi alak, mintegy homályos tükörben: a cselédlány, a fiú nénje és ennek két udvarlója, meg az apa. A cselédlány képe egyes vonásokba esik szét, nincs igazi kontúrral összefogva, a Pestről jött udvarló inkább papíros, mint megelevenített ember, a másik udvarló és az apa néhány egyszerűsítő vonással, rajzvázlat módján, a környezettől elkülönítetten van odavetve. Legélesebb profilja a fiú nénjének van: az energikus, tapasztalt, csalódások után új, biztos elhelyezkedést kereső s környezetén erős kézzel uralkodó asszony elevenen áll előttünk.
Az író úgyszólván gondolatról-gondolatra követi a fiú belső hullámzását, amint diákosan elmélkedik, a rousseaui gondolatból kiindulva képzelődik jövőjéről, belebotlik a cselédleányba: amint a szerelem jön, rombol és elviharzik. A pubertáson éppen hogy túlesett sihederről van szó, akiben a gyerek éretlensége, tapasztalatlansága, hiúsága és nagyzolása még szervetlenül, elemeiben szétkülönböztethetően keveredik a leendő felnőtt ember karaktervonásaival. Ahogy ezt megláttatja az író, ahogy előzetes képet ad a gyerekben a leendő férfiról, ez a regénynek legértékesebb vonása, ebben mutatkozik meg legbizonyosabban az igazi író.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi