IX.

Full text search

IX.
Az udvaron is csönd volt. Szarka le s fel sétált: semmi megugatni valója nem akadt. A csendőrök nem kopogtak, a hold a felhők mögött bujkált s az istállóban is csöndben voltak.
Szép Ilonka, még öreg Andrist várta. Az arca eltorzult, az ajka kicserepedzett, a kezeivel azt hitte semmit sem csinál, pedig a ruhájába markolászott velök: így várta.
Nem tudta miért, nem tudta volna megmagyarázni: valami nagyon különöset érzett. Mikor mennydörög, a hal is reszket, a sárba fúrja magát, pedig nem tudja miért. Leány volt. Vékonyidegszálú, finom ujjakkal formált finom lehelettel hamvasított Évike, a vére még nem forrta ki a tüzét, ártatlan Évike, de leány nagyszemű halacska… mikor mennydörög, a sárba búvik, pedig nem tudja miért.
Azt hitte, az udvaron van még öreg Andris s nagyon sokáig azt hitte.
Az álom körül cirógatta, fáradt volt elernyedt, hiába dacolt, hiába félt, egyszer csak azon vette magát észre, hogy fekszik s az álmosság egyre jobban elkábítja.
Úgy aludt, mint a fáradt őrszem, aludt, felijedt, megint aludt, megint felijedt. S mikor felijedt mindig azt hitte, hogy egy csöppet sem aludt még, pedig eleget aludt azért. Öt, tíz percecskét, félórácskát, eleget azért. Óra nem volt, a sötétség egyforma fekete volt, a csönd egyforma szívdobogtató, a föld forgását meg nem érzi az ember: nem csoda, hogy azt hitte.
Pedig már éjfél régen elmúlt. A természet állatkái ébredezni kezdtek. Kívül is a nagyvilágban, meg a széna között is. Kívül a koránkelő madarak, a széna közt meg Todorevszky gróf.
Arra kezdett ébredezni, hogy viszketegségei támadtak. Mintha csípte volna valami. Szénapor, pók-e, vakarózott. Először csak vakarózott. Nem volt még felébredve, csak úgy alvás közben vakarózott. A gérokk szépen megszáradt s azért viszketett a bőre, hogy a bőrére is rászáradt, ami a gérokra ragacsolódott. A ruha, a bőrén is keményre száradt, az csípte.
Mikor felébredt, ásított egy hosszút, a nyakát vakargatta s dörmögött mellé, mint a téli álmából ébredező kis medve.
Szép Ilonka semmit sem hallott. Se dörmögést, se szénazörgést. Álmodott. Azt álmodta, hogy egy öreg ember szalad utána s már a lábát is megfogta. Nem épp különös álom, csak az volt benne a különös, hogy még messze volt tőle az öreg ember s mégis megfogta a lábát. Azért volt különös. A boka körül fogta meg s szorított rajta egyet.
Todorevszky gróf meg éppen akkor mászott le a szénáról, mikor a Szép Ilonka lábát megfogták. Azért mászott le, hogy kinézzen: virrad-e már, szedje-e már a sátorfát? S ahogy mászott, a jobb keze alatt valami langyos melegeset, valami gömbölydedeset érzett. A kezét felkapta, nézett, de semmit sem látott.
Szép Ilonka meg megint felijedt, a szemei felpattantak, szintén nézett s szintén semmit sem látott.
Todorevszky is élesen figyelt, Szép Ilonka is.
Először Todorevszky gróf szólalt meg. Nem hangosan, csak úgy mint mikor nem egészen biztos valamiben az ember.
– Szabad kérdnem, van-e itt valaki? Mintha úgy hallanám.
Szép Ilonka felugrott, sikoltott egy rövidet, hátrahúzódott, a falhoz lapult, a sötétbe nézett s mintha fekete kezek nyúltak volna felé, megint sikoltott s a két kezét az arcára szorította.
Todorevszky gróf meg az ajtó után kotorászott. S ahogy nem találta, egyre gyorsabban kereste s egyre melegebbje lett.
Valahogy mégis megtalálta.
Kívül sokkal világosabb volt, mint belül s mikor az ajtót felnyitotta, a hajnali pirkadás az istálló sötétjén is ritkított egy kicsit. A Szép Ilonka fehérruhája előfehérlett s mikor visszatekintett Todorevszky, egész szépen észrevehette. Szép Ilonka is észrevette.
Mikor az ajtó felnyílt, az ő szemei is felpattantak.
Nézte:
„Fekete ember.”
Úgy remegett, mintha szerecseny-kunyhóba került volna.
Todorevszky is nézte:
„Úgy látszik, egy fehérruhás hölgy.”
Még körülnézett, hogy nem éri-e valami meglepetés, aztán Szép Ilonka felé ment.
Végre is, egy hölgysikollyal szemben, nem lehet közömbös az ember, s ha úriember az ember, még ha akarna sem lehetne közömbös. Őszintén szólva: Todorevszky grófnak, ebben a pillanatban még semmi rossz szándékai nem voltak. Egy fehérruhás hölgy sikoltott, a falhoz lapul, fél… más gróf se hagyná szó nélkül.
– Kérem szépen – mondta – ha nem tolakodnám… úgy látom, kegyed fél valamitől. Ha nem tolakodnám tudniillik.
Szép Ilonka nem futott el, nem jutott eszébe. Bámult érthetetlenül… a Todorevszky feketesége megdermesztette.
– Leány kegyed?
Magyar beszéd, őszinte hang, alázatos hang: felbátorodott egy kicsit. Csak annyira, hogy a kezét lemerte venni az arcáról.
Todorevszky közel hajolt hozzá, a hajnal egyre ritkította a sötétséget s ahogy az arcát, szemét vizsgálta, nem várta a feleletet: maga felelt magának.
– Persze, hogy leány. Úgy látszik. S ha nem tolakodnám, miért kegyeskedett sikolytani?
– Megijedtem, – mondta Szép Ilonka, s már annyira megbarátkozott a szerecsennel, hogy sírni is mert egy kicsit.
Todorevszky furcsának találta a helyzetet, de őszintén szólva, még mindig nem voltak rossz szándékai.
– S ha nem tolakodnám: kegyed talán, szintén… hogy is mondjam csak… Hiszen, ha megenged, olyan különös, hogy itt… itt a szénán… Talán nem ide, a házba való leány kegyed?
Szép Ilonka a fejét rázta s tovább ridogált.
– Ha megenged talán… vagyis… talán árva leány kegyed? s szintén a sors kegyetlen kegyeddel?
Szép Ilonka a fejével intett, hogy szintén a sors kegyetlen hozzá.
Todorevszky, Csizik főhadnagyra gondolt s most már rossz szándékai voltak. S ahogy a sötétség ritkult, ahogy egyre jobban kivehette a Szép Ilonka szépségét? egyre jobban Csizikre gondolt s egyre rosszabb szándékai lettek. Már nem volt gróf, egyre inkább nem lett gróf, már nem volt pálinka benne s egyre inkább szomjazta. Ha kedvére való lesz Csizik főhadnagy úrnak: biztosan kap tőle öt-hat koronát.
– Meddig lesz itt kegyed?
– Már megyek – mondta Szép Ilonka s kifelé indult.
Todorevszky nem hívta vissza. Utána ment. Szarka a kerthátulján volt, észrevette, ugatni kezdett.
Szép Ilonka a kapu felé sietett, Todorevszky utána. Mire Szarka az udvarra ért, már az utcán voltak. Szép Ilonka, a temető felé sietett, Todorevszky megfogta.
– Mit akar? – kérdezte Szép Ilonka.
– Azt, hogy velem jöjjön, ha megengedi.
– Hová?
– Csak velem.
– Miért?
– Semmiért, csak velem jöjjön. Ha nem jő velem… nos, jön velem?
– Nem.
– Hát kicsoda maga? Csavargó kegyed ugyebár. Kegyed, ha velem nem jő… jobb lesz a dutyiba kegyednek? Mondja kegyed: jön?
Szép Ilonka nem ment. Nem szólt többet, de nem ment.
Todorevszky a karjába ragadt, pocsolyás ujjait a húsába nyomta s megindult vele.
– Én a javát akarom kegyednek, a szemem világára esküszöm.
Megállt vele, a szemébe nézett.
– Hallja-e hallja? Tudja hová jő kegyed? Na? Hehe. A szemem világára esküszöm. Ebbe a faluba, ma, egy hercegnő érkezik. Világkörüli sétában van. Inkognitó. Na hallja: inkog! Tudja maga mi az? Hát ide jő. Egy leány kell neki, mert unja magát. Tud maga olvasni? Persze. Hát felolvas neki. Ameddig megpihen itt. A szemem világára esküszöm.
Megindult vele. A pocsolyás ujjak alatt kékfoltok nőttek, de Szép Ilonka nem sokáig érezte. Elzsibbadt a karja. Mentek. Todorevszkyt a pálinka húzta, Szép Ilonkát a pocsolyás kéz.
Sikoltani akart, sírni, emberekért kiáltani, de kihez kiáltson? Az istállóba kerüljön vissza? Megtépesse magát? Vagy ott bujkáljon az istállóban, valami rémítő cél miatt?
A karján kék foltok nőttek, fájt és nem fájt aztán. Az ajkát összeszorította: a lánybáb, a pocsolyás kéz alatt meghalt egy pillanatra. Az élet súlya, acélszögecskéket vert a szívébe: nem hitt a fekete embernek, a szavak azért lehetőségeket kavartak a fejébe, nem életcélt, csak módot hogy várhat még, vár, ha várhat: nézze, bírna-e élni, ha akarna?
– Eresszen kérem – mondta, – elmegyek. Kíváncsi vagyok.
Todorevszky nem engedte el egészen, csak nem szorította tovább.
A pocsolyás szájat elfintorította és Csizik főhadnagyra gondolt.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi