VII.

Full text search

VII.
A temetői úton haladt egy másik átokvert ember is. Nem közel öreg Andrishoz, se nem túl messze. Olyanforma távolságban, mint öreg Andris lehetett Szép Ilonkához. A temetői úton nem is igen járt más, ha járt volna, sem lehetett volna észrevenni, a sűrű egyenletes sötétségben ők maguk sem látták egymást s magukat sem igen látták. Elöl Szép Ilonka, középütt öreg Andris, hátul meg a másik átokvert ember: Todorevszky gróf. Szép Ilonka, már nem messze volt a temetőhöz, öreg Andris még a falu végén szelte a világ végét, Todorevszky gróf meg alighogy a temetői utat, a falu első házát elérte. Egyforma teherrel mentek s mindegyik úgy érezte, hogy csak neki van a világon terhe. Szép Ilonka a legjobban roskadozott alatta, öreg Andris még cipelte valahogy, a legjobban Todorevszky gróf bírta volna, csakhogy neki a lábai nem engedelmeskedtek. Hol az út közepére vitték a lábai, hol hátra, hol megint vissza a házak alá. S mikor egyszer olyan közel vitték valamihez, mintha valami keményet vágtak volna a homlokához: a helyzetet mérlegelni kezdte.
– Rendben van – mondta. Leülök akkor.
Nem válogatott a helyben: ott ült le, ahol a határozatot meghozta. Rendben volt.
Az utolsó félliter pálinkát, félórával azelőtt tüntette el s mire a temető-útra ért, éppen eléggé rendben volt.
Körültapogatott egy kicsit körül mindenütt puha volt.
– Hm, – mormogta, – mi van itt tulajdonképp?
Nem olyan nagy valami volt, csak ami más temetői út mellett, más rendes falucskában is szokott lenni: kellemes tapintatú, nem túl híg pocsolyácska. Abban ült.
Tulajdonképp, már elbukni is abban bukott el, tulajdonképp a pocsolyácska széle volt az a kemény amit a homlokához vágtak s tulajdonképp már feküdt, mikor a leülést elhatározta, s mikor azt mondta, hogy rendben van, leül akkor: akkor csak felült tulajdonképp.
Nem is ez a fontos, hanem hogy ült végre. Mikor nem bírják az embert a lábai: az a legfontosabb, hogy ülve legyen.
Hogy felült-e mikor leült, vagy leült-e: az a fontos, hogy ülve legyen az ember. Az sem fontos, hogy keményen ül-e vagy puhán ül. Nem is azért tapogatott. Csak ahogy a homlokát tapogatta, mintha ragacsosat fedezett volna fel a kezén.
– Mi van itt tulajdonképp?
Arrébb is csúszott egy kicsit, errébb is. Arrébb is puha volt, errébb is.
– Sár, – mondta, mikor meggyőződött róla s aztán már nem tapogatott tovább.
A térdeit átkarolta és sírni kezdett. Ült és sírt.
A távolból ágyúdörgés hallatszott, ő nem hallotta. Az álom egyre lejjebb húzta a fejét, nem birkózott vele, hanem nyugovóra tért. Elnyújtózkodott, mintha grófi ágyon nyújtózkodott volna el. Az ágyúdörgést, most már akkor sem hallotta volna talán, ha a füle mellett dörgött volna. A puha pehely is bedugta a fülét, meg a jóízű álom is…
Az ezred éjjeli ütközetre fejlődött, az ágyúk egyre közelebb dörögtek. Tegnap is dörögtek. Akkor még Todorevszky gróf is hallotta. Futni kezdett előttük, nehogy később érkezzen mint a gazdája. Ha vonaton jött volna, egész másképp lett volna. Ha az indulási úton: a sínpáron jött volna, akkor is másképp lett volna.
Akkor úgy lett volna másképp, hogy Csizik főhadnagynál is később érkezett volna. Egy vasúti bakter oktatta ki, azért nem jött a sínpáron. Országúton sokkal közelebb s falu is több akad a sorsüldözött ember útjába. A húsz koronából azért maradt még egy kevés, hogy útközben, könyöradományokat is gyűjtött. A nagy üveget, tele-tele könyöradományozta s mikor nem bírták a lábai, leült és sírni kezdett. Ült, sírt, aztán elaludt. Az ezred hol közelebb, hol messzebb volt hozzá. Mikor bírták a lábai, jól meghajtotta őket. Mikor délután, a falu tornyát meglátta, még jól bírták a lábai, meghajtotta őket s az első kocsmában örömünnepet ült. S mikorra a pocsolyához ért, a balsors megint ütlegelni kezdte. Elég ideje volt, kisírhatta magát: az ezred nagyon lassan haladt…
Mióta ezredek vannak a világon, soha, még egy sem haladt ilyen lassan. Olyan lassan haladt, mintha hátrafelé haladt volna. S ahogy az idő múlott, egyre lassabban haladt.
Jóska szívesen a hátára vette volna az ezredet, csak a hátára vehette volna. Jó nagy pakk volt a hátán, Csizik főhadnagy egy szamárra valót pakolt rá, azért, ha ráfért volna az ezred, szívesen a hátára vette volna. Elöljáróban, még csak ment valahogy. Jól haladt az ezred. Két napra azután, lassúdni kezdett. Egy országút kereszteződésénél kezdett lassúdni, mikor arra az ágára tért az útnak, amelyik a mennyország kis kapuján is keresztül vezet. Jóska megszédült akkor egy kicsit, mintha a batyu szédítette volna meg.
– Jaj, talán csak nem erre megyünk.
Arra mentek. Arra, amerre semmi más nem terem a földeken, csak sokszínű, elkábító, átüdvözítő virág. Arra mentek. Istenem, igazán arra mentek. Jaj nekem, szent, jóságos, égi Istenkém: arra mentek. Arra, arra irányosan, pontosan egyenességben, szép pontossággal.
A szamárbatyu megkönnyült a hátán, a szeme szikrája kicsillámlott a szeméből, a szive akkorát ütött a mellére, mintha nagydobütő lett volna. Az ezred itt kezdett lassúdni, s mikor nagy kínosan valahogy mégis előre cammogott, úgy meglassúdott mintha hátrafelé ment volna.
Jóskának az ezreddel kellett mennie, csak a gondolatait küldte előre. Azok aztán, hamar hazanyargaltak, a kis szobába mentek s tudja az Isten mit csináltak ott? Szép Ilonka már várta őket, a szép szemeivel rájuk nevetett, a szép karjaival a nyakukba kapaszkodott s a szép kis szájával a szájukat simogatta.
Csak az ezred ment volna gyorsabban.
Nem ment nagyon lassan, azért csakugyan mehetett volna, gyorsabban is egy kicsit. Mikor a kis szobában jár az ember esze s mikor pedig olyan üres a kis szoba, mintha sose laktak volna benne: haladhatna egy ezred gyorsabban is. Mikor azt hiszi az ember, hogy érte imádkoznak a kis szobában, és nem érte imádkoznak s nem a kis szobában imádkoznak, hanem a szép Tivadar sírja felett: haladhatna egy ezred gyorsabban is.
Hiszen nagyon könnyen elkéshet. Csak öreg Andris ne szedegesse gyorsabban a vén lábait: az ezred nagyon könnyen elkéshet.
Ha Jóska tudta volna, biztosan otthagyta volna az ezredet: s ha öreg Andris tudta volna, hogy jön az ezred: biztosan görcs fogta volna meg a lábát, ha meg Szép Ilonka tudta volna: biztosan nem gondolt volna a csúnya halálkézre, hanem biztosan az ezred elébe szaladt volna…

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi