191". július 11.

Full text search

191". július 11.
Kedves Öregem!
Ne ijedj meg ezektől a kusza soroktól, ezektől a kusza gondolatoktól, nem rosszabbodott az állapotom, csak nem tudok uralkodni magamon az elragadtatás miatt. Aztán nem asztal mellett, hanem a füvön ülök s a tollszárhoz görbített hüvelyk és mutató ujjam árnyéka lüktetve vonul végig a papíron. Igen, írok, bár megfogadtam, hogy teljesen kiszakítom magam a szfinx öleléséből, könyvet nem is hoztam magammal, nem olvashatok, de egy töltőtoll s egy itt vásárolt füzet elég volt ahhoz, hogy emberből ismét íróvá alacsonyodjam. Ahogy azonban egy-két lap tele lesz, kiszakítom, borítékba teszem és elküldöm neked, nehogy még novella vagy regény kerekedjék belőle.
Elutazásom napján oly rettenetes félelem fészkelt a gyomromban, hogy apró pálinka-kortyok közt fekve vártam a kocsi érkezését. Gyors és időelőtti vacsorám alig csúszott le torkomon, cigarettára gyújtottam, de eldobtam, mert rémülve éreztem a hányás fojtogató ingerét torkomon fölkúszni, mint a kígyó. Minden testi és lelki nyomorúságom bilincsében vergődve értem a vasúthoz és vártam az indulást. A váróterem, mintha mindenki menekülne, a födött csarnok földje színes gomolyagtenger: a fele batyu, a másik fele parasztasszony és katona. Ki az ura elé megy, ki tőle jön, ki rövid szabadsága fáradalmai vagy dorbézolásai elé alszik egyet, batyujára támasztva szomorú, ványadt fejét. A bánat, az aggodalom, a szeretet vihara sodorja a batyut, asszonyt, katonát végig az országon s egy-egy szélcsendje halomra hajtja őket a pályaudvarok szennyes zugaiba. Aztán beszálltam az ijedt rohamban tolongó utasok közt tán legutolsónak. A hosszú Pullman-kocsi egy sarkába leállítottam a bőröndömet s ott ültem rajta az egész zakatoló, csörgő, rángatózó kínos éjszakán át. A félelem, a félelem, amelyet talán még édes anyám testének homályából hoztam magammal életem átka gyanánt, újra szívemre ugrott s két marokkal szorított rettegést vonagló gyomromon. Mily ostobán hangzik, amit írtam, pedig, hidd el, nincs rettenetesebb félelem, mint amelyik az idegben, a velőben reszket. Folyton attól tartottam, nem az eszemmel, az öntudatommal, de a félelemtől összeszoruló belsőmben, izmaimban, hogy egy óriási csattanás, rándulás után darabokra szaggat valami szembe rohanó gyorsvonat. Elővettem kis olvasómat s apró piros gyöngyeit sorba szorongatva imádkoztam hittel és megsemmisülőn. Megnyugodtam. Csakhamar pitymallott, a sík szegényen és tarkán suhant a hajnali ködök alatt. Areggel ólmos derengése rózsaszínnel szűrődött keresztül aztán s fölfakadt az égen az élet rózsája, a nap. Már hegyek közt jártunk. A kis állomásra mintha lesüllyedtünk volna, úgy megbújt két göndör-zöld hegy között.
De hisz nem ezt akartam elmondani, hanem azt a szent, Istennel tölt nyugalmat, amely azóta lelkembe szivárgott s most szelíden csörgedezik benne, mint a hodrusi völgy mélyén a lomb alatt bujkáló ér.
Itt, a dombhajlat alján egy vén fenyő csúcsán himbáló vércse sikít s túl, a lejtőn sötéten rohan a felhők árnya.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi