Augusztus 2.

Full text search

Augusztus 2.
Szeretem?
Most már magam se tudom.
Itt állok a Tanád nap és szél verte kopasz tetején. Mögöttem a hodrusi katlan zöldje hullámzik le egy csúcsba feketén, alján egy tört tükör darab a tó. Egy bodros kúp tetejéről világos sárga rét nevet incselkedve. Lent egy, az erdőszélre előreszaladt ház áll ijedten. Túl a zólyomi hegyek szalagja kéklik. Előttem a völgy, hegy, falu, város a mélyben. A Tanád innenső oldala kis tölcsérekkel, beszakadt tárnákkal telitüzdelve s az egész összehajló félkatlant számtalan gyalogösvény drótozza körül. Alatta egy dombon egyszerű tót kálváriás kereszt, mögötte balra lefelé csap a mi erdőnk, amelynek jobb legfelső sarkából vörösen kandikál ki a szálló teteje. Aztán a Szitnya felé nyíló óriási teknő húzódik hosszan, benne itt jobb szélről Windschacht nyomorúságos falva, amelyet a XVII. századi Brown utazó virágzó városnak említ, előbbre a halott Stefultó: félig lerombolt épületek, hajdani zúzók, körülöttük régi félelmetesen zúgó óriás gépek szétrongyolt gigászi töredékei, amott a csendes Illés nyúl fel félkarral a hideg Szitnyára. Középen egy tréfás kis kúp mellett a kohó kéménye füstöl árva alamuszisággal. Túl rajta a Koháry-kastély fehér homloka bukkan ki a lombok közül, amelyek haragos sűrűen futnak fel aztán háta mögött a hegyre. A nagy Kálvária két fehér tornya csodálkozva, sértett megdöbbenéssel ágaskodik nőies hajlású dombja tetején. Messze balról Bélabánya fölemelt fehér mutatóujja int vigyázatra. A városka vörös vigyorgással kandikál ki két hegy-összehajlás közül. S a táj fölött fejcsóválva nevetgél hangtalanul magában a nap.
Szeretem?
Mért hát oly könnyen? Azt se kérdezte, ki vagyok! Elég neki, hogy nyomdafestékkel mocskolják nevem? Művész-szerelem kellett?
Nem szeretem?
Mért gondolok hát folyton a tegnapi estre? Honnan tölti el szívem a büszke, megelégedett öröm? Mért mosolygok, ha neve ajkamon megbotolva csengő visszhangot ad?
A tájék hangtalan, mozdulatlan int és vigyorog, a szél röhögve legyint nyakon.
Mi ez?

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi