LENGYEL MENYHÉRT: FÉRJ ÉS FELESÉG • (Lakatos László színműve a Vígszínházban)

Full text search

LENGYEL MENYHÉRT: FÉRJ ÉS FELESÉG
(Lakatos László színműve a Vígszínházban)
E színdarab második felvonásának végső jelenetéért odaadnám igen kevés kivétellel mindazt, amit a magyar nyelven férj és feleség egymáshoz való viszonyáról írtak. Oh, ezek az írásművek cseppfolyós szentimentalizmusukkal vagy brutális erotikájukkal, úgyis mint a magyar temperamentum gyümölcsei, úgyis mint a pesti álköltészet csinált virágai, milyen unalmasak voltak ezek már a színpadon. A háromszög variációit már a franciáktól sem lehetett kibírni, de ők legalább halkan beszéltek, – magyar tanítványaik azonban túlhangszerelték a tercettet. Sehogy sem volt már azonban jó – ez a probléma elpudvásodott és megaszalódott. Mikor minap a Nemzeti Színházban Hervieu Bagatelljét néztem, – értelmetlenül bámultam a színpadra. – Istenem, hát hogy lehet most még ilyen dolgokkal foglalkozni? Lakatos az ismert háromszöget csak látszólag állítja fel, – de valójában mélyebbre megy, nem a férj, feleség és a barát, nem is a szerelem, hanem a házasság kérdését érinti – és elevenbe talál. Nem sokat mond róla, nem is nagyon mélyíti el a mondanivalóját, de elég az igazságból csak annyit felmutatni, mint a szentelt ostya, máris érezzük erejét. Itt a játék, mely kedvesnek és kicsit felületesnek indult, elmélyül és nagy horizontokat mutat.
Ez a Bálint professzor ugyanis a darab hőse, úgy forgatja és úgy viszi a dolgot, mintegy öntudatlan, ösztönét követve, hogy megszabaduljon a feleségétől, akit tehernek érez, – és éppen azért, mert a nő szerelmes belé és a szerelmes nő állandó nyugtalanságával rendkívüli módon fárasztja őt s zavarja életét. A jelenet művészete abban van, hogy egy külső cselekmény: egy udvarló közbejötte alatt világosan érezzük ezt a pszichológiai motívumot, mely – ismételjük – nem a szerelem, hanem a házasság problémájából fakad. Egy ketrecbe zárt két intelligens vadállat viaskodása ez, mely csak akkor szűnik meg, – vagy tér vissza újból, mikor az egyik fél kierőszakolta a szakítást s mikor evvel kész van – körülnéz s nem tud mit csinálni szabadságával. Ekkor jön ismét a nagy kerítő, a szerelem s újból összehajtja őket – a darabban a férjet és a felesége, – az életben talán más átcsoportosítással – de ugyanazon eredménnyel. A könnyű játék alatt a hallatlan és kényszerítő egymásra utaltságot érezzük, mint a végzet a férfi és a nő egymáshoz való viszonyában.
Itt az értéke Lakatos darabjának s itt az új út, melyből a problémát nézni lehet. És csakis ebből a szögből lehet nézni, de viszont ekkor vesszük észre, hogy mily kevés igaz és való dolgot mondtak el erről a színműirodalomban, holott mindig e téma körül jártak. Igaz, Srindberg lávát ontott és kénköves füsttöt fújt – de ő isteni módon elfogult volt, mint egy genie. Feltáratlan kincsek vannak itt még objektív írók számára – és Lakatos jól végezte feladatát.
Dialógusa friss és precíz – óriási haladás "Az idegen leány" tapogatódzó és irodalmiasan színezett, mégis halvány párbeszédei óta. Megtalálta a hangját, úgy látszik témakörét is, alábbhagyott azzal a mohósággal, mellyel eddig témáira vetette magát. Úgy látszik, az élet és a tapasztalat is érlelte, – hiába, az életet hosszú távon kell lovagolni, be kell várni, míg a megfigyelések és élmények témává sűrűsödnek és kiadják belső erejüket.
A darabot csak könyvben olvastam, az előadásról – melyet nem láttam – nem írhatok.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi