Lengyel Géza: Schulek Frigyes emlékezetére

Full text search

Lengyel Géza: Schulek Frigyes emlékezetére
Mint a múlt évnek annyi sok halottja, csendben, észrevétlenül távozott el az élők sorából Schulek Frigyes is, a Mátyás-templom és a Halász-bástya építője, egyike a magyar építőművészet kevés igazi nagyjának. 1919 szeptemberében temették el a balatonlellei csendes falusi temetőben. Csupán családja tagjai állottak koporsójánál s a forrongó, vajúdó világ nem vett tudomást róla, hogy a magyar kultúra, még pedig a századoknak szóló, elpusztíthatatlan, ellenséges kicsinyléssel el nem vitatható, kőbe épített, ércnél maradandóbb kultúra nagyszerű munkása hagyott itt bennünket. Nyolcvanadik éve felé járt, feje a megszépült Michelangelóé vagy márvány-Mózeséé, de komor háborgás nélkül, szelíd és meleg kedély kifejezésével ékesen. Harmonikus, hosszú, teljes és minden mozzanatával a nagy embert, a századok számára lassan teremtő, lassan érlelő művészt jellemző élet volt Schulek Frigyesé. Nem volt termékeny, nem ontotta magából a terveket sem, még kevésbé a megvalósított műveket. Ha előveszem azt a kis tanulmányt, amellyel a háború előtti években ugyanebben a lapban igyekeztem kifejezést adni annak a hódolatnak, amelyet az új nemzedék érzett az ősz mester iránt: alkotásainak lajstromát alig kell kiegészíteni. A Halász-bástya óta nem örökítette meg nevét nagyobb munkával. Igaz, hogy ez a halálát megelőző hosszú pihenés csak látszólagos. Nem volt az agg művész sem fáradt, sem meddő. Rajzlapjain készen állott két középkori templom: az egyik a szegedi fogadalmi templom, a másik az óbudai Árpád-templom. Elkészítette a Ferenc József fogadalmi templom vázlatait és sírboltot tervezett a báró Harkányi-család számára. Ezek a munkák különböző okok miatt papiroson maradtak. A szegedi templom építtetőivel szemben pénzügyi nézeteltérések támadtak – bár Schulek egyike volt a legszerényebb művészeknek – a többieket pedig a háború miatt nem építhette fel. Öt évvel halála előtt, a háború kitörésekor, szellemi és testi ereje még teljes volt, mint ama kivételes öregeké, akiknek élete csendben és alkotó munkában telik el. Az Árpád-templom építése teljesen elő volt készítve, kora ősszel akarták megtenni az első kapavágást. Ekkor jött a háború, az építés félbemaradt, Schulek munkatársai bevonultak katonának, ő maga is abbahagyta a munkát. Műegyetemi tanári katedrájától már előbb megvált s a nyilvánosság alig hallott aztán róla, legfeljebb akkor, mikor a koronázás ünnepén a Mátyás-templom belső díszítéséről igen energikus szavakkal nyilatkozott. „Vörös gatyát húztak az oszlopokra” mondotta haragosan az öreg úr, aki éveken át annyi szeretettel és odaadással foglalkozott a templom belsejének legapróbb részleteivel is s most bársony drapériákba öltöztetve látta viszont oszlopait.
Építészi tevékenysége ezekben az utolsó években, midőn köveket faragni többé nem lehetett, abban merült ki, hogy részt vett még a műemlékek országos tanácsának munkájában. Ezt a helyet azonban már évekkel előbb monumentális aktaépítménynek, nagy temetőnek mondotta Schulek s a háború alatt persze még kevésbé lehetett egyéb. Sok mindenféle apró dologgal foglalkozott az ősz mester, – amellett, hogy sportolt és tornászott – játékos szórakozásokkal, melyekről hozzátartozóinak sem szólt, s amelyek eredményeit gondosan elzárta íróasztala fiókjába. Lelkes híve volt a nemzetközi nyelvnek; előbb az eszperantót tanulta meg, később az ido legbuzgóbb fejlesztői közé tartozott. Feljegyzései és nyilvánosságra nem került tanulmányai óriási tömegéből most kezdenek előkerülni a nagy ember elkalandozásainak ezek a dokumentumai. Alighanem a tudomány érdekében tartotta szükségesnek a nemzetközi nyelvet, mert egyébként fiatalosan és tüzesen magyar volt ez a „Dombaumeister”, aki pesti polgárcsaládból származott, német földön kezdett dolgozni s német mesterek között szerzett először becsületet s irigyeket is nevének. Művészetében népies vonások nincsenek. Templom-építő létére, aki egész életét középkori anyag mívelésére s középkori művészi tradíciók továbbfejlesztésére fordította, távol állott a jelen izgalmaitól, nem tartott közösséget azokkal a művészi mozgalmakkal, amelyek az építészetben erősen, szinte forradalmian nemzeti módon nyilvánultak meg. (Ha ugyan mozgalomról s nem sokkal inkább egyetlen mester, Lechner Ödön fantáziájának színes termékeiről lehet beszélni.) De fel kell jegyezni, mert hozzátartozik egyéniségének képeihez, hogy a világot, amely nem csupán dómokból áll, a tüzes magyar szemével nézte, a Fejérváry-kormánytól nem akarta elfogadni a „pro literis et artibus” kitüntetést s azt mondotta családtagjainak: elég lesz, ha sírkövemre vésetitek, ha meghalok: „vixit pro literis et artibus”.
Gyászjelentésében valóban ezekkel a szavakkal búcsúztatták Schulek Frigyest. S való, hogy a tudományért, irodalomért, művészetért élt; alkotásai a tudomány és művészet legmagasabbrendű megnyilatkozásai.
Magános ember volt. Munkatársait nem választotta a nagy tehetségek közül, igaz, hogy körülnézvén – mert rendkívül szigorú mértékkel mért – nem látott maga körül nagyokat. Nem is voltak bizalmas barátai az építészet mívelői között. A művészek közül teljes, feltétlen elismeréssel talán csak egynek adózott, Székely Bertalannak s nem nehéz megtalálni a lelki rokonságot a dómépítő s a monumentális festő között, ki annál inkább nő az utókor szemében, minél teljesebben ismerjük tevékenységének hatalmas körét.
Schulek Frigyessel az utolsó magyar dómépítő szállt sírba. Tanítványai, a szó igazi értelmében, nincsenek. Nincs, aki átvenné a mester örökségét, aki végigjárná a kegyetlen iskolát, aki a céhek korának hatalmas egyoldalúságával szentelné magát a kövek beszédének, a kövek titkainak ellesésére, aki megtagadná a közösséget a csábító, változatos jelennel s a lelki és anyagi aszkézisnek Schulek által kijelölt útját járná. A pécsi kis Zsolnay-szobor talapzatának munkáján öt évig dolgozott Schulek; a Szent István-szobor lábazatát még tovább formálta; a Mátyás-templom restaurálása – valójában teljes újjáépítés – csaknem negyed század odaadó munkájának eredménye. Ezt a feladatot hosszú ideig évi ezerkétszáz forint fizetésért végezte; közben idők, konjunktúrák változtak s művészek is, az ügyeskedők persze még inkább, tízszeresen túlszárnyalták őt munkáik száma és anyagi eredménye tekintetében. Schulek azonban „vixit pro literis et artibus”. Dolgozott és tanított egész életén át, előbb a mintarajziskolán, aztán a műegyetemen. Itt már a háború előtt elárvult katedrája. A középkori építészet oktatására megfelelőbb embert, művészt és tudóst teremteni sem lehetett volna s a magyar építészet nem hozott létre hozzá mérhető utódot. Az utolsó dómépítő szállt sírba vele, a tudomány nemzetközi nyelvének amatőrjeivel a legnagyobbak egyike, aki ismerte azt a csodálatos, isteni nyelvet, amelyen a kövek beszélnek.
Ahol művészet van, tudomány és kultúra van, ott ezt a nyelvet megértik. Ezért ne felejtsük el s legyen vigasztalásunk e komor időkben, hogy messze tájakon felírta Schulek Frigyes, lelkében tüzes magyar soviniszta, letörölhetetlen s minden nemzetbeli hozzáértőnek nyelvén érthető betűkkel, az európai, nyugati, nemes magyar kultúra szavait. Aki a lőcsei városházát nézi, az ő nevét kell annak említeni; s a tordai torony, a pozsonyi ferencrendiek és a clarissák tornya s köröskörül a végeken sok más ódon épület megújított kövei az ő évszázados emlékekbe elmerülő, belőlük táplálkozó hatalmas munkájáról beszélnek, munkáról, amely a maga igazi, gigászi méreteiben még a mi számunkra is csak később válik ismeretessé, amidőn művészi és irodalmi hagyatékának rejtett kincsei népfényre kerülnek.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi