Réti István: Képzőművészeti nevelés+

Full text search

Réti István: Képzőművészeti nevelés+
Az Orsz. M. Képzőművészeti Főiskolán 1916 végén enquęte volt az intézet tanításmódjának reformja kérdésében. A vita során felmerült érvekre Réti István – akkor az intézet tanára – írásba foglalva tette meg észrevételeit. Tanulmányát, melyet mostanában különösen időszerűvé tesz a főiskola sürgős megreformálásának szüksége és mely a művészeti pedagógia kérdésein túl jóval mélyebb régiókat megvilágít, a kiváló művész és tanító szíves volt a Nyugat-nak közlésre átengedni.
A szerk.
Az Orsz. Rajztanárképző tantervét revideáló Bizottság szíves engedélyét kértem, hogy írásban, összefüggően kifejthessem a többheti tanácskozás alatt felgyülemlett és kialakult mondanivalómat, mert némely nagy principiális kérdésben lényeges eltérést tapasztaltam a t. Bizottság felfogása és a magamé közt. Fejtegetéseimet az X. úr által javaslatba hozott, a tanári plénum elé terjesztendő pontozatokhoz fogom fűzni, amennyiben ezek az eddigi vitaanyag gerincét, menetét jelölik ki.
A Bizottságnak legelőbb is az elvi álláspontot kell rendeznie, tisztáznia, mert csak az ellentétes felfogások egyensúlyba jutása után lehet nyugodtan a részletek konkrétumába bocsátkozni.
Ha tanácskozásunk célját, jobb rajztanárok képzését, el akarjuk érni, kettős követelménnyel kell számolnunk: az ideálissal és a praktikussal. Ez utóbbi megnehezíti az ideális célok megvalósítását.
Mindjárt legelső ülésünk alkalmával X. úr, eszmecseréink spiritus rectora, hosszabb előadásban mutatott rá a hiányokra a rajztanárok eddigi nevelése körül, melyek a reformot szükségessé teszik és az abszolút hiányok mellett amaz összhangtalanságokra is, amelyek az élet, (respektíve a mai középiskolák!) követelményei s az intézetünk nyújtotta képesítés közt fennállnak. Mindnyájunk helyeslése közt hangoztatta a rajztanárok magasabb fokú esztétikai műveltségének a szükségességét, amely szerint képzésükben a műtörténelemnek, a művészetbölcseletnek a mainál sokkal nagyobb tér adandó, kapcsolatban a műalkotások szemléletes megismertetésével és interpretálásával. A rajztanártól harmonikusabb s az általános kultúrával bensőbb összefüggésű intelligenciát kíván, ezenkívül mindazt a sokféle és sokszerű tudást, amire a sokféle és sokszerű közép- és középfokú iskolákban a rajztanítás révén és ezenkívül a saját boldogulására szüksége lehet. Logikus sorjába vetette fel X. úr a legfontosabb elvi és praktikus kérdéseket, hogy széleskörű tárgyismerete alapján, kialakult nézetei irányába vezesse a megbeszélések menetét. Amikor teljes elismeréssel vagyok tudása, meggyőződésének logikája és művészeti elfogultságának őszintesége iránt, s amikor örömmel állapítom meg, hogy sok fontos dologban vele s a Bizottság többi tagjaival egyetérthetek: részletesen rá kell mutatnom a lappangó avagy felötlő különbségekre, ellentétes meggyőződésekre is, foglalkozva közben oly művészetelméleti elemi kérdésekkel, amelyekkel való foglalkozás itt talán távolinak s erőszakoltnak látszhatik, de amelyekről beszélnem kell, mert a róluk való felfogásunk gyökerében ellentétesnek bizonyult. Ezért vagyok kénytelen figyelő türelmüket hosszasabban igénybe venni.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi