I.

Full text search

I.
Fernand Crommelynck-nek hívják a belga drámaírót, ki 1922-ben háromfelvonásos színdarabot írt ezen a címen: «Le cocu magnifique». A címet talán így adjuk vissza némiképp: «A felszarvazott Adonis». Jelzete: «farce». Tehát írjuk mi is: «bohózat».
Ezt a drámát ismertetem itt, mert néztem szerint évtizedek óta nem termett különb. Írója a lehetetlent kísérli meg. Szeme, keze csalhatatlan. Lélektani mondanivalója pontos. Azon a területen, hol a legnagyobbak is visszatorpantak, kényelemből, gyengeségből vagy álszeméremből, ő mint vakmerő északsarki utazó megy előre és új fokokat foglal el. Eszközei egyszerűek, a valóságon alapulnak, ezért újak. Alakjai egytől-egyig élnek. Módszere az, hogy a lelki történéseket kivetíti szemünk elé, a színpadra, kézzelfoghatóvá, érzékletessé teszi, mint költő. Szóval expresszionista, a szó nemes értelmében. Párbeszédeiben olyan fuldokló bensőség és ijedelmes közelsége van az igazságnak, melyre eddig gondolni sem mertek. Röviden: alkotó lángelme.
Feladatom ezúttal majdnem könnyű. Pontról pontra követhetem a cselekményt és «elmesélem tartalmát», nem félve attól, hogy az önmagában tökéletes váz, megfosztva díszétől, elveszti varázsát.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi