Gellért Oszkár: Huszonegy éve

Full text search

Gellért Oszkár: Huszonegy éve
múlt ezen a tavaszon, hogy a Budapesti Naplóban megjelent egy Veronika című vers. aki a verset írta, másodéves jogász, akkor kórházi ágyon feküdt. És íme, másnapra kopogtatott az ajtaján valaki, aki olvasta azt a verset. Bemutatkozott, leült az ágya mellé és elmondta, hogy átvette a Magyar Géniusz-t, a lap első száma, amit már ő szerkeszt, néhány nap múlva megjelenik, abban újra közölni akarja a verset és mellette más verseket is, adja oda mind, amit eddig írt. Az ifjú szabadkozott: egy éve betegen fekszik, ami verset adhatna, egytől-egyik régi, gimnazista-időkből való, végül is meg kellett ígérnie, hogy majd kis ágy-asztalkáján emlékezetből leír néhányat. Az ifjú akkor már nagyon fásult volt, hosszú-hosszú hónapok kínjai után tele halál-vággyal. De mikor a látogató elment, egyszerre mintha könnyebbnek érezte volna testi fájdalmát is, mintha a látogató szeméből olyasmit olvasott volna ki, hogy ne kívánkozzék még el az élettől, maradjon. Maradjon, mert érdemes.
Hat évre rá egy testben-lélekben egészséges férfi találkozott valakivel, aki akkor Nyugat címen meginduló folyóiratának első számához gyűjtötte a kéziratokat. Az egészséges férfi már jó ideje nem gondolt versírásra, megnősült és politikával foglalkozott, belesüppedt az élet örömeibe. Nagyon is élt, és abból a szempárból most mintha egy kis szelíd szemrehányást is kiolvasott volna. A közönséges örömöket habzsoló életen kívül van egy másik élet is, ami szebb az igazi életnél, mert a művész maga teremti meg önmagának. Hűnek kell maradni ehhez is, hőnek! Ehhez az álomvilághoz.
És ímhol csak most történt, még négy éve sincs, hogy az egykori látogató előtt kiöntötte szívét a költő. Nem bírja tovább ezt a levegőt, ezt a földet, ezt a folyót, ezt a mások szenvedését, el innel! És a válasz csak ennyi volt: Ne menj. S az a szempár még hozzátette: Üvöltsd ki, ha nem bírod, de maradj. Maradj hű a fájdalomhoz.
Életem három nagy fordulójánál így álltál utamba, Osvát Ernő. Ha nem érezném, hogy igazad volt, átkoználak érte, így áldom a sorsot, hogy utamba állított, drága barát.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi