Lehel István: Pasteiner Gyula

Full text search

Lehel István: Pasteiner Gyula
Akik ismerték: rajongtak érte vagy gyűlölték.
Akik szerették, elfogultságaiban is az igazság s szépség gáncs nélkül való bajnokát csodálták, akik gyűlölték, nem láttak benne mást, mint gőgöt és elzárkózottságot.
Az igazság az, hogy gőgös volt és zárkózott a méltatlan előtt, elbájolóan nyájas és elismerő a méltó előtt.
A tanítás szenvedélye volt. A szépségnek szépségben élő és szépséget árasztó rajongóit akarta nevelni tanítványaiból, és fölháborodott, ha ezekből csak derék tudósok, vagy tanárok lettek. Mindenkitől rendkívülit várt, s a középszerűség dühbe hozta.
A művészettörténet tanítása és tanulása előtte nemcsak nemes stúdium volt, hanem elsősorban életfelfogás és életforma. Tett és szó nála végzetesen egy volt, s művészetről csak annak beszélt, s csak azt engedte beszélni, akinek a lelke szép és előkelő volt. Jellemének lényegét, az úri gondolkozás példátlan teljességét, ráerőszakolta tanítványaira, s ha ezek nem voltak képesek „magasabb rendű életet élni”, mint ahogy ő szerette mondani, rájuk tört és szidalmazta őket.
Akiben felfedezni vélte a kongenialitás legcsekélyebb nyomát, azt túláradó gyöngédséggel becézte. Kultuszt űzött a barátságból, lelki rugalmasságának ellenállhatatlan erejével.
Épp ilyen lelkes lendülettel vallotta magát ellenségnek. Szeretni és gyűlölni: élettartalom volt ránézve, csak áradozni és átkozódni tudott. A közönyt megvetette, mint az alsóbbrendűség fekélyét.
Nagyszerűen írt, bár az írást nem tartotta lényeges tevékenységének. A tömör, szabatos és újszerű mondatszerkesztés mestere volt, de örömét csak akkor lelte az effajta munkában, ha a katedrán végezhette. Felderült az arca, ha egy tanítványa ajkáról hallotta egy-egy lendületes és ritmusos „tömörítését”. Szerette „versikéknek” nevezni lényegbe vágó megállapításait, s nem volt megelégedve, ha például a kollokváló Dürer festményeiről nem így kezdte a feleletét: „Dürer színező volt, nem festő”.
Ez a versike-módszer döntő hatással volt tanítványainak irodalmi működésére. A művészettörténeti látás szilárd, mondhatnám tételes megalapozása, a tudás közlésének elevenítő ereje minden Pasteiner-tanítvány kivételes rekvizítuma.
A legnagyobb emberi érték szállt vele sírba: a lelkes és lelkesítő harci készség. Küzdelemnek értékelte az életet, a csüggedést nem ismerte, a bukást sem. Aki fölvette vele a harcot, lázas tusa után meghátrált a meggyőződésnek ilyen emberfölötti fanatizmusa előtt.
A nagy magányosok közül való volt. Az embereket rettentő mértékkel mérte, a maga rendkívüliségének mértékével. Élete mégsem volt tragikus, megóvta ettől örök ifjúsága. Mindig csalódást aratott, de mindig újra bizalmat vetett.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi