Buday Dezső: Jókai lelke+

Full text search

Buday Dezső: Jókai lelke+
E tanulmány szerzője unokabátyám, dr. Buday Dezső egyetemi magántanár, kecskeméti jogakadémiai tanár (ki 1919-ben tragikus halált halt), jogtudományi művei mellett a szépirodalommal is foglalkozott. Sokan lesznek még, akik emlékeznek Hungaricus néven kiadott regényére (A szenvedő ember) s a Nyugatban megjelent nagy költeményére (Orgonazúgás). Jókai-cikkét a forradalom alatt juttatta a Nyugat szerkesztőségéhez s abban az időben technikai és egyéb okok gátolták kiadását. Kegyeletes kötelességet vélünk teljesíteni, mikor a Jókai-jubileum alkalmával közzétesszük.
Babits Mihály
Könnyű volt Newtonnak hét színére bontani a szivárványt, de nehéz a dolga annak, aki Jókai lelkének ezer színét akarja a tudatalattiságból napvilágra hozni.
Ez a kísérlet nem irodalmi recenzió akar lenni a világ egyik legnagyobb írója felett. Hadd végezzék ezt a recenziót hivatott mesteremberek, akiknek megvannak hozzá a mesterségnek gyakorlásához szükséges eszközeik, a technikai formák mérőlécei és az analízis mikroszkópjai, valamint a hagyományok zsinórmértékei, hadd végezzék a hivatalos irodalomtörténeti kutatók, akiknek számára, csodálom, miért nem tűzött ki még pályadíjat egy tökéletes és a Mikszáthénál tudományosabb Jókai-monográfiára az Akadémia.
Csakugyan, Gyulai Pálnak a Budapesti Szemlében megjelent igazságtalanul haragos pár megjegyzésén kívül (Budapesti Szemle, 1873. I. 224–246. lap.) és a szépirodalmi Figyelőben egy név nélkül megjelent s a Szegény gazdagokat csupa dicsérettel illető kritikán kívül (1861. 31. szám 486. lap), egészen Péterffy Jenőig nem akadt Jókainak igazi kritikusa. Péterffy azután tudományosan megállapítja Jókaiban a jó és rossz dualizmusát és párhuzamba vonja regényeit a francia és angol regényekkel (Budapesti Szemle, 1881. I. 1–28. lap). Ez az első igazán tudományos kísérlet Jókai regényének az analízisére, amely azonban mindössze négy-öt idézeten épül. Az újabb irodalomban Kunfi Zsigmond a Huszadik Században foglalkozott érdekesen, de kevés példával Jókai regényhőseivel, azonkívül közkinccsé lett Ignotusnak ama tudományos megállapítása, hogy Jókai a szuperlatívuszoknak mennyire mestere: ez már pszichoanalitikus megállapítás.
Mikszáthra bízták Jókai életének és regényeinek szintetikus megírását, de a nagy író ezt a feladatot túlságosan közelről fogta meg: Jókait, az embert, fotográfus-pontossággal lerajzolta, de a regényeiben csak a papirost látta meg, és nem akarta Jókait sohasem a regényein keresztül nézni. Különben is kissé kicsinylő és úgynevezett konzseniális hangon ír Jókairól az egyhúron tökéletesen játszó Mikszáth, olyanféle ez, mikor a brácsás kritizálja a szimfonikus zenekart.
Ez a tanulmány megvallottan és kimondottan pszichoanalitikus tanulmány akar lenni. Nem célunk az összehasonlítás más írókkal és így az értékelés (Jókait ugyan a világ egyik legnagyobb írójának tartjuk), és nem célunk az irodalmi formák kereteinek az iskolás feszegetése. De ha rámutattunk, hogy az ő aktív hősei többnyire mérnökök vagy legalábbis kincskereső szolgabírák, vagy a legrosszabb esetben kriminalista ügyvédek, ha rámutattunk az események közepén álló hősökre és a hanyatló jellemek mesterrajzában Jókai lelkének vibrálására, ha rámutattunk a sokszor megrajzolt piros arcú és fekete bajuszú dandy-ben a férjnek született, a szőke és kék szemű Jókai örökké kísértő gyermekkori vetélytársaira, ha láttuk, hogy milyenek nála mindig az arisztokraták és a bankárok és az iparosok és a parasztok és a zsidók és a cigányok és a betyárok – ha végigélveztük az ő magas, szőke, karcsú, boldogtalan, szerelmes grófnőit, akik mindig ilyenek és a pici, alacsony, fekete ördögöket, akik a lányok másik végletét hámozzák ki az író tudatalattiságából, és ha még rámutatunk egy pár ilyen kicsiségre, akkor talán mi sem írunk hiába.
A sok száz regénynek minden sorában egy dolgot keresünk, magát az írót.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi