Barta Lajos: Az indiai út • Dráma egy felvonásban

Full text search

Barta Lajos: Az indiai út •
Dráma egy felvonásban
Személyek: A férfi; A nő. – Történik ma.
 
Előkelő legénylakás: hátul leomló függöny, nyílásán át távlat a hálószobába. Balról ajtó egy másik szobába, jobbról az előszobába. Rendetlenség, széthányt ruhák, fehérnemű, könyvek. Egy szembeszökő asztalon könyvek oszlopba rakva. Innen menekül valaki, aki fölégette maga mögött a hidakat.
A férfi (harmincéves, gazdag, atlétatest, művelt arc, szellem és idegek valami végletes állapotban, a tisztultság katasztrófa mögül világít az arcra és a szemekbe).
A nő (magas, erős, fekete, gazdag, szellemi lény, sportlény, vulkanikus arc, nagy élettudat és létbiztonság, de most szertelenségtől fölzaklatva).
A férfi (csomagol). A nő (belép). A férfi (megvan lepve). A nő: megijedtél? A férfi: Későbbre vártalak. A nő (körülnézett). Te elköltözöl? A férfi: Elköltözöm. A nő: Hová mégy? A férfi: Nem tudom. A nő: Miért hagyod el a kedves lakást? A férfi: Még meg fogod tudni. A nő: Miféle hangsúlyaid vannak? A férfi: Nem jól hangsúlyozok? A nő: Arculcsapón hangsúlyozol. A férfi: Bocsásd meg! A nő: Ej! nem arról van szó, hogy megbocsássak. A férfi: A légkörtől van!…A nő: Milyen légkörtől? A férfi: Ahonnan a szavak jönnek. A nő: Össze van nyomva a tüdődben a levegő? A férfi: Az egész bensőm össze van nyomva: csak a fejem van kitágulva. A nő: Mi van a szemeddel? A férfi: Különösnek találod a szememet? A nő: Nem ismerem ki magam a szemeden. A férfi: Hogy ismernéd ki magad! A nő: Azelőtt nem így néztél. A férfi: Nem, egészen másképp néztem. A nő: Most a végtelenbe nézel. A férfi: Odanézek. A nő: Mióta van szemedben folyton a Végtelenség? A férfi: Mióta az egyéni tudatom végtelenségi tudattá lett. A nő: Csak nem fogod azt mondani, hogy egy Sokrates, egy Buddha, vagy egy Krisztus tudata van benned? A férfi: Akkor sohasem állnék depressziók alatt. A nő: Depressziók alatt állsz? A férfi: Igen. A nő: Mégsem olyan könnyű végezni velem! A férfi: Végezni? A nő (most nem fog más magyarázatot tűrni): Végezni! A férfi: Nem! A nő: Nem „végezni” az, amit velem csinálsz? A férfi: Egészen más valami. (Kis szünet.)
 
A nő: Te már megint a robbanásra vársz? A férfi: Milyen robbanásra? A nő: nem robbanás szakította-e föl, ami köztünk van? A férfi (belerázkódik az emlék megélésébe). Irtózatos volt… A nő: Irtózatos? – Nem, csak példátlanul szemtelen voltál fiacskám. A férfi: Így nevezed? A nő: Nos, nem akarsz engem többet. A férfi: Nem. A nő: Nem tudsz engem többet akarni. A férfi: Nem. A nő: Sőt, én sem akarhatlak többet. A férfi: Nem. A nő: Mert az olyan lenne, mint a vérfertőzés. A férfi: Olyan lenne. A nő: Ez egy lelki kataklizma nálad. A férfi: Az. A nő: Mely végeredményben az egész emberiség krízisében gyökeredzik? A férfi: Abban gyökeredzik…(Kis szünet.)
 
A nő: És most azt hiszed, a helyzet tragikus? A férfi: Tragikus! A nő: Te azonban nevetséges vagy. A férfi: Meglehet. A nő (ingerültsége fölhullámzik): Hetek óta türelemmel vagyok irántad. A férfi: Köszönöm. A nő: De ma beszélni fogsz! A férfi: Igen. A nő (szertelen feszültséggel): Beszélni fogsz! A férfi: Mindent el fogok mondani. A nő: Azért jöttem ide. A férfi: Tudom, hogy azért vagy itt. (Kis enyhülés áll be).
 
A nő (föltünik neki az exponált könyvoszlop, odamegy, fölveszi a köteteket): Bucke: „Kozmikus Tudat”; Lepadar: „Az indiai lélek” – olvastam; Jannecourt: „Buddha és a világlélek.” Tuddge: „Az élet értelme” – olvastam. (Pillanatnyi szünet után). Te el akartad előbb tüntetni a jeleket? A férfi: Milyen jeleket? A nő: Az elköltözés jeleit? A férfi: Igen. A nő: Te azt hiszed, hogy a mai találkozás után nem látjuk egymást soha többet? A férfi: Azt kell hinnem. A nő (pillanatnyi szünet után). Feladod a gardróbodat? A férfi: Igen. A nő: Nem élsz többet társas életet? A férfi: Nem fogok. A nő: Könyvtáradat is szétdobáltad? A férfi: Céltalanná lett. A nő: De ezeket a könyveket itt magaddal viszed? A férfi: Barátaim. A nő (fölvillanással): Te menekülsz! A férfi: Menekülök. A nő: Őszinte vagy. A férfi: Szenny nem fog többé hozzám férni. A nő: Be voltál szennyezve? A férfi: Igen. A nő: Mivel voltál beszennyezve? A férfi: Hazugsággal. A nő: Az általános élet-hazugsággal, vagy egy speciális hazugsággal? A férfi: Mind a két hazugsággal. A nő: Az aszkéta konokságával beszélsz. A férfi: Látod? A nő: És úgy érzed, hogy megnőssz az aszkézisben? A férfi: Nem azért vagyok ilyen, hogy valamit érezzek, hanem mert valamit érzek, vagyok ilyen. A nő: Mi elől menekülsz? A férfi: Meg fogod tudni. A nő: Azelőtt csupa erő, egyensúly és biztonság voltál! A férfi: Ez voltam azelőtt. A nő: És most valami szétfolyó gerinctelenség vagy. A férfi: Kiegyenlítődtem. A nő: Megvetlek. A férfi: El fogom viselni. (Szünet.)
 
A nő (sokáig nézi). Egészen idegen kifejezés van rajtad! A férfi: Ilyenné lettem. A nő: Mintha egy leégett világ fölött ülnél. A férfi: Ott ülök. A nő: És az üszök feketesége ott az arcodon. A férfi: Hagyd lenni! A nő: Szép vagy. A férfi: Nem illik most ilyen beszéd! A nő: Egészen új szépség van rajtad. A férfi: Ne folytasd. A nő: És ha mégis megkívánlak? A férfi: Ne tedd! A nő: Tilalmad tartson vissza? A férfi: A bűn! A nő: Ilyesmi nincs. A férfi: Életre kel. A nő: Bűn csak volt. A férfi: A bűn lett! A nő: Hol és miből lett a bűn? A férfi: Kettőnk között lett a bűn. A nő: Akkor a bűnt akarom. A férfi: Nem akarom! A nő (A szájára akarja vetni magát). A férfi (nem engedi). A nő (birtokba akarja venni az egész férfit). A férfi (nem engedi magát). Birkóznak, mint a két atléta, az egyik a támadás, a másik a védelem dühös szenvedélyében sem véti el a szabályszerű mozdulatokat). A nő (hirtelen kivonja magát). Hagyd! A férfi (hagyja). (Szünet.)
 
A nő: Ide fejlődtek köztünk a dolgok. A férfi: Igen, ez különös fejlődés volt. A nő: Ej! nem logikai megállapításokról van itt szó! A férfi: Tudom. A nő (két tenyere közé kapja a férfi fejét). A férfi (hagyja). A nő (sokáig nézi a homlokát). A férfi (nem tudja, mit akar vele). A nő: Semmit sem tudok elolvasni a homlokodról. A férfi: Csont és bőr. A nő: Meredek fal, mögötte a téboly. (Elereszti). A férfi: nem a téboly! A nő: Hát mi? A férfi: Az alázatosság. A nő: Ha-ha-ha-ha. A férfi: Mérhetetlen alázatosság. A nő: Ha pimaszságot alázatosságnak neveznek. A férfi: Önmagát megsemmisítő alázatosság. A nő: Alázatosságból mondtad föl viszonyunkat? A férfi: „Fölmondani”? A nő: Megbotránkozol? A férfi: Nincs benned kegyelet? A nő: Fölényeskedni mersz? A férfi: Nem hinném, hogy fölényben lennék. A nő: A hangod fölülről jön. A férfi: A lábad előtt vagyok (mintha oda akarna borulni). A nő (sikolt). Nem!…Még meg találnálak rúgni! A férfi: Mindegy. A nő: Milyen nyálkás gyávaság! A férfi (határozottan) Nem gyávaság! A nő: Bátorságnak mondjam? A férfi: Bátorság! A nő: Bátorság kell hozzá? A férfi (erősen): Bátorság! A nő: Mihez? A férfi: Túl lenni mindenen. (Kis szünet.)
 
A nő (lecsavarja fölindultságát): Beszéljünk nyugodtan! A férfi: Bár lehetne! A nő: Te nem hiszed? A férfi: Szeretném hinni. A nő: Végzetesnek tartod a helyzetet? A férfi: Előttem minden olyan világos. A nő: Ennyi világosság talán engem is fölvilágosíthatna? A férfi: Szeretném. A nő: Honnan vetted ezt a pózt? A férfi: nem póz! A formám! A nő: Csak úgy szipog belőled a dekadencia. A férfi: Összetéveszted a dekadenciát valamivel. A nő: És pedig fiacskám? A férfi: Ez a túlsó part! A nő: Ön a túlsó partról beszél? A férfi: Onnan! A nő: Akkor a megsemmisülés nosztalgiája vonít magából, fiatalember. A férfi: Leegyszerűsödtem és ezt még nem tudta megérteni. A nő: Elkorcsosulni – annyi mint leegyszerűsödni? A férfi: Mi két véglet lettünk. A nő: A végletek – véglete. A férfi: Éppen azért összehozhatatlan. A nő: Összehozni? Nem! Soha! A férfi: De elrendezni talán? A nő: Turkálni akarsz az idegeimben? A férfi: Mindent a maga igazi helyére tenni és a maga igazi értelmére hozni. A nő: Nálam irtózatosan megbuktál. A férfi: Irtózatosabban, mint gondolod. A nő: El kellett volna tűnnöd! A férfi: Miért? A nő: Lődd fejbe magad! A férfi: Előbb valamit el kell végeznem. A nő: Golyót a fejedbe! Hogy mégis mutass valami formát. A férfi: Meg fogom tenni. A nő: Az utálatom határtalan. A férfi: De még nincs kimerítve. A nő: Mit akarsz velem? A férfi: Merítsd ki az utálatod! A nő: Ilyen meggyalázottság! A férfi: Mit értesz meggyalázottság alatt. A nő: Hogy azé voltam, aki lettél. A férfi: Sokkal nagyobb gyalázatról van szó. A nő: Az én gyalázatom? A férfi (pillanatnyi gondolkodás után): A mi gyalázatunk! A nő (ettől egészen hideg és józan lett): Ülj le! (leül). A férfi (leül). A nő: Én csak az utóbbi időben vettem rajtad változást észre. A férfi: Mert kettős folyamatban voltam. A nő: A folyamat? A férfi: Az én, aki voltam, még eltakarta az ént, akivé lenni készültem. A nő: És mit csináltál avval, aki benned készült? A férfi: Elhazudtam. A nő: Mindenesetre jól hazudtad el magad. A férfi: Én komédiás és csaló vagyok. A nő (alig bír a meglepetéssel): Mióta vagy komédiás és csaló? A férfi: Amióta először találkoztunk. A nő: Te egészen megőrültél! A férfi: Nem! Én csak megváltoztam. (Kis szünet.)
 
A nő: Szóval megváltoztál? A férfi: Teljesen megváltoztam. A nő: És miáltal változtál meg? A férfi: Az Idő ereje által. A nő: Az idő ereje? Ez mindenesetre valami. A férfi: Megéléseim által. A nő: Külső, vagy belső megéléseid által? A férfi: Egy centrális megélés által! A nő: És az? A férfi: Te!…A nő (miután elszámolta ezt a kijelentést): Azonkívül! A férfi: Olvasmányaim által. A nő: Mindenesetre nagyon jól válogattad össze olvasmányaidat. A férfi: Hitványságomban van valami jó mag és az irányt mutatott. A nő: Hitvány vagy? A férfi: Voltam. A nő: És most már nem vagy az? A férfi: Talán meg tudom váltani magam. A nő: Vagyis, meg akarsz szabadulni tőlem? A férfi: Magamtól akarlak megszabadítani. A nő: Köszönöm. A férfi: Mert én csak elaljasítottalak. A nő (azt hiszi, ez valami rögeszméje): Lealjasítottál? A férfi? Igen. A nő: Avval, amit már tudok vagy avval, amit még nem tudok. A férfi: Avval is, amit már tudsz és avval is, amit még nem tudsz. A nő: És ez két év után jut eszedbe? A férfi: Kész vagyok felelni ezért. A nő: Mivel akarsz felelni? A férfi: Az életemmel. A nő: És ha már meg is öllek? A férfi: Talán kiegyenlítődől. A nő: Mit egyenlítsek ki? A férfi: A csalódás veszteségét. A nő: Kimondhatatlanul deprimálva vagyok. A férfi: Mert annak látsz, ami vagyok. A nő: Testedet a testemmel, szellemedet a szellememmel egyenrangúnak tartottam. A férfi: Illúzió volt. A nő: Egyenrangú is voltál! A férfi: Most ragaszkodni fogsz ehhez a nézetedhez! A nő: Szükségem van erre a nézetre. A férfi: Hogy elviseld a kiábrándulást. A nő: Egyenrangú voltál. A férfi: Tévedtél. A nő: Ezerszer meggyőződtem róla. A férfi: Ezerszer tévedtél. A nő: Mibe hajszolsz. A férfi: A kétségbeesésbe. A nő: Miért akarsz kétségbeejteni? A férfi: Mert hátra van a még nagyobb kétségbeesés. A nő: Te úgy tettél, mintha egészen méltó lettél volna hozzám. A férfi: Te olyannak hittél, amilyennek tudni akartál. A nő: És ha vizsgáltalak volna? A férfi: Még jobban csaltam és hazudtam volna. A nő: Miért?? A férfi: Hogy tovább is bírhassalak… (Kis szünet.)
 
A nő: Te szép, egészséges, művelt voltál. A férfi: Te is szép, egészséges, művelt voltál. A nő: Zenéltél, táncoltál, sportoltál. A férfi: Te is zenéltél, táncoltál, sportoltál. A nő: Te erős voltál! A férfi: Te is erős voltál. A nő: Exaltációinkban nemcsak a mirigyek és a tudat, de az izmok mámora is volt.!… A férfi: Különös mámor volt. A nő: Örömeink zavartalanok voltak… A férfi (hallgat). A nő (magasra szítva áll a csend kifeszített várakozásában). A férfi (mint a bomba): Soha! A nő (sokáig nem tud magához térni). A férfi (ez irtózatos, de elkerülhetetlen volt). A nő: Örömöd mindig hiánytalannak látszott! A férfi: Látszott. A nő: Az öröm hiánytalanságát is hazudtad. A férfi: Hazudtam. A nő: Tudatosítottad a hiányosságot? A férfi: Tudatosítottam. A nő: Testi hiányosság volt? A férfi: Lelki. A nő: Nálam? A férfi (erősen): Nem nálad! A nő: Tehát nálad? A férfi: Nálam. A nő: De visszahárult rám? A férfi: Visszahárult. A nő: És nem voltam mindaz, ami neked kellett volna? A férfi: Nem voltál. A nő: Az egyesülésünk nem volt tiszta épség? A férfi: Nem lehetett. A nő: Csorbaság volt benne és salak. A férfi: A teljesség nem volt! A nő: Te mindenáron össze akarsz törni? A férfi: Össze vagy már törve. A nő: Sohasem fogsz összetörni. A férfi: Lenn vagy már a mélységben? A nő (már egészen zilált): Mit akarsz a mélységgel? A férfi: A mélység fenekére kell szállni. A nő: Meg akarsz aszkézissel mételyezni? A férfi: Csak a feneketlenségből lehet mindenen túlra emelkedni! A nő: Én a feneketlen életkedv vagyok. A férfi: De előbb keresztül kell jutnod rajtam!… A nő: Te gazság, őrület és feloszlás vagy. A férfi: Én a kiegyenlítődöttség vagyok és… A nő: Hulla! A férfi: …Békesség. A nő: Megmérgeztem magam rajtad. A férfi: Nem akarod a békét? A nő (retiküljéből revolvert ránt elő). A férfi (kész a megsemmisülésre). A nő (tehetetlen az áldozatiságnak evvel a formájával szemben). A férfi (várja, hogy mi lesz vele). A nő: Mint a féreg – összegörbült! A férfi (fölegyenesedik, letépi a gallérját, meztelenre tépi a mellét). A nő (az asztalra dobja a revolvert). (Hosszú szünet.)
 
A nő: Most itt lenn vagyunk a völgyben. A férfi: Milyen völgyben? A nő: Két csúcs között a völgyben. A férfi: Mit nevezel csúcsnak? A nő: A te elkorcsosultságod és az én teljességem. A férfi: Bántsál jobban. A nő: Túl vagyok rajtad! A férfi: Szuverén lehetsz velem szemben. A nő: Te az én nagy elhibázásom voltál. A férfi: Most már tudod, hogy mi voltam? A nő: A ballépésem vagy. A férfi: Vagyok. A nő: Én a tied voltam legelőször! A férfi: Az enyém voltál. A nő: A dologban nem ez a fontos! A férfi (behunyja a szemét, fejét hátrahajtja, fogadni akarja, ami rázuhog). A nő: Nem a fizikai érintetlenségem! A férfi (áll). A nő: De a megkívánásnak, az odaadásnak az érintetlensége. A férfi (áll és fölvesz mindent). A nő: A vágynak a szüzességéről van szó! A férfi (összekulcsolja kezét, elkezd előre-hátra hajladozni, minthogy szavakkal nem lehet, csak evvel a néma reflexszel felelhet). A nő: az életerőnek és az életerőmnek a töretlensége az, ami odavan. A férfi (himbálja felsőtestét, mint aki imádkozik). A nő: Az egész valómnak a töretlensége van oda. A férfi (himbálja felső testét). A nő: Ezért sohasem fogsz egészen kimenni az életemből. A férfi (mintha még mindig némán, behunyt szemekkel imádkozna). A nő: legfeljebb elmeríthetlek valami ködben. A férfi (hajladozik). A nő: Föl fogsz ugyan újra és újra merülni. A férfi (hajladozik). A nő: Többször foglak a ködbe fojtani. A férfi (hajladozik). A nő: De végleg soha meg nem gyilkolhatlak. A férfi (hajladozik). A nő: Imádkozol? A férfi (hajladozik). A nő: Rózsafűzért mondsz? A férfi (mint az inga, melyet nem lehet megállítani). A nő: Állj meg! (megfogja és megállítja). A férfi (lassan kinyitja a szemét, nagy szemekkel nézi a nőt, mintha most látná először, mert a szenvedés ingó reflexeiben sok kimondhatatlant dolgozott föl magában): Valamikor én is olyan voltam, mint te. A nő: Igen… te illettél hozzám. A férfi: Fiatal, szenvedélyes és gazdag voltam. A világot egy gömbnek éreztem, én a központjában álltam, néhány megtanult gondolattal elnyúltam a gömb faláig… ezért nagyságot éreztem magamban. A nő: Messziről kezded! A férfi: Egyike voltam a sémáknak, miket milliószám készítenek el naponta: a családban, az iskolában, a termelő életben. A nő: Mikor fogsz a végére jutni? A férfi: Te a szeretőm voltál. A nő: Nem! A férfi: Nem? A nő: Én kiválasztottalak páromnak és te párodnak választottál. A férfi: Kölcsönösen kiválasztottuk egymást. A nő: Ez kielégített és boldoggá tett engem. A férfi: Színház, hangverseny, tánc, hivatal, utazások. Minden csupa ismétlés volt, csak a technika őrjöngött, ezáltal jött valami új is. A világ befejezettnek és céltalannak látszott. – Akkor történt az, hogy megutáltam magamat és a világot. A nő: És ez egyetemes ájultságodhoz vezetett. A férfi: Ez oda vezetett, hogy föladjam az európai életformát. A nő: Menj orvoshoz! A férfi: Nincs miért orvoshoz mennem. A nő: Menj pszichoanalitikushoz! A férfi: Nincs miért pszichoanalitikushoz mennem. A nő: Menj belgyógyászhoz! A férfi: Nincs miért belgyógyászhoz mennem. A nő: Benned megtört valami. A férfi: Semmi sem tört meg bennem. A nő: Baj van a belső szekrécióiddal. A férfi: Én egészséges vagyok. A nő: Mi történt veled akkor? A férfi: Revelációim voltak. (Kis szünet.)
 
A nő: Viszonyunkból revelálódtál viszonyunk tarthatatlanságára. A férfi: Viszonyunkból a világ utálatára. A nő: És miért ilyen későn viszonyunknak ez a revelációja? A férfi: Mert te doppingoltál. A nő: Mivel doppingoltalak, fiúcska? A férfi: Józan tárgyszerűségeddel. A nő: Mire vonatkozott józan tárgyszerűségem? A férfi: A szexualitásra. A nő: Én a megtudatosodott nő vagyok, a modern asszonyember. A férfi: Nekem idegen volt a szexualitásnak ez a rideg tárgyiassága. A nő: Mert egy régebbi emberforma voltál. A férfi: Az vagyok. A nő: Mert nem tudtad, mi a túlintellektualizált új nő életelve és élettechnikája. A férfi: Talán tudtam, de elutasítottam. A nő: Azért mégis elfogadtál. A férfi: Ezt tettem. A nő (most látja): Ez a szakadék! A férfi: Hogy jutsz át ezen a szakadékon? A nő: Ezen nem lehet átjutni. A férfi: Mikor a doppingból magamhoz tértem, láttam, hogy milyen nyomorult vagyok. A nő: És akkor átjutottál a szakadékon? A férfi: átjutottam. A nő: Mert szennyrevelációid lettek. A férfi: Mert a jóvá tevés vágyára revelálódtam. A nő: És kibújt belőled a – nyárspolgár. A férfi: Jó, hogy csúfolódsz. A nő: Mert könnyebben lehetsz hitvány hozzám. A férfi: Igazad van. A nő (kis szünet után): És most mi lesz veled? A férfi: Amit te fogsz velem csinálni. A nő: Mit csináljak veled? A férfi: Megölsz, vagy élni hagysz. A nő: És ha megöllek? A férfi: Megoldottál az én számomra mindent. A nő: És ha élni hagylak? A férfi: Kivándorlok a termelésből. (Kis szünet.)
 
A nő (ez meglepte): Mit akarsz a termeléssel? A férfi: A termelés a társadalom. A nő: A társadalom az ember. A férfi: A társadalom a gép és függvénye az ember. A nő: Mit akarsz a gép-társadalommal? A férfi: Nem akarok áru, forgalom és haszon függvénye lenni. A nő: Hát mi akarsz lenni? A férfi: A géptől független ember akarok lenni. A nő (azt hiszi, hogy megértett mindent): A nagy delírium! Az emberré válás delíriuma. A férfi: Vágy a Teremtéssel egyesülni! A nő: Most tele van a Föld utazó ügynökökkel. Emberiségmegváltásban utaznak és ázsiai világérzést akarnak beoltani Európába. Te is bedőltél nekik. A férfi: Nem hiszel az újjászületésben? A nő: Most megint doppingolva vagy! Indiai világérzéssel vagy doppingolva. A férfi: Az idő ereje megragadja a gép-társadalombeli embert, a gép-lány kifordul önmagából… meglát és átértékel mindent… leegyszerűsödik és kimegy a termelésből. A nő: Széljegyzetek az emberiség krízisének margójára. A férfi: Nekem ez a széljegyzet: a lenni, vagy nem lenni. A nő: És mihez akarsz a termelésen kívül fogni? A férfi: Dolgozni akarok. A nő: Eddig is dolgoztál? A férfi: Osztályvezető voltam egy nagy vállalatnál. A nő: A termelésen kívül nem akarsz osztályvezető lenni? A férfi: Teherhordó leszek a kikötőkben. (Ez a mondat sokáig kicseng.)
 
A nő (ez megütötte): Ebben mintha lenne valami nagyság! A férfi: A Végtelenség jelentkezése. A nő: A Végtelenség a zsákok alatt? A férfi: A tehernek és bűnnek a nyomását akarom érezni… A nő: Nekem is van egy revelációm. A férfi: Bárcsak megtalálnák az igazi gondolatot. A nő: Milyen gondolatot? A férfi: Melyben megnyugodhatsz. A nő: A gondolatot az életáradás helyébe tenni? A férfi: A gondolat adja meg az életáradás értelmét. A nő: Talán ennél többet is megmenthetek magamnak? A férfi: ne legyenek illúzióid! A nő: Nem lehetne-e a természetes töretlenség helyébe valami extázist tenni? A férfi: Kezdődik már a kétségbeesésed? A nő (behatóan): Te káoszban vagy. A férfi: kijöttem a káoszból. A nő: Nem ismered föl a magad konfliktusát. A férfi: Mindent fölismertem. A nő: Ez egy végveszélyben lévő világ!… A férfi: Látom. A nő: A középen nincs benne semmi, csak a végletekben. A férfi: Tudom. A nő: A végletekben csúcsosodik föl minden! A férfi: Mit akarsz a végletek fölcsúcsosodásával? A nő: Minden feszültség ott vár robbanásra. A férfi: És aztán? A nő: Menj át a másik frontra! A férfi: Melyik frontra? A nő: A proletárok frontjára! A férfi: Miért a proletárok frontjára? A nő: Kiestél a gazdagok osztályvégletéből… A férfi: Ebből a világból estem ki. A nő: Menj át a másik osztályvégletbe! A férfi: Én ember akarok lenni. A nő: Az út az emberhez nem a passzivitás kozmikus filozófiáján, de a barikádokon át vezet. A férfi: Végeztem minden harccal. A nő: A barikádokra talán még el is mennék veled. nem hitből! Nekem csak műveltségem van, de hitem nincsen. Hanem a tiszta ész delíriumából. Előbb-utóbb úgyis el kell veszni, inkább a támadásban veszni el, mint a védelemben… A férfi: Én a szemlélődésre vágyom. A nő: Egy napon megostromolnánk saját palotáink! Ilyesmi illenék ebbe a sarkából kiesett világba. A férfi: Én a Világegyetemet akarom érezni. A nő: Nem! Rajtad már nem segít semmi. A férfi: Megmondtam. A nő: Te egészen elposványosodtál! (mellbe löki). A férfi (szeretné, ha bántaná): Üss még! (Szünet.)
 
A nő (új hangot üt meg): Öltözz át! A férfi (nem érti): Mit akarsz evvel? A nő: Szentnek a szőrcsuha illik. A férfi: Mindenesetre más ruhát veszek. A nő: Csakhogy ez itt nem a Ganges völgye! A férfi: Nem, ez egy európai világváros. A nő: Európában koldusok és szentek a rendőrség dutyijába kerülnek. A férfi: Óvakodni fogok a rendőrségtől. A nő: Európában a passzivitás filozófiájából idővel tetvek lesznek. A férfi: Szorgalmasan fogom a fehérneműt cserélni. A nő: Kinn a folyamon mindig vannak gabonás hajók, barátnőimmel majd kijárunk és gyönyörködünk a bicepsedben, mialatt a zsákokat hordod. A férfi: Köszönöm. A nő: Én majd fotografállak és honoráriumot veszek föl érted a képes lapoktól. A férfi: Nem hinném, hogy fotografálhass. A nő: Miért? A férfi: Elutazom. A nő (ez hat rá): Ú-úgy? A férfi: Ha elengedsz. (Kis szünet.)
 
A nő: Elengedlek. A férfi: Bombayba megyek. A nő: És Bombayban? A férfi: Dokkmunkás leszek. A nő: Ott közel leszel Buddha világlelkéhez… A férfi: Azt akarom. A nő: Azonkívül arrafelé nagyon piszkosak a kikötők. A férfi: Jártam ott… A nő: A piszok úgy látszik, megtisztulásodhoz tartozik. A férfi: A munkához, úgy látszik, a piszok tartozik. A nő: Neked, úgy látom, kész terveid vannak? A férfi: Igen. A nő: Te egy komoly, tervszerű bolond vagy. A férfi: Viselni akarom, amit viselni kell. (Kis szünet.)
 
A nő: No, veled készen vagyok. A férfi: Kiegyenlítődtél? A nő: Keresztüllépek rajtad. A férfi: Kötelességed magaddal szemben. A nő: A kutya ugat, a karaván halad. A férfi: Haladjál szerencsésen! A nő: Annyit be kell vallanom: kissé kellemetlen helyzetbe sodortál. A férfi: Nincs jogom új helyzetedet értelmezni. A nő: Most körül kell néznem a világban és keresnem kell magamnak valakit. A férfi: Nálamnál különbet fogsz találni. A nő: Kissé megégettem magam nálad, de megpróbálom kiheverni. A férfi: Vitalitásod mindent helyre fog hozni. A nő: Drága ár volt, de legalább megedződtem. A férfi: Te nagyon erős vagy. A nő: Én a kor ereje vagyok, te a kor kórja vagy. A férfi: Kezded visszanyerni a jókedvedet. A nő: Az első sok – idegsokk, de aztán kezd az ügy mulatságossá válni. A férfi: Vond ki magadnak az ügyből a mulatságosat! A nő: Akkor téged vonnálak ki. A férfi: Szikrázol. A nő: Van borod idehaza? A férfi (elkáprázva): Inni akarsz? A nő: Ne félj ideadni, szent remete! A férfi: Inni akarsz? A nő: Te nem innál, szép aszkéta? A férfi: Nem iszom. A nő: Holnap megtérsz, ma még Európa számlájára megy! A férfi: Mindent a magam számlájára írok (nyugalma kezdi elhagyni). A nő: Már kezdtél tűrhetővé lenni, elhagytad a gigantikus pózt és a nirvánás hangot… már csaknem olyan voltál megint, mint egy emberi lény. A férfi (hogy a folytatást elvágja, bort ad az asztalra és egy poharat tesz mellé): Igyál bort! A nő: Pincér! Még egy poharat! A férfi (még egy poharat tesz az asztalra). A nő: Ez a fordulat tetszik nekem, legyünk vidámak, barátom! A férfi (vörös bort tölt a nő poharába). A nő (tölt a másik pohárba): Ülj le velem szemben! A férfi (leül). A nő (nézi. Ahogyan itt gallér nélkül ülsz, föltépett mellel, ebben van valami a haláltáncból): Ez a majdnem-katasztrófa finomabb valami, mint a katasztrófa. (koccint). Igyál! (kihajtja borát). A férfi (is fölhajtja borát). A nő: A katasztrófa az ősparaszt, aki magára rántja a házat. Feldolgozni a katasztrófát és elstilizálni – ez az intellektualizmus pokoli rafinériája. A férfi: Beszélj csak! A nő: A dolog azért mégsem olyan egyszerű, mint talán gondolni lehetne. Fölhúzott idegekkel, mint fölhúzott fegyverrel járni a világ embererődjében és lesni: jön-e vad terítékre? És ha jön, megvizsgálni: milyen kívül és milyen belül. Megismerni a hangját és a hangsúlyát, ellesni a kisugárzását, mint ahogy az állatok ellesik az egymás szagát. Elképzelni százszor: lehetséges volna-e? És nem kapni választ. Végül mégiscsak beleomlani valami előre meg nem tudhatóba… Tölts bort! A férfi (tölt mind a kettejüknek). A nő: Te azért voltál nekem szenzáció, mert minden racionalizmusom dacára valahogyan hozzád omlottam. Nem úgy, mint egy liba, vagy egy átlag-nőstény, de mindenesetre mint egy megtudatosodott állat, aki azért mégsem gondolkodott eléggé. Pozitivizmusom mellett sokszor szégyelltem magam ezért. De te az első voltál!… Most ki és kik jönnek? A férfi: Te mindig fölényben fogsz maradni. A nő: Mert okosabb vagyok nálatok, náladnál is okosabb vagyok. A férfi: A te szellemed más, mint az enyém. (Kis szünet.)
 
A nő (új fordulattal jön): Nemsokára hajóra szállsz. A férfi: Holnap délben indulok. A nő: Van már jegyed? A férfi: Nincs szükségem jegyre. A nő: Ingyen utazol? A férfi: A fűtő mellett fogok szenet lapátolni. A nő: Te erős vagy. A férfi: Meg fogok élni az erőmből. A nő: És ha lelőttelek volna? A férfi: Más lapátolna szenet a fűtőnek. A nő (hirtelen ötlettel): Én is utazni fogok. A férfi: Utazzál! A nő: A te hajódon fogok utazni. A férfi: Az én hajóm Indiába megy. A nő: Jegyet váltok Indiába. A férfi: Tégy kedved szerint. A nő: Te a gépházban szenet lapátolsz, én a luxus-födélzeten flörtölni fogok. A férfi: Tedd. A nő: Semmi sem hoz ki sodrodból? A férfi: Mögöttem az özönvíz. A nő (fölhajtja borát): Én nem haragszom. A férfi: Köszönöm. A nő: Örökké úgysem tarthatott volna… A férfi: Örökké semmi sem tart. A nő: Az első férfin tehát túl lennék. Alig múltam huszonhárom éves… Még egészen fiatal vagyok. A férfi: Teremtőn fiatal. A nő: Te hány éves vagy most? A férfi: Harminc. A nő (a távolba): Szép hímszarvasom teherhordó szamárrá válik, intellektuális barátom harmincéves korában fakírrá lesz… tüzes alkonyat… egy teherhordó a bombayi kikötőben… izmai majd szétrepednek… lelke azalatt a Végtelennel párosodik… Kezdesz érdekelni engem. A férfi (komoran hallgat). A nő (hirtelen): Nem akarnál elbúcsúzni tőlem? A férfi: Menni akarsz? A nő: Három hete eltiltasz magadtól… A férfi (ijedten néz rá). A nő: Búcsúzzunk el egymástól! A férfi (kiszalad belőle): Nem! Soha! A nő (arcába önti a bort). A férfi (szó nélkül letörli arcát). (Kis szünet.)
 
A nő: Lemondtál talán a nőről? A férfi: Lemondtam. A nő: És ha nem mondtál volna le? A férfi: Hozzád nem nyúlhatok. A nő: Gátlásaid ilyen erősek? A férfi: Te nekem szent vagy. A nő: A gátlásból tabut csinálni, hogy igazolva legyünk! A férfi: Mindegy, hogyan magyarázod. A nő: Én sejteni kezdek valamit. A férfi: Vízióid lesznek? A nő: Én elkezdek félni. A férfi: Mitől félsz? A nő: Hogy még silányabb vagy, mint hittelek. A férfi: Ki tudja? A nő (ordít): Te! A férfi: Mit akarsz? A nő: Filiszter vagy? A férfi: Filiszter vagyok. A nő: Ezer százalékos filiszter vagy. A férfi: Ezerszázalékos filiszter vagyok. A nő: Szakításod nem hősi dolog. A férfi (még nem tudja, hogy a nő hova tart): Nem az. A nő: Csak filiszterségedet stilizálta föl az ostobaság gigantizmusába. A férfi: Ostobaságom gigantikus. A nő: Futásod Indiába nem a lélek epopéjája. A férfi (már érez valami hurkot): Nem az. A nő: Csak a filozófiától inficiált nyárspolgár tragikomédiája. A férfi (már megfogta): Az! Az! A nő (most eltakargatott centrális titokba tör): Nyisd ki a szád. A férfi: Nem nyitom. A nő: Mondd ki! A férfi: Nem mondom. A nő: Nem mered kimondani? A férfi: Nem merem. A nő: Majd én kimondom. A férfi (majdnem rémülettel): Nem! Ne mondd ki. A nő (magához kapja a fejét, a fülébe súg). A férfi (mintha megégették volna). A nő (elereszti a fejét). A férfi (mintha minden erő kiment volna belőle). A nő: Tehát – nem szeretsz? A férfi (most már mindegy): Nem szeretlek. A nő: Ez az? A férfi: Ez. A nő: De ez még nem minden? A férfi: Nem. A nő: A sötétebb dolog még hátra van. A férfi: Egészen sötét. A nő (megint elkapja a fejét). A férfi (ki akarja fejét szabadítani). A nő (lefogva tartja). A férfi (megadja magát). A nő (a fülébe súg valamit). A férfi (mintha meghalt volna). A nő (elereszti). A férfi (teste hátrabukik a székre). A nő: Ez az? A férfi: Ez! (most megszabadult minden gátlástól). A nő: Tehát: soha nem is szerettél? A férfi: Soha nem is szerettelek. A nő: Ez volt az örvény benned? A férfi: Örvény… A nő: Örvény a lélekben… A férfi: Az egész életemben. A nő: Le az élet fenekéig. A férfi: A feneketlenségig. A nő: Innen származtak revelációid. A férfi: A látományok innen jöttek. A nő: Evvel az örvényléssel ragadtad meg a világot? A férfi: Evvel. A nő: Európa válságát? A férfi: Európa válságát. A nő: A civilizáció válságát? A férfi: A civilizáció válságát. A nő: Az emberiség válságát? A férfi: A világ-periódust. A nő: Az örvény mindent kiforgatott magából és azután átértékelték mindent. A férfi: Nagyon sok volt, nem lehetett elviselni, majdnem ellapultam… Ki kellett menekülnöm a világegyetembe… A nő: És most kiszöksz a termelésből is? A férfi: Mit nekem gépeitek? Mit hajszátok? És mindaz, amiért megölitek egymást? A nő: És most a Világegyetemben vagy? A férfi: Könnyű vagyok és szabad. A nő: Érzed a végtelent? A férfi: A Végtelen vagyok… A nő: Sima combjaimról kiestél a Világegyetembe… A férfi: Onnan estem ki. (Kis szünet.)
 
A nő: Ez megrázó is lehetne, ha masztodonság nem lenne. A férfi: Ez őslényt jelent. A nő: Te masztodon. A férfi: Én már mindent kimondtam. A nő: Szerelem a féllények nosztalgiája az egész lények megtudatosodott öröme után. Az egész lényekből kiesett ez a nosztalgia. A férfi: Én úgyis elutazom… A nő: Nem voltunk-e tisztában avval, hogy mit akarunk egymással, mikor egymáshoz közeledtünk? A férfi: Tisztában voltunk. A nő: Nem tudtad-e: a Természet úgy csinált meg, hogy gyönyörűségemre tudsz lenni és gyönyörűségemre akartál lenni? A férfi: Gyönyörűséged akartam lenni. A nő: Nem tudtad-e: a Természet úgy csinált meg engem, hogy gyönyörűségedre tudok lenni és gyönyörűséged akartam lenni? A férfi: Tudtam, hogy az akarsz lenni. A nő: Akkor kigyulladt köztünk az atmoszféra. A férfi: Kigyulladt. A nő: De aztán elsüllyedtél az atavizmusba. A férfi: Hagyj engem Indiába menni. A nő: Végzeted a dokkpiszok… (Kis szünet.)
 
A férfi (most el fog mondani mindent): Egyszer, minden ruha nélkül lemásztál az ágyról. A nő: No és aztán? A férfi: Akkor megláttam meztelen húsodban a bukottságot. A nő: Ilyen zseniális fölvillanásaid voltak? A férfi: Voltak. A nő: Ez volt első szennyrevelációd? A férfi: Ez volt. A nő: Új Johannán! Te Salome fejét fogod levágni. A férfi: Én nem úgy közeledtem hozzád, mint te hozzám. A nő (ez a velejéig hat): Te nem ugyanarról a kidifferenciálódott álláspontomról indultál el hozzám? A férfi: Nem arról indultam el. A nő (minden szó mögött már a végveszély van): Hát honnan indultál el? A férfi: Én a „miért ne” – álláspontjáról indultam el. A nő (nem érti egészen): Miért ne? A férfi: Miért ne, ha akarod? A nő (ez szörnyű volt): Nyomorult! A férfi: Egészen nyomorult. A nő: Te hazudtad nekem az atmoszférát! A férfi: Kinek ne lenne meg az atmoszférája, ha te jössz feléje a vággyal? A nő: Én odaadtam magam, te pedig csak elvettél. A férfi: Elvettelek. A nő: És nélkülözted a szerelem atavizmusát. A férfi: Nélkülöztem… A nő (kiált): Segítség! A férfi: Mit akarsz? A nő: Odaadtam magam egy idegen embernek. A férfi: Lőjem magam fejbe? A nő: Így akármelyik futballista, vagy sofőr letiporhatott volna. A férfi (a nő pánikja magával ragadja): Elvesztünk? A nő: Tudod mi az így elvétetni? A férfi: Tudom. A nő: A nő adja magát, a férfi vesz. A férfi: Szörnyű! A nő: Mások pénzért, te a hazugsággal. A férfi: Igen… A nő: Láttad húsomban a bukottságot? A férfi: Láttam… A nő: Mit csináltál egy lányból?… A férfi (arca elé kapja a kezét). A nő: Ezt nem lehet kiheverni. A férfi (sír). A nő: Menj Indiába! A férfi (nem tud megmozdulni). A nő: Menj Indiába! A férfi (áll). A nő (Ordít). Menj! A férfi (elindul, de ólomsúllyal). A nő: Kifordult a világ! Dokkmunkást csinál előkelő családok fiaiból és művelt lányaikból ringyót… A férfi (áll). A nő: Menj Indiába! A férfi (megy is – nem is). A nő: Te! hallod-e te? A férfi (megfordul). A nő (a mellébe lő). A férfi (holtan esik össze). A nő (dadogja): Menj Indiába!…
Függöny.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi