GYULAI MÁRTA: KETTEN

Full text search

GYULAI MÁRTA: KETTEN
Közöttünk egy kemény és vastag fal. Ő odaát jajgat, nyög, vonít, parádézik a kínok minden hangszerével; – nekem ma éjjel dolgoznom kell. Kell. Hát most harcolunk! –
– Nézd csak pajtás, kinyitom az ablakot. Hallani fogod, – ma csöndes az éjjel, – hogy túl, túl a mi falunkon, minden irányban, ezer-millió, még ezer-millió, úgy mint mi: összezsúfolva egyetlen filmre, elválaszthatatlanul! Pajtás, minket magunkra hagytak ma éjjel, kettőnket, éppen minket – azzal a gyerekhangoddal, nézd, ne jajgass úgy! A fal nem segít! Összekötöttek valami véres idegcsomóval, – minden kínod bennem dúl tovább – s holnap reggelre készül a munkám.
Nézd, – a szemem előtt most összefüggő vonalak hálózatos rendszere lassan tisztulva tömörül, – sokirányú mozgások áramlásai, – nézd, kapaszkodom puszta kézzel, – lámpa szeszélyesen világít, – ha egyet szólsz, – lezuhanok! Nézd, hogy sürüsödik néhány csomópont felé, – helyenkint kigyulladnak váltakozó fények az egész telepen, – egy hangot adj csak – s mind összedűl!
– Te! Te mindent tudsz, – megjártad a Nagyon-t, – torzan patétikus bőgésed elárul, – legyél te az adakozó, az irgalmas, – eressz el! Eressz el! – Csak hallgass! úgyis látlak; látlak mindig. A koponyád görbülő vonalát, a szájad, a szemed. Jaj, a szájad és a szemed!
– Vagy nem?! Hát nem eresztsz?! Azt hiszed úgy-e, megkerülöm a falat közöttünk, hogy beleharapom magam a testedbe s jövök segítni rángatni, hajszolni a pulzusodba a vért?! Hogy szépen odafekszem az ágyad elé – a kínod nyomában uszály, marionett, – két kézzel hadonázva kergetem a fejed körül, két kézzel hadonázva, míg elragad és a közös, vak árban békén elveszhetünk?!
– Meglehet! iszonyú erővel szív magához az ár. – Lehet, hogy eszelős velekínlódással kísérem minden nyögésedet, – hogy nekirontok, – hadd ússzon el minden! – Versenyezzünk! De vigyázz, mert az őrület leleményes s ha nagyon találok ordítani veled, megesik még, hogy túlkiáltlak és akkor – akkor elveszítelek, – a saját hangomban elveszel!
– No, panaszkodj, elnyujtott, állati bőgéssel, én az öklömmel verem hozzá a taktust, – már tele vannak a kínoddal mind az érzékeim – ó, ha hallanád a nyihogó hangodat! – Te szörnyű! – Láttál már gyöngédséget dühöngni? Őrizkedj tőle! Az már a méreg, ami a vérbe hatol, – a kiváltott ellenállás, – a türelmetlenség!
– Te túlteszel magadon?! – Én is túlteszek! Most valami megszakad bennem, – (te, nem tudok elesni!) – most elmarad mögöttem minden ezután lehető öröm, – micsoda ijesztő önállófüggetlenséggel, – hallod-e? – Énekelek! Te kínlódsz és én énekelek! Ömlik belőlem a dal! Nem ismerem ezt a hangot, rekedten intonál! De lásd, énekelek! Kinyitom az ablakot és világgá kiáltom a szégyent, – te kínlódsz s hadd hallják, mind az ezer-millió, akiket ellenkező feszültséggel töltötten összekevertek, – (ma, hogy kifelé fordulnak a kínok) – én énekelek!
– Kórházak szétszórt épületei, – börtönök fekete masszái, – a fegyencek, a féleszüek és a gondtalanok! – Itt állok a szédülő csúcson, szemben a kétféle veszéllyel, – hogy veled süllyedek, vagy, azt hiszed, kölcsön-esztétikával bekenem a képed és beleesem az ásító közönybe, – hogy valahais elfelejtelek? Nem, itt vagy mindig mellettem. De itélj hát magad. Én kiterítem a szőnyeget előtted – az Egész sokrétű szerkezetét a magasból, a lehetőség igérő horizontjait – és te elmaradhatatlanul ráfeleled, hogy jaj! A Jövő, – a Minden, – az Egész – és a jaj, a mai éjjel, ez az egy görcs, nem a másik és nem a másé. Hát jaj, no, jaj minden, nincs tovább, se elég!
– Ám jajgass te mindég, – én majd énekelek! A hangnem adva van! Az öklömmel ütöm a taktust! Ez a legszörnyübb szimfónia! Te vagy a kíséret és én vagyok a dal, te vagy a dal és én a kíséret. A te kínod énekel bennem, az én dühödt örömöm benned sikolyra vál, – tökéletes megfeleléssel így állunk szemben kiosztott szerepekkel, – téged majd fölemel, engem máris lesújt, – de tartom s te győzöd. – És most dolgozom!
A menekülés paroxizmusából épül a munkám, – fekete földből húsos növény, – a rémület nyomában fakad, mint a vér, ami végre kidűl.
– Nem mondom, furcsa tisztesség itt kettesben zengetni az éjjelt; de azért, testvér, ha holnapig enyhül a kínod és látnád, hogy sötétkék, ködökből épp fölkel a reggel, – vigyázz, őrizkedj akkoris tőlem! Én eladtam a megértésünket, – a munkám ára – s most hurcolom a kínod akár ellened is. Mert míg énekeltem és nem a te csupakín emberségednek a vigasztalását, hanem az ittmaradókét, a többiekét, – itt maradtál bennem megváltatlanul! Hát ne próbálj mosolyogni! Titkos forrásokból táplálkozik a közösségünk. Ha csodálkozva futkos – a világon – a szemed, ha a tegnap benned mosollyá békült, – bennem haragra gyúl – és itt leszek résen a tegnapi jajjal, hogy el ne felejtsd s hogy el ne felejtsem, – és átkozom a bőgést, amivel tüzeltél! – No gyűlölj, szitkozódj, csak el ne ess egészen!
– Így no, szemben velem, csak szemben mindíg – kétféle mutató kétféle irányban, – így himbál, – lendülünk!
– Hej, szomszéd! Te talán idegenkedsz ettől a szabályosságtól? Mosolyogsz, túlkerülni akarsz? Gyűlölöm a fölényes gesztusokat! 38 fokon túl persze már babra megy minden! Nagyszerűség! – Örökkévalóság! – Fájdalomrések közt végtelenség darabjai! – Hé! Le vele! Te ott – én itt! És holnap megfordítva, én ott és te itt – míg kétezer foknál ujra halmazállapotot cserélnek a dolgok és újra énekké tisztúl a kín és teremtő ujjongás ujra jajjá nehezül, – másban – egy-másban!

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi