BABITS MIHÁLY: KI KÉRDEZETT? • (Széljegyzetek Karinthy Frigyes könyvéhez)

Full text search

BABITS MIHÁLY: KI KÉRDEZETT?
(Széljegyzetek Karinthy Frigyes könyvéhez)
Írtam már valahol, hogy Karinthy talán az a magyar író, akire leginkább alkalmazható a «zseniális» jelző… A Nagy Enciklopédia szellemében, melyhez Karinthy minden tanulmánya csak egy-egy «címszó fogalommeghatározása» akar lenni, kutatni kéne, mit is jelent ez a jelző? Zseniálisnak a paradoxőrt szokták mondani, a merész és váratlan asszociációk tüzijátékosát. S Karinthy csakugyan sziporkázó dialektikus: de e dialektika egy dogmatikust álcáz, egy hivőt… A «hivőt» nem oly értelemben kell itt venni, ahogyan az a mai «fiatal» irodalomban divat lett: s ahogy valami határozatlan, moralizáló optimizmust jelent. Karinthy nem a határozatlan akarózás embere, hanem a határozott logikáé s nem is a Jövőben hisz, hanem az Igazságban, mely időtlen: a Nagy Enciklopédiá-ban, mely «sohasem fog elkészülni», s mégis valahogyan öröktől fogva kész. És távol amaz aktivista-optimizmustól, melynek minden szava tömegektől várt igeként kürtöz, Karinthy elborulva ironizálja önmagát: Ki kérdezett?
Ki kérdezett? De ki kérdezte Shakespearet, Dantét, Madáchot és Kantot? Karinthy, mint ezek a nagyok, úgy érzi, beszélnie kell minden aktuális kérdés nélkül is, ha senkit sem érdekel, akkor is; nem az érdekesség, hanem az Igazság kedvéért.
«Érdekes…» – erre a frivol, modern fogalomra haragszik Karinthy. «Én nem érdekeset, én igazat akartam mondani» – kiáltja. De mi az igazság? s kiállná-e azt a dogmatikus kritikát, amit Karinthy kér önmagával szemben, akár még a legnagyobb filozófus is? Amit Karinthy az érdekesről mond: az is csak érdekes. E fogalom szülője nem pusztán az ujságírás, hanem a filozófiai kriticizmus is, mely gondolkodásunk igazi értékévé a dogma helyett a problémát tette. A dogma értékmérője lehetett az igazság: a problémáé csupán az érdekesség. Ígynézve az érdekes nem is olyan frivol fogalom, és megvan a saját külön méltósága az igazzal szemben is: mert ez a küzdelmet jelenti az igazságért, a vajudó és soha meg nem születő, munkábanlevő és soha el nem készülő, dinamikus igazságot, az emberi ész örök nyugtalanságát. Érdekesség helyett az igazságot keresni, bizonyára rokonszenves vágy e mai hirlapi zsivajban: de eredményül – kivált ha valaki nem a tudomány módszeres óvatosságával, hanem az intuitív ötletek létrafokain kúszik föl az Eszmék birodalmába – egyelőre semmikép sem megvetendő az izgató és gondolatébresztő «érdekesség» sem.
Pillanatnyi elmezavar. Avagy lehet-e «gondolatébresztően érdekesnél» többnek fogadni például Karinthy elméletét a Legnagyobb Félelemről? A Halál vagy a Kísértet félelme nagyobb-e? alig hangzik jólföltett kérdésnek, melyet eldönteni logika vagy experimentum valaha kritériumot nyujthatna; s hozzá a Kísértetet a Tébollyal s az öngyilkosok «pillanatnyi elmezavarát» az Én elvesztésének félelmével okvetlen azonosítani, bizonnyal kissé önkényes is. Mégis, mikor az író fölhívja figyelmünket arra az egészen sui generis érzésre, ahogy az Ész megtántorul a Kísértet előtt: az valódi probléma érdekességével csap meg, mely talán a lírikus Karinthy mélységeiből jött; de joggal és ígéretesen torkollik a filozófikus gondolatok világába.
Csoda. Mért nem kapcsolja Karinthy ezt az érzést – a Kísértet előtti megtorpanást – a Csoda fogalmához? Hisz nem éppen ez – a Kísértet, a Logika zavara, a váratlan, megfoghatatlan Jelenés – nem ez-e a Csoda? Igaz-e – amit Karinthy állít –, hogy csak az a csoda, ami nem marad egyedül, ami egyszer megtörténve azután mindig újra megtörténik, s belekapcsolódik a Világ lehetőségeibe, mint az Ember röpülése a röpülőgép föltalálása után? Nem éppen megfordítva kell-e mondanunk: hogy a csoda megszünik csoda lenni, mihelyt rendszeresen ismétlődik? Igaz, hogy ezt állítani nem volna érdekes, mert nem volna új. Dehát miről van itt szó: igazról vagy érdekesről? Szabad-e az érdekesség kedvéért összezavarni a Nagy Enciklopédia fogalmait? S szavak értelmezéséről lévén szó, az igazságnak nem egyetlen kritériuma-e a közhasználat? – Mindegy! a lapos igazságnál nem százszor többet ér-e a dinamikus perspektíva, amit az igazságnak egy pillanatnyi, mintegy kísérleti megfordítása tár az ész elé: a csoda az a váratlan, amit mindenki vár… csoda az, ami megnyitja a lehetőségeket… a csodától jót várunk… soha «a váratlanul lecsapó rosszat nem nevezzük csodának»… csoda a megváltás… a csoda lényege kiirthatatlan hitünk a szabadságban…
A Macbeth-jóslat lélektana. És Karinthy elméletének lényege minden látszólagos objektivitása mellett is líra: a lírai csodavágy, mely már meg sem elégszik a csodával, ha az nem állandósul – állandó csodában akar élni! A mechanikus világnézet bizonnyal nem elégítené ki Karinthyt; az ő zseniális s mégis józan pillantása hajlandó az egész mechanikus világnézetben egy óriás és átkos Macbeth-jóslatot látni, mely elcsüggeszti a lelket és elszürkíti a világot. Milyen igaz és fontos gondolat – főleg ma, a fatalista militárizmus korában: nem ily gyalázatos Macbeth-jóslatok tették-e lehetővé a világháborút is? S mily zseniális az asszociáció, ahogyan Karinthy a ma divatos fajelméleteknek a mechanisztikus világnézettel való összefüggésére világít rá! A faji determináltság ellenkezik az Emberi Szabadság vallásával, s a fajelmélet fanatikusai lényegileg hitetlenek és materiálisták.
Munka. A csoda, mely felé Karinthy minden gondolata öntudatlan vággyal folyvást orientálódik, talán nem is valami kivülről várt csoda, hanem éppen az Emberi Szabadság folyton lehetségesnek s mégis megvalósíthatatlannak érzett csodája: azt tehetni amit akarunk, ami belőlünk magunkból fakad, erőnk, kedvünk, egyéni lendületünk szerint! S ezért küzd az egyik oldalon a determinizmus Macbeth-jóslatai, más oldalról a társadalmi munkaberendezés zsarnoksága ellen: mely oly munkára kényszerít, amit kedvetlenül és így rosszul végzünk. Az ellenszenves és rab munkával szemben áll Karinthynál a szabadság; a szabad tevékenység, mint az élet legfőbb értelme és célja, – nevezzük azt sportnak, játéknak vagy művészetnek.
Madách. Művészetről szólva teljességgel otthon van Karinthy; senkit sem ismerek mai íróink közt, aki oly csalhatatlanul tisztában volna a művészet lényegével, – mert senki sincs, aki ma, az irodalmi irányok és korszerű irodalom idejében oly világosan tudná, mint ő, hogy e lényeg túl van minden időn és aktualitáson. Karinthy valóban sub specie aeternitatis tekinti a művészetet – végletekig vitt logikája előtt egyetlen legmagasabb értékmérő ez a species aeternitatis: ahogyan az író az egész Emberiség írója tud lenni, minden korok és nemzetek fölött. Karinthy minden nagy irózsenit egy-egy jelzővel asszociál, mely magasztal és megszorít egyben: csak Dante és Madách vannak jelző nélkül. Karinthy nem realista, mint Petőfi, Shakespeare vagy Tolsztoj: ő a legnagyobb mértékben idealista; azaz az ideák embere; s az ideák nem függnek kortól, nemzettől, de még egyéntől sem. Karinthy még az u. n. egyéniséget is megszorításnak érzi, s legjobb esszélapjai közé tartozik az, ahol rámutat arra, hogy a nagy írót nem jellemzi az első pillanatra felismerhető egyéni stíl, hogy «a legnagyobbak hangban és formában jobban hasonlítanak egymáshoz, mint a másodrendűek». Karinthy igazában itt is lírai – akkor is az, mikor a lírai célt leginkább megtagadni látszik: mert nem önvallomásszerű-e, amit azokról a nagyokról mond, akikre talán nem is áll – de ami minden bizonnyal áll Karinthyra – hogy «a közlés vágya erősebb nála, mint a kifejezésé»? Karinthy gondolatait akarja közölni, s éppen ezáltal fejezi ki lényét; ami visszavezet az igazság és érdekesség kérdésére, mely talán minden esszéírásnak centrális problémája. A gondolatok igazak vagy nem: ki döntheti ezt el? A fő, hogy a gondolkodó: érdekes!
*
Ahogy ezt az első pár nagyobb tanulmányt, úgy követhetnők végig a többi apróbb cikket is Karinthy egész könyvén át. Azok közelebb az ős Karinthy-műfajokhoz, melyekből kinőttek, s melyek: az ujságkroki és a fantasztikus novella: mégis eszmei magasság s olykor szinte dogmatikus komolyság tekintetében méltó társai a tanulmányoknak; s igazi átmenetek ahhoz a hiányzó Esszéhez, amit irodalmunkban Karinthy jogosan reklamál: a nem-irodalmi témájú esszéhez, a Montaigne, a Charles Lamb esszéjéhez. Az Esszé az Irodalom egy formája, épúgy, mint a novella vagy a vers; így mondhatnám: a Látás egy formája, függetlenül a meglátott tárgytól. Esszét nemcsak irodalomról és művészetről lehet írni, hanem mindenről, az Élet és Természet egész világáról.
Az esszé nem költészet, mert kritika. Mégis: az esszé nem tudomány, époly kevéssé, mint a kritika sem az. Ha költészet, az Ész költészete, s ha tudomány, a költő tudománya, egy egyéniség kifejeződése. Karinthyt írói karaktere, – melyben különös egyensúlyt tart az erős egyéniség a szigorú logikával, a mindenfelé nyilt érdeklődés az egyvonalú koncentráltsággal, – szinte predesztinálta e lépésre, mely az Ujság hasábjairól a Művészeten át a Filozófia magas lépcsői felé látszik hágni. E filozófia nem törődik a tudományos filozófiával, melyet nem is ismer. Nem tudós, de annál elfogulatlanabb – ami nem jelenti, hogy kevésbbé dogmatikus. Sőt! Az esszéíró, Karinthyban, talán még dogmatikusabb is egy filozófusnál: mert bizonyára jobban kiélezi és egyszerűbben kettévágja a kérdéseket. A dogmatizmus azonban itt nem az Igazság, hanem az Egyéniség korrelativuma – amivel viszont nem akarnám mondani, hogy Karinthynak véleményeiben nincs igaza. Csakhogy az ő igazsága más, mint a filozófusé – s más, mint a költőé is: nem tisztán logika s nem tisztán szubjektiv. Ha a kiinduló műfajok – kroki és fantasztikus novella – a Logika játékai voltak, a Karinthy-féle esszé a Logika állásfoglalása. Így az Igazság kritériuma itt az állásfoglalás nemessége és pártatlansága. Nem tapsolunk-e mindnyájan Karinthynak, mikor a pornográfiáról, vagy a rossz művészet rettenetes hatalmáról, vagy az ösztönök szelidüléséről (Embert mégse ettünk), vagy az emberi szolidaritásról (Segítség) – és más ilyenekről beszél? A logikát mély humanitás lengi át ilyenkor – mily nagyszerű szó ez: humanitás! mely egyszerre jelenti az Emberiség és a Kultúra szerelmét. Máskor meg gondolatai a megcáfolhatatlan felfedezés erejével hatnak, éppen azért, mert a lélek lírai mélyéből jöttek: (Egy nőt szeretni, Lelkek relativitása, Én és énke).
S itt, ez apróbb cikkekben, közelebb régi műfajaihoz, művészileg is mennyiszer tökéletes, magávalragadó! Karinthy, mikor felért az esszéhez, nem tagadta meg sem a krokit, sem a fantasztikus novellát. Az utóbbira jó példa az Inkarnátor; a kroki pedig számos darabban szinte valószínűtlen művészi magasságokba szökik föl. Olykor mintha egy filozófikus Énke diktálná, egy kozmikus Imp of the Perverse – hogy a Karinthy szava mellé a Poe-ét állítsam – különös mélyekből. Az utolsó cikk végre, a Csak, magának a Filozófiának krokija; az örök, kiolthatatlan kérdéseknek, és az egyetlen, rideg egyszótagú feleletnek, amit a Világ ad:
– Miért? – így hangzik a kérdés; és a felelet:
– Csak!

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi