TERSÁNSZKY J. JENŐ: AZ EZÜST PLAKETT

Full text search

TERSÁNSZKY J. JENŐ: AZ EZÜST PLAKETT
A helyzet az volt, hogy egy hatalmas szál fiatalember a koraőszi budai éjszakában valami nagyobbszabású rendzavarásba keveredett.
Mellékes, hogy mi volt ez. Annyi látszott, hogy a szálas fiatalembernek kissé több porter van a fejében a kelleténél. Elég az hozzá, hogy a jelen pillanatban három rendőr közt állt az utcán, akik arra szólították föl ismételten, hogy kövesse őket a közeli őrszobára, ahol jegyzőkönyvet vesznek föl.
A szálas fiatalember módfölött föl volt háborodva:
– Micsoda eljárás ez? – kiabálta egy csomó levéllel a kezében. – Itt van, láthatják a címemet. Nem loptam és nem törtem be, hogy letartóztassanak. Ha nem elég igazolás maguknak a TBTE tagsági jegye és a leveleim, akkor is, kísérjenek a lakásomra, ott igazoljam magam és ne az őrszobán.
– Legyen szíves, ne kiabáljon, kérem, – mondta egyik rendőr udvariasan. – Nekem az őrmester úrtól van parancsom, hogy az őrszobára kísérjem.
– Ehhez nincs joguk! – toporzékolt a járdán a szálas fiatalember. – Hát hallottak ilyet? – fordult a körülállókhoz appellálva.
A körülállók természetesen a szálas fiatalembernek adtak igazat és ez láthatólag a rendőröket is befolyásolta némileg. Vállukat vonogatták egymásnak és össze-összenéztek. Végül az egyik újra csak így szólt:
– Nekem hiába kiabál, kérem! Nekem az őrmester úr parancsolta, hogy magát az őrszobára vigyem.
– Ez jogtalanság! – vitázott tovább a szálas fiatalember. – Hol van az őrmestere?
– Az őrmester úr elment.
– Ne okoskodjék, – szólt most a másik rendőr is a szálas fiatalemberhez csillapítólag. – A lakása, lássa, messze van. Az őrszoba itt van egynéhány lépésre. Nem tartják ott, ne féljen, ha kellőleg igazolja magát. De nekünk itt hiába ágál. Ha neki, – mutatott első rendőrtársára, – az őrmester úr parancsolta az imént, hogy az urat bekísérje, akkor nem fogja magáért kockáztatni a kenyerét. Négy gyermeke van. És ő nem tehet róla, ha parancsa van.
Erre a higgadt magyarázatra a körülállók közül is békíteni igyekeztek a szálas fiatalembert, aki erre végül is így szólt:
– Rendben van! Majd az őrmesterük felel ezért. Tudja, ki vagyok én?
– Én nem tudom, – felelte az első rendőr. – Majd megmondja az őrszobán. Csak gyerünk, gyerünk!
*
A szálas fiatalember ekkor szótlan, fortyogó dühvel elindult az egyik rendőrrel, míg a másik kettő a körülállóknak javasolta az oszlást.
Az a rendőr, aki a szálas fiatalembert kísérte, alacsonytermetű ember volt, alig ért a szálas fiatalember hónaljáig. Fáradtnak, unottnak látszott. Talán hosszú szolgálat után volt, vagy egyéb gond nyomaszthatta. Gépileg, álmos mozdulatokkal kísérte tova a szálas fiatalembert a bérházak hosszán.
Már maguk voltak a csöndes éjszakában, mikor a szálas fiatalemberben megint nem tudott tovább férni a sérelme. A tárcáját, leveleivel és tagsági igazolványával már visszatette mellső zsebébe. Ellenben most egyszerre, mint valami nagyszerű újabb leletet, talált meg a felöltője zsebében egy csomagfélét a szálas fiatalember:
– Hopp! – mondta, megállva, a rendőrnek. – Itt van, nézze! Ebből megláthatja talán jobban, kivel van dolga.
– Mondtam, nem vagyok kíváncsi – szólt a rendőr. De nem erőszakoskodott, hogy a szálas fiatalember megáll az utcalámpa alatt és bontogatni kezdi a felöltőjében talált csomagot.
A csomag egy összehajtott hírlapból állt, meg egy fekete, műbőr tokocskából.
A szálas fiatalember széthajtotta az ujságot:
– De olvasni csak tud? – kérdezte a rendőrtől.
A rendőr felelet helyett közönyösen odahajolt az ujságlapra, mintha azt gondolná magában, hamarabb elindulnak így, ha a szálas fiatalember dicsekedését hallgatja meg, mintha újra feleselni kezdenek.
A szálas fiatalember, a lámpafényen, ujjával bökött oda az ujság egész oldalát elfoglaló, nagybetűs cikkre és aztán önmaga recitálta hangosan a rendőrnek a cikk tartalmát:
– Nézze! Bencsics Endre! Ez én vagyok. Láthatta a tagsági igazolványomat… Bencsics Endre, a magyar galamblövészet büszkesége, újabb diadalt hozott a magyar névnek a brüsszeli nemzetközi galamblövő versenyen… Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, mekkora jelentősége van Csonka-Magyarország külföldi kultúrpropagandája érdekében egy ilyen magyar sikernek… Bencsics Endre már másodízben nyerte el a galamblövészet világbajnokságát… A király személyesen nyujtotta át Bencsics Endre, jeles hazánkfiának a „Nemzetközi Galamblövők Nagy Ezüst Plakettjét“… Ez az az ezüst plakett, ezt kaptam, nézze! – vette ki a szálas fiatalember a rendőrnek a műbőr tokból a plakettet. Aztán az előbbi felháborodott hangon toldotta hozzá neki: – A barátaim vacsorájára hoztam magammal ma este. Én nem csináltam ezt a botrányt. Egyik barátommal volt baja annak a pimasznak. Azok beugortak az autóba és erre engem fognak le mint egy betörőt maguk.
– Mondom, kérem, nekem ehhez semmi közöm. Elhiszem. Csak gyerünk! – mondta a rendőr.
– De láthatja, micsoda egy szervezet a maguké, a rendőrség! Ilyen emberekkel szemben lépnek föl. Mit csinálnak maguk itt az országban? Őgyelegnek az utcasarkokon és unalomból, jogtalan, ártatlan polgárokat…
A rendőr ezúttal láthatólag kijött a sodrából, erre a nem szűnő kifakadásra:
– Hallja, kérem! – szólt rá előbb erélyesen a szálas fiatalemberre. De aztán egyszerre mintha okosabbat gondolt volna. Összevont szemölddel szembenézett a szálas fiatalemberrel, aki az ujságját hajtogatta vissza éppen, aztán váratlan a szálas fiatalember ujságjáért nyúlt a rendőr:
– Várjon csak! – szólt. – Mutassa csak, hányadiki ujság ez? Ahán, ez az, a tizenhetediki. Megvan minden oldala?
– Mit akar vele? – engedte át az ujságot kissé meglepetten a rendőrnek a szálas fiatalember.
A rendőr újra kibontotta az ujságot és ő is rábökött végül ujjával az ujság egyik apróbetűs, napihírek közt elvesző cikkecskéjére. De a rendőr nem kezdte el olvasni, hanem visszaadta az ujságot a szálas fiatalembernek:
– Na, olvassa csak ezt is!
A szálas fiatalember végigdarálta félhangon a napihírecskét:
„Ma délelőtt az Árpád-téren megvadultak egy falusi szekér lovai. A kocsisuk lezuhant a bakról és a megbokrosodott állatok a sikoltozó, menekülő embertömeg közt végigszáguldottak a Dessewffy-utcán, ahol előbb egy öreg asszonyt, majd egy gyermeket gázoltak el. Bizonyára újabb szerencsétlenségek következtek volna, ha a sarkon posztoló közrendőr élete kockáztatásával föl nem ugrik a vágtató szekérre és a gyeplőt szerencsésen kézbe kapva, meg nem fékezi a száguldó állatokat. A bátor közrendőr neve Suba János. Bizonyára illő jutalomra fogják fölterjeszteni.“
– Maga Suba János? – nézett a szálas fiatalember a kis rendőrre.
– Én! – felelte a rendőr.
– Derék ember! – bólintott elismerőleg a szálas fiatalember. – Na és mit kapott ezért?
– Hát eddig még, – válaszolt a rendőr, – eddig még csak lehordtak az őrszobán ottan, hogy otthagytam a posztomat és nem találtak ott a felváltáskor, mert elébb be kellett varrjam itt a blúzomat, ahol elszakadt a szekéren, a lőcssróftól, mikor ráugrottam. Hát persze aztán nem szóltak és a felügyelő úr megdícsért inkább.
– Na és a jutalom? – kérdezte a szálas fiatalember. – Biztosan kap. Vagy előléptetik talán?
– Hát ez, azt mondják, nem biztos. Mert ez nem életmentés. Csak ha valakit ott gázolt volna el. Így nincs rá rendelkezés. Legalább azt mondja itt a tizedes. Mert ő már járt így.
– Na ezt nem hiszem, – mondta a szálas fiatalember és közben egészen furcsa zavar látszott rajta. Mintha valahogy sokallaná még magasságát is a kistermetű rendőr mellett. Tétova lett. Szavait ismételte a rendőrnek. – Hallatlan! – mondta újólag. Végül szembefordult a rendőrrel, vállára tette a kezét és így szólt őszinte hangon: – Hallja, maga most nagyon megszégyenített engem. Maga talán jobban megérdemelné, hogy ezt a nagyobb cikket írták volna magáról. Várjon! Nézze! Én magának adom ezt. Fogadja el tőlem.
A műbőrskatulyát nyujtotta a rendőrnek a plakettel.
– Köszönöm. De itt most nem fogadhatom el, – lépett hátrább a rendőr. – Én szolgálatban vagyok. Menjünk, menjünk!
– Jól van! – mondta a szálas fiatalember. – Gyerünk hát, gyerünk az őrszobára. Ott majd megkérem a fellebbvalóját. Akkor már elfogadhatja.
A rendőr bizonytalan mozdulatot tett fejével és tovább indultak.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi