ELEK ARTÚR: TÓTH ÁRPÁD

Full text search

ELEK ARTÚR: TÓTH ÁRPÁD
A bölcseség fekete karikájával bekeretezett csillogó gyermekszem. Ilyennek maradt meg róla való első benyomásom és bizonyára ilyennek marad meg bennem az emléke is. Mekkora melegség, szívbéli jóság, kedvesség, gyöngédség csillogott abban a rejtvénynyitogató pár szemben! S hozzá a szavakat tisztán kirajzoló halk beszéde, simogatóan lágy hangja. Annak mögötte is a gyermek érzett, az egykori pajkos és csintalan, ki azóta csöndes bölcs lett. A szomorúság, mint az ősz illata húzódott léptei mögött. Hiában mosolygott a szeme és nyíltak apró gödrök sovány arcán. Szeretett volna vidám lenni, mint ahogy szeretett volna egészséges és boldog is lenni; de sorsa a szomorúság volt.
Kedves, kedves jó barát! Kedves, mint a fiatal őz, a törékeny testű és csillogó szemű. Kedves, mint némelyik ritka madár, mely az erdő csendjében magáról megfeledkezve danol. Kedves, mint a zöld füvön ragyogó harmat, melyben az égnek kéke és önmagának örök bánata tükröződik. Ilyen volt Tóth Árpád, ilyen volt embernek és költőnek.
Mennyivel üresebb lett a világ, hogy eltűnt közülünk. És milyen gyászos lesz az ősz és milyen vigasztalan a tél, amely elköltözését követi. Milyen kopár az élet, amely az ő halála után megmaradt. Miért? Miért?

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi