Bodó Béla: Julis

Full text search

Bodó Béla: Julis
Beszélgettek, ahogy itt ültek a jó melegben, a falhoz támaszkodó barna fapadon, a helyszerzőnél.
– Mert, – mondta csendesen Julisnak az, aki mellette ült, – olyan világ vót akkor…
– Az, – hagyta helyben Julis. Vöröses, felfúvódott keze az ölében feküdt: jól látszottak tompa, összenyomott, feketeszélű körmei.
– Á, – ásított Julis szomszédja. Apró, csenevész teremtés volt ez az Ágnes, szolgált már, nem úgy, mint Julis. Már hétfőn összebarátkoztak, amikor egymás mellé kerültek a barna fapadra.
Hallgattak most. Julis felemelte kezét; kék kendője alá besimította kinyitott tenyérrel előrejött haját, jobbról is, balról is; sóhajtott, csak ugy szokásból, utána ásított, mert ez egybement a sóhajtással.
A helyszerző Józsibácsija megtömködte rövid pipáját, villanó öngyujtójával jókat rászippantott, most eregette a kékesfekete füstöt, amely úgy az orrba szállt… egyébként jóleső meleg volt itt a halkan beszélgető lányok között s az udvarra, mert ide nyilt a cselédelhelyező ajtaja, nagyságosúri lassúsággal méláztak alá a komoly, egész-fehér hópelyhek, egyik a másik után.
Körülbelül ennyit tudott a cselédéletről Julis, amikor csütörtök reggel piros-kék batyuba kötözött holmijával bezörgetett a nagyságáékhoz, egy nagy-nagy házba, a negyedik emeleten, a gang végén, a balsarokban.
Kora reggel volt és szállingózott a hó; zörgetett a konyhaajtón, amelynek zöld festéke alaposan lekopott. Tünődött, szokása szerint, a dolgokon, amíg zörgetett, – a szállás, a helyszerző, Ágnes és a nagysága –, elgondolkozott ezeken itt, a vadidegen házban, kis batyuját is letette maga elé a földre.
– Ki az? – kérdezte végre belülről egy haragvó hang.
– Én, – habozott vérvörös arccal Julis és hozzátette magyarázatul:
– Én…
Ajtót nyitott a nagysága; egészen más volt, – azután, ahogy látta a helyszerzőnél – ebben a gyűrött sárga slafrokban szemei is vörösek voltak, akár az orrahegye.
– Üljön csak le itt, fiam – mondta a hideg és ételszagú konyhában megváltozott hanghordozással és magára hagyta.
A konyhaasztalon összedobálva feküdt egy csomó tányér ételhulladékokkal, ráfagyott piros zsírral, mellettük egymásba akaszkodott foltospengéjű kések, villák nyujtózkodtak.
Lepittyent szájjal elbámult Julis, de jött máris a nagysága s az előszobán keresztül félhomályos szobába vezette, ahol édeskésen meleg volt, az ágyon feltúrt és összefeküdt ágyneműk lélekzetétől. Az ablakokra lustán símultak a félig lehúzott roletták – álmos, félig lehunyt szemei a szobának.
A sarokban az éjjeliszekrényen vídáman hetyegett egy wekker. Az ágy mellett férfiruha hevert rendetlenül egy széken, – milyen különös is volt ez, – a nadrágra gombolt hózentráger két vékony csíkja lelógott a földre s az ing fehér karja ernyedten melléje nyult, mintha fel akarná venni.
– Az úr már felhúzta cipőjét, – szólt a nagysága, – majd a lábán ott kell kipucolni.
– Igenis, – rebegte Julis és a szekrények között kinyilt egy ajtó: kövér, meztelen felsőtestű bácsi lobbant be rajta szuszogva, bolyhos törülközüjével arcát törölgetve.
Julis megrezzent, hátralépett, de nézése ott feledkezett a potrohoshasú, törölköző emberen; az egész egy pillanatig tartott, csak, mert a nagysága már be is tuszkolta szelíden egy nagyobb szobába, ahol csodálatosan fényes és széles bútorok voltak.
– Pszt, – suttogta a nagysága, – a fiam … a fiatalúr, – javította ki magát, – még alszik.
Az ablak mellett a díványon valaki horkolt valóban: Julis csak egy szőke hajtömeget látott, meg egy lenyúló kart, – este, amikor visszagondolt az elmult napra, nevetve jött rá, hogy a fiatalúr hasonkfekve alhatott.
Délelőtt sokmindent megtanult, házi szokásokat és amit tudni kell; a nagysága említette az urat is, aki sokat dolgozik, és a fiatalurat, aki doktor lesz.
Velük különben délben találkozott, amikor az ebédet behozta a széles fatálcán. A fiatalúr beszélt az asztalnál, meg-megállva a falatok között, de hogy mit, Julis nem értette. Ebéd végén odapillantott reá is, amikor elvette tőle a tányért, de csak ránézett és nyomban más irányba kapta a fejét.
Este, amikor elszámolta magának a napot, boldogan nyult el Julis a kékcsíkos cselédágynemű között. Ha furcsa is, de jó volt itt, az étel is, meg a nagyságáék is – úgy látszik, jó népek lehetnek.
– Csak vigyázzon! – mondta vasárnap szinte mérgesen a keskeny Ágnes, amikor találkoztak a Keleti előtt, – én is szolgáltam már olyan helyen, ahol fiatalúr vót…
S rögtön másra vitte a szót, az ő helyére, ahol mindennap kávé van vacsorára. Pedig erre másnap, harmadnap is visszagondolt Julis. Vigyázni? Miért vigyázzon és mire?
A fiatalúr mindig olyan hangosan és érdekesen beszélt az asztalnál, amikor behozta az ebédet és a vacsorát, kicsit túl hangosan, mintha mindig mérges lett volna.
– Jó magos a fiatalúr, – vallotta be magának Julis az észrevételt egy este, mosogatás közben s kicsit melege lett.
Nagymosás után jött fel először a szenespincéből a János. A szenet kiöntötte a zsákból a konyhaládába, összehajtogatta az üres zsákot és odaszólt Julisnak:
– Na kisasszony, van-é szeretője?
– Nincs, nincs – intette le gyorsuló beszéddel és a földet kellett néznie, amíg kieresztette a vihogó Jánost és beriglizhető konyhaajtón.
Később hazajött a fiatalúr. Nagy sietve nyitott neki ajtót. A konyhában már nem volt mit csinálni. A vacsora készen bóbiskolt a parazsat rejtegető sparheldt tetején. Négyszer is elindult és visszalépett, míg rászánta magát, hogy bemenjen az ebédlőbe.
– Nem, – felelte ásítva a fiatalúr, – majd együtt eszem az apámékkal.
– Igenis. – De azért még várt, ahogy ott állt az asztalnál.
– Kety, kety, kety, kety, – a hálószobából idehallatszott a wekker kotyogása.
– Különben sem vagyok éhes, – s a fiatalúr kiterítette maga elé a zsebében hozott ujságot.
– Van valami baja? – kérdezte másnap a nagysága – tegnap is ott találtam az egész vacsoráját…
Vasárnap valaki utánaszólt a kapuból. Ugyan ki ismerte volna meg rögtön ezt a Jánost, annyira ki volt csípve a szeneslegény.
– Maga az, né? – parolázott vele Julis, de tüstént megbánta, mert a János már ment is mellette. Taposták a friss havat, amely szépen eltakarta a szürke járdát.
– Kisasszony… – kezdett volna valamit János. De Julis csak előre nézett; most meg neki is indult úgy, hogy János valamivel hátrább maradt.
– Szeretem az ilyen száraz telet, – mondta később János megfontoltan. És nem várta be a választ, hogy hozzátegye más hangon:
– Jó élete van?… nékem megmondhatja…
Nem felelt ennek a Jánosnak, mert számolt éppen. Hun lehetett az éjszaka a fiatalúr, hogy csak reggel gyütt haza? Nevetni kellett, milyen furcsán állt a fején a kalap. Be is volt nyomiszkolva.
– Na – mondta – fiam, Julis, ma este kelek föl…
Azzal hopp, megcsípte Julis arcát.
Most itt menőben önkéntelen is odanyult az arcához. Újjaival meghúzta a bőrt, megcsinálta újra a reggeli csípést, milyen is volt, amikor a fiatalúr odaért az arcához?
Aztán hirtelen odapillantott Jánosra, hogy észrevette-e a férfi valamit ebből, de az földre néző szemmel tartott lépést mellette.
– A barátném, – Julis megköszörülte a torkát, – vár hatra…
A Keletinél vidáman bemutatta őket egymásnak. Abba se szólt bele, hogy moziba menjenek. Végeredményben nagyon vidám az élet, ha valaminek örülhet az ember.
– Most maga, – mondta ezért nevetős jókedvvel Julis szinte magának, – moziba megy, Julis fiam…
Áldott jó meleg volt a kis moziban, meg a népeknek a jó szaga, meg a vidám permetező, ami elszórta harmatát a fejük fölött. János középen ült, mellette két oldalt ők ketten lányok. Savanyúcukorkát vett a férfi, azt ropogtatták.
Nem beszéltek, mert kint a pénztárnál élesen szólt a csengő, a zenészek is cincogtak már s félig sötét lett, – kipirultak, nagyszerű izgalom volt ez a várakozás.
És mennyit lehetett nevetni eleinte, amikor sötét lett. Hogyisne, kijött bő nadrágban egy ember, mindig elesett, meg mókázott, megkergette a tehén, felrepült a levegőbe, aztán ott röpködött, mint egy madár.
Szinte el lehetett felejtkezni mindenről a nagy nevetésben.
De a másik kép!
– Nem szeretem az ilyen filmeket, – mondta homlokát ráncolva Ágnes, amikor kijöttek a moziból. – Az ember csak sír tüle…
– Az, – bólintott János is, – fejszével kéne agyonütni a gazembert.
Julis szót nem szólt. Valami a mellére ült és összeszorította a torkát. Tulajdonképpen nem is a gróflányt sajnálta, akit megölt végén az üldöző. Hanem a férfit, aki úgy sírt a halott mellett. Milyen gyönyörű volt, amikor egészen nagyban mutatták őket, amint csókolóznak. Sokáig csókolták egymást, mert el kellett a szerelmeseknek válniok.
«A szerelem elmegy» – betűzték akkor és Julis itt, ahogy ment két ismerősével a liget felé, semmit sem hallott abból, amit azok beszéltek.
A gróflányt látta maga előtt, amint felnyujtja száját a férfinak, a csókot, a két szájat, ahogy lassan összeérnek, egymásba kapnak, ahogy rátapad – így mutatták – egyik szájnak a széle a másik szájnak a szélire és… – miért, miért nem, – hirtelen a konyha került e kép mellé, ahol legtöbbször hideg van … és egy kékkel szegett terítő az asztalon, egy férfival, aki egy nőt ölel át s alattuk pirossal kihímezve az írás: Csak egy csókot galambom és … a fiatalúr, aki biztosan felkelt azóta s az előszoba tükre előtt borotválkozik s szőke haja lelóg furcsán a szemébe… ahogy az ebédnél hangosan mondja: a ponitika helzete… ahogy reggel, Istenem, odacsípett az arcába… Julis fiam…
Itt lépegettek a süppedő, bársony hóban a liget szélén s Julisnak megeredtek a könnyei. Csak úgy hirtelen: kibuggyant az első csepp, gyorsan végiggurult az arcán, a többi meg követte.
Karja alá meleg, vastagcsontú férfikar furakodott, erre ébredt fel a szomorúságból; János belekarolt a két lányba, erősen, szinte vitte őket.
– Tuggya kérem… – folytatta a magáét Ágnes, aki már rég megfeledkezett a gróflányról.
Úgy elmult az este, el sem hitték volna.
– Én má’ itthon vagyok –, szólt Ágnes, akit hazakísértek, a ház kapujánál, ahol szolgált. És megölelte, meg is csókolta a másik lányt; odafordult a férfihez, aztán, megrázta a kezét:
– Jöhetne máskor is…
Elindultak kettesben.
– Kedves jány a barátnéja, – szólt egy idő mulva ez a János.
Nem kapott feleletet.
– Nem?
Ránézett Jánosra, aki fujta magából a cigaretta füstjét.
– Kedves, hát milyen legyen … – és lassan újra előre fordította a nézését.
Ez a János tudta, hogy mit csinál. Ráduplázott:
– Nékem tetszik…
Csend.
Vállat vont. Még néhány perccel ezelőtt, mintha jó lett volna, hogy megy mellette ez a János, de most haragudott rá. Olyan hamar átpártolt?
Csak a cipőjük hangzott a lesepregetett járdán, Julis ment a fal mellett és konyhakulcsával ütögette lépésenkint a falat. Fáradt volt és kedvtelen. Nem nézett egyszer sem erre a Jánosra, aki időnkint bele akart karolni.
– Haggyon –, jelentette ki élesen a negyedik próbálkozásnál. Egyszer meg is állt, hogy akkor inkább külön megy haza.
– Na, megérkeztek. – Julis beállt a kapu alá, hogy becsengessen, de a férfi idejében elrántotta a kezét. Testével most hirtelen odaszorította a falhoz, – érezhette Julis, hogy milyen erős ez a János –és szorosan átölelte.
– Nem –, Julis rémülten, de el nem hitt örömmel védekezett.
– Nem… – de János nedves és húsos szája nagy erővel ráfeszült vékony szájára. Dereka kissé hátrafelé hajolt az ölelésben, az első pillanatban lecsukódott a szeme, most erővel szétnyitotta és egészen közelről látta ennek a Jánosnak két fekete szemöldökét, félig lehunyt szemét, egy részét a homlokának és az orrának, érezte melegségét egész testén végig, szuszogós lehelletét, ahogy csókolta. Szempilláit újra leeresztette de hiába, ez a száj már fárasztotta, nem érzett mást, mint egy idegen ember szájhúsát, amely szorosan odanyomódik az övéhez.
Egyik kezében a konyhakulcsot szorongatta, a másik kezével a csengőgombot szerette volna elérni.
A férfi most egyszerre, váratlanul eleresztette. Valaki megköszörülte mögöttük a torkát.
– Párdon, – szólt az érkező és egy télikabátos kar Julis mellett megnyomta a csengőgombot.
Jött a házmester csoszogva és szokása szerint kikémlelt a kapu vékony ablakán, hogy azután markát előrenyújtva, beeressze a fiatalurat és mögötte a Julist.
De akárhogyan is volt, eltelt a hétfő, a rákövetkező kedd, a többi napok is sorban. Nehezen és szomorúsággal elvánszorogtak a napok: itt volt újra a vasárnap.
Korán jött a másik lány, ez a csenevész Ágnes. Negyedóráig sem beszélt hadarva kisasszonyáról, – furcsák ezek az úri frajlák, – akihez annyi férfi jár, máris bezörgetett a konyhaajtón a János, a szeneslegény.
Ha gondolt is rá hétközben Julis, úgy gondolt rá, mint a rossz emlékre.
Felült ez a János a hokkedlire, a lábait egymásra rakta, fújta a füstöt és egyre nevetett. Mintha csak ő lett volna itt a nagyságos úr.
A másik lánynak tetszett ez. Julisnak még volt dolga a konyhában, fel kellett még tenni a terítőket is és elrakni az edényt, a poharakat; ezek meg úgy beszélgettek, mintha ő ott sem lett volna.
– Julis! – hangzott a férfihang az előszobából s a fiatalúr benyitott a konyhaajtón, – van melegvíz a borotvál… – meglátta a két idegent, János leugrott a hokkedliról – Jónapot – köszönt más hangon fiatalúr és hozzátette: – Egy kis melegvizet szeretnék a borotválkozáshoz…
Nem tudta Julis, hogy a nagy csöndben, mert csend lett a köszönés után, hogy mondta: igenis. A sütőben volt egy fazék melegvíz, a konyharonggyal megfogta a fazék fülét és, ahogy öntötte a vizet a lavórba a fürdőszobában, ott állt mellette a fiatalúr. Fente a borotvát egy szíjon.
– Tetszik még valami? – nem tudott vigyázni Julis arra, hogy ne reszkessen a hangja.
– Nem, – felelt a fiatalúr és próbálgatta a borotvát.
– Mondja, Julis, – szólt ez a másik lány a konyhában, – ez a maga fiatalura? Odajár ez is a mi kisasszonyunkhó…
Mintha erre ébredt volna fel.
– Kihez?
– A mi frajlánkhó… Multkor is rájuk nyitottam, pedig tuttam, hogy csókulóznak…
Miért nem mehetett Julis ezzel a két emberrel vasárnapi sétára, bárhogy is sajnálták, különösen ez a János, a szeneslegény? Fájt a feje, azért. Hirtelen megfájdult, mikor az elébb semmi baja nem volt? Hirtelen megfájdult, igen. Sokat evett délben, azért!
Otthon maradt a sötét cselédszobában.
Milyen különös ez, itt él az ember, ebben a szobában és még alig nézte meg a falakat. Milyen szűrke, milyen régen meszelték! Kopott a kis Mária, akit még elődje akasztott ide, a rozsdás vaságy fölé. Mária úgy néz le az emberre, kék szemével…
– Tuggya-é a Mária?– félősen feltört a kérdés Juliskából és szeméből kibuggyant a könny, úgy, mint mikor kijöttek a moziból.
Milyen csendesség van akkor, amikor az ember sóhajtása az egyetlen, amely hallatszik.
– Julis… Maga itthon marad? – rezzent fel a nagysága hangjára, aki kalaposan benyitott a cselédszobába. A konyha közepén az úr állt: most, – ezt vette észre Julis, – hogy hasonlított a fiára.
Forgott a kulcs az előszobaajtóban, aztán a némaság ráült a lakásra.
Tétován elindult az ebédlő felé. A bútorok ránéztek ismerősen, integettek a falon az aranyrámás képek, megnézhette kisírt szemét a nagytükörben. Járt fel és alá, aztán leült az ebédlőasztalhoz, két könyökét is fölrakta. Szemben vele van fiatalúr helye, szinte látja, amint leteszi a kést meg a villát evésközben és beszél hangosan, mintha haragudna.
A sarokban áll az íróasztala, ahol újságot szokott olvasni.
– Katt! – az előszobában morgott egyet a villanyóra; bűntudattal összerázkódott. És ha már felugrott helyéről, ide ült az íróasztal elé.
A szomszédék lakásában megszólalt egy gramofon. A vékony falakon áthallatszott a csodaszép nóta.
Lessz maga juszt is az enyém.
Csak az enyém, csak az enyém…
Az íróasztal-fiókban legfölül két piszkos puhagallér volt. Julis enyhülten elmosolyodott.
– Milyen slampos a fiatalúr…
Zsebnaptárak következtek, újságpapirok, négy vastag ceruza. Egy kulcskarika, két elgörbült kulccsal. Jól kihúzta a fiókot, alján levelezőlapokat szedett össze. Mind, mind a fiatalúrnak szólt. Egy elszáradt rózsa, nézd csak. Megsajnálta. Legalul találta meg rózsaszín szalaggal átkötve a levélcsomagot.
Kíváncsiságból bontotta ki a legelső kuvertát és betűzött bele az első levélbe. Az elején nem értette. Nem a fiatalúrnak szólt, hanem mintha ő írta volna valakinek és nem dobta volna a levelet a postaládába. Vagy az illető talán visszaküldte?
A papír most megzizzent reszkető kezében, elfutotta arcát a pirosság, kiszáradt a torka s a homlokánál dobolva lüktetett az ér.
«Egyetlen szerelmem, – betűzte összeverődő foggal, – mennyit gondolok rád. Szédül a fejem és tántorog a lábam, révedezik a szemem, a pulzusverésem is a tied. Miért nem csókolhatom a szád, miért kell tőled elszakadnom?, – – –»
A másik lakásban elhalkult a gramofon, most ezek a levelek zenéltek döbbenetes muzsikát, mintha ezernyi hegedű szólt volna zokogással.
A szeme kitikkadt, ahogy olvasta, lázban, türelmetlen, magasiettettéssel ezeket a meghalványodott sorokat, egyre növekvő szívdobogással, – mintha nagy konyhakésekkel szurkálták volna az eleven húsba, – ezeket az alig érthető idegen és mégis mindenttudató betűket, hogy megértse belőlük hirtelen világossággal reménytelen életét.
S a levelekre, a levelek mögé kibújt a gróflány arca, amint fényes, kerek könnyekkel a szemében csókolja a fiatalurat és átkarolja és viszi magával, viszi elérhetetlenül messzire, viszi egyre távolabbra, egyre szorosabban húzva magához és most itt van újra és átfogja őt a fiatalúr, őt a Julist, úgy mint akkor este az a János… és igen, megcsókolja, de csak úgy kelletlen, mint ahogy ő hagyta csókolni a száját a Jánostól… és most megy vissza oda, egyre messzebbre, ahol a gróflány várja.
Már nem tudta olvasni a rózsaszínbélésű leveleket, amelyek szétszóródtak az asztalon. Keze, lába elzsibbadt, szája kinyilt félig, feje lekókadt az íróasztal szélére.
Riadt csengéssel megszólalt ekkor a másik szobában a rosszul beigazított wekker; a csengőszó belészúrt, de felkelni nem volt ereje. Mintha álomba történne, hallotta, hogy az előszobában zörög a zár, lépések közelednek az ajtó felé, de a zsibbadtsága, amely lefogta, erősebb volt.
Egy pillanat mulva méregvörösen ott állt előtte a fiatalúr… A dühtől eleinte nem jutott szóhoz, csak nézett hol Julisra, hol a nyitott, feldúlt fiókra, a felszakított és szétszórt levélcsomóra, aztán retteneteset harsogott a hangja:
– Mit csinál itt?! – … Az istenit a büdös cselédnek!…
Reggel hétig égette a villanyt a konyhában. Csodálatosmódon majdnem jókedvű volt. Elszámolta sorban a napokat, amiket itt töltött a nagyságáéknál… A fiatalúr, ahogy ott alszik szőke fejével a párnák között, az első napon. Meg ahogy beszél hangosan az ebédnél, mintha mindig haragudnék. Meg amikor megcsipte az arcát. Aztán Jánosra gondolt, de annak a képét, ami a kapu alatt történt, hirtelen elkergette magától.
Egy darab barna papírra benyálazott ceruzával felírta:
bocsásson meg A Fiatal Úr
Aztán a papírt eltépte. A vízvezetéknél megmosakodott. A haját gondosan megfésülte, felvette a régőrzött selyemblúzt, amelyet a nagyságától kapott. A többi holmit már előbb összekötötte kék-piros batyujába. Bement később a cselédszobába, leakasztotta a szögről a kopott Máriát és megcsókolta.
Az udvaron valaki kiabált:
– Viciné! Viciné!
Felnyitotta a konyhaajtót és kiment a gangra. Szép téli reggel volt, kissé sápadtan a nap is kikukucskált a téli égbolton. Lenézett a mélyben elnyúló udvarra és nagyot, egészségeset sóhajtott.
Aztán megfogta a rács szélét és újra mosolygott.
Ez a mosoly ottmaradt sápadt arcán, ahogy világos piros vére tócsájában elnyúlt az udvar sárga kőkockáján…

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi