Schöpflin Aladár: Rákosi Jenő halálára

Full text search

Schöpflin Aladár: Rákosi Jenő halálára
A nagy harcos pihenni tért. Utolsó harcát a halállal vívta, amely csak hónapokig tartó birkózás után tudta leteríteni a nyolcvanhatéves aggastyánt. Ebből a nyolcvanhat évből legalább hatvan harcban telt el. Az első és legkönnyebb harcot az érvényesülésért vívta: még alig volt nagykorú s már ismert író volt, akadémiai pályadíj és nemzeti-szinházi siker tette azzá, s egy – bár rövid életű és nem mély hatású – de mégis új, az egyhangú tespedésbe mozgást és elevenséget hozó hangot vitt a magyar drámába. S már akkor meglátszott: ez a fiatal ember élni tud a szerencséjével, megvan benne hozzá az okosság, az energia és a testi-lelki egészség. Mire harmincéves lett, már igazgatója volt egy maga-alapította szinháznak, amelyet hamarosan sínre állított és elindított, majd később egy folyton növekvő presztizsű és népszerűségű lapnak lett szellemi vezére és tulajdonosa. Olyan életkorban, mikor ma tehetséges fiatalemberek még mindig a publicitásért, a nyilvános megszólalás jogáért küzdenek, Rákosi Jenő már az írói, publicisztikai és társadalmi tekintély tetején állott.
A második harc hosszasabb és nehezebb volt s eredménye kétségesebb. Tisza Kálmán politikája s e politikának szelleme ellen folyt s szívós és a hatalommal bánni tudó ellenfél tette nehézzé. Akkor, a nyolcvanas és kilencvenes években a magyar vezetőosztály sajátságos kettősségben élt. Eszével és érdekeivel a 67-es politikához s az ezzel járó csonka államisághoz volt kapcsolódva, az érzése azonban ellene mondott az Ausztriával való összetartozásnak s az ezzel járó csonkaságnak. Az ország fejlődésével egyre jobban megduzzadó önérzet és nemzeti ambíció minduntalan beleütközött a dualisztikus viszony korlátjaiba és fokozott erővel pattant vissza befelé, az ország belső dolgai felé. A kívülről jövő nyomás reakciója egyrészt a belső politikában érződött, másrészt konfliktus-felületeket keresett Béccsel olyan pontokon, ahol némi kilátása lehetett a 67-es mű tágítására. Ebből keletkezett az a különös lelkiállapot a társadalomnak azokban a rétegeiben, amelyek politikailag egyedül tettek számot: a választásokon mindig a 67-es kormány győzött s a közönség mindig az ellenzékért lelkesedett. Az így kialakult nemzeti romantika ott keresett magának érvényesülési teret, ahol lehetett s éppen lefojtottságánál fogva felhevült egészen a sovinizmusig. Egyik harctere a hadsereg-kérdés volt, mely központjában állt a nemzeti jelszóval irányított támadásoknak, a véderővitától, vagyis a 80-as évek végétől egész a világháború előtti évekig, anélkül, hogy a harcnak lényeges eredménye lett volna. Ebben a harcban, mint egész publicista pályáján mindenben, Rákosi a nemzetben élő érzelmi posztulátumok pártján volt. Nem került át a függetlenségi pártba, nem tűzte ki az önálló hadsereg lobogóját, Apponyival tartott, aki a 67-es keretek kitágításával, egyes részlet-reformokkal próbálta a hadsereg-kérdést nyugvópontra juttatni. Magyar nemzeti szellemet vinni a hadseregbe – ez volt a jelszó, melyet Rákosi Jenő fogalmazott meg a legpregnánsabban s a legnépszerűbb formában. Ami agitációs anyag volt a hadsereg-kérdésben – s az volt mindig bőven, a közjogi fontos problémáktól a tiszti kardbojtok szinéig és a kávéházi kardaffaireokig – azt mind mesterileg felhasználta s időnkint olyan izgalomba hozta a közvéleményt, amely már-már zavarba hozta a kormányokat is.
A másik harctér a nemzetiségi kérdés volt. Itt szabadon élhette ki magát, Bécstől alig zavartatva a nemzeti érzés. A magyarság gyors térfoglalása, a városok polgárságának gyors magyarosodása azt az illuziót táplálta az emberekben, hogy ezt a folyamatot ki lehet terjeszteni az ország szélein élő nemzetiségi tömbökre is. Ez az illuzió elkápráztatta még a józan ítéletűeket is, az egész közvélemény benne élt, olyan energiával, amely kiküszöbölt a nemzeti érzés közösségéből és elnyomott minden ellenkező véleményt, akár Mocsáry Lajos hirdette, akár Jászi Oszkár. S ennek leghevesebb szítója, legmakacsabb harcosa, népszerű argumentációban leggazdagabb agitátora Rákosi Jenő volt. A “nyelvében él a nemzet” jelszavát ő impregnálta bele az emberek köztudatába. Az ő politikája a nemzeti vágyak sodrában haladt s ezért óriási volt a hatása. Harca a modern publicisztika minden eszközével folyt, komoly argumentum, hazafias páthosz, gúny, irónia, személyeskedés egyaránt fegyvertárába tartoztak s ezeket a fegyvereket Rákosi nálunk addig példátlan erővel tudta forgatni. A vezérszólamot a közérzületből vette, de a partiturát ő szerelte hozzá és az ő karmesteri pálcája után játszotta az egész közvélemény.
Ez az idő, a millennium körüli évek ideje, Rákosi aranykora volt. Ő az ország első publicistája, legnépszerűbb embereinek egyike, lapja a legnagyobb, majdnem kizárólagos publicisztikai hatalom, amelyben egész társadalmi osztályok hittek csaknem naív bizalommal. Amit a nyilvánosság embere elérhet, azt Rákosi mind az ölében hordotta. Ő, a dunántúli kis gazdatiszt fia, szellemi vezére volt az egész magyar úri középosztálynak. Tekintélye döntő volt nemcsak politikai, hanem irodalmi és társadalmi kérdésekben is.
A huszadik század első éveiben új harctér nyílt meg: a közéletbe belevetődött a demokratikus haladás kérdése, mely az általános titkos választójog követelésében formulázódott legélesebben. S Rákosi Jenőnek akkor teljesen megváltozott a harci poziciója. Ő, aki egész életében ellenzéki oldalon harcolt, most egyszerre a konzervatív oldalra, Tisza István mellé került és a természetében rejlő élannal vetette magát az általános-titkos ellen. Ő a demokráciában, ahogy az nálunk aktuális követelménnyé kezdett válni, a radikalizmust és szocializmust látta, amely ellen tiltakozott alapjában véve konzervatív lénye. Féltette tőle a nacionalizmust is, amely egész pályáján bálványa volt. S konzervatív volt az ő speciális közönsége, a magyar úri középosztály s Rákosi minden légköri nyomás iránt fogékony szellemére nem maradt hatástalanul közönségének ez az atmoszférája. Itt azonban egy különös fordulat történt. Tagadhatatlan, hogy a magyar úri középosztály a választójog kérdésében – még a függetlenségi pártiak nagyobb része is – Tisza István oldalán állott, a választójogi reform ellen. S mégis Rákosit, aki ép olyan tűzzel és ép olyan gazdag fegyvertárral vívta ezt a harcot, rövidesen elhagyta a publikuma. Lapja lehanyatlott, nem volt többé az a nagy hatalom, ami azelőtt. Nyilván az derült ki ebből a feltünő fordulatból, hogy a magyar sajtó közönsége megváltozott, – az ujság rezonancia-felülete nem volt többé az a réteg, amely büszkén nevezte magát történelmi osztálynak. Egy új réteg sereglett a lapok mögé, a városi polgárság újonnan alakult rétege, amelynek liberálisabb szelleme nem állott oly mereven szemben a demokratikus követelményekkel. A régi publikum megritkult, az újnak a szelleme már nem a Rákosi Jenőé volt. Magyarországban ujságíróra nézve mindig veszedelmes dolog kormánypártinak lenni s ezt a veszedelmet még Rákosi Jenő sem tudta kikerülni.
Egyre merevebb konzervativizmusa átterjedt minden térre, elsősorban arra a térre, amely mindig szenvedélyesen érdekelte: az irodalomra. Politikai frontja mellett egy mellékfrontot is állított fel: harcot az új magyar irodalom, elsősorban Ady Endre ellen. Éppen olyan vehemenciával ment bele ebbe is, mint a politikai vitákba és ezekből hozta eszközeit is. Támadásainak kiinduló pontja az volt, hogy az új irodalmi mozgalom a politikai radikális mozgalom átterjedése az irodalmi térre s ezért argumentumai túlnyomórészt politikai természetűek voltak. De ezen túl is meg lehet érteni, hogy neki, az ötvenes évek neveltjének, az eredeteiben romantikus szellemnek nem volt fogékonysága az új irodalom megértésére s nem érezte magában azt a rokonszenvet sem, amely szükséges minden irodalmi ujság méltányos megítéléséhez. A harc a Nyugat frontja ellen folyt, a polémiát Rákosi ellen Ignotus vezette s ha aktáit ma akár elfogult szemmel nézi is valaki, meg kell állapítani, hogy a Nyugat polemikusai sohasem mentek benne a személyeskedésig. Adynak, Babitsnak, a Nyugatnak sok tekintetben ártottak Rákosi támadásai, megnehezítették a kontaktusba jutást a közönség egy nagy rétegével, Adyt messzebb szorították balfelé, mint amennyire maga is szerette volna – de végső eredményben Rákosi sem tudta megakadályozni az új költők érvényesülését s polémiái hozzájárultak az irántuk való figyelem felébredéséhez és a körülük habzó eszmék tisztázódásához. Az argumentáció, mellyel Rákosi politikailag és irodalmilag diszkreditálni akarta Adyt, nyomatékot adott az ellen-argumentumoknak és mélyítette az új irodalom rezonanciáját. Az ostor, melyet valamikor ő forgatott, azóta gyenge kezekbe került s ma már csak pattogni tud, sujtani nem.
A háború katasztrófája árkot húzott Rákosi pályájába is. A forradalom utáni ellenforradalmi zűrzavarban neki is, mint mindenkinek, revideálni kellett egész eszmevilágát, a roppant atmoszféraváltozásban nem maradhatott ő sem a háború előtti pozicióban. S ekkor csodálatraméltó látványban volt részünk. A 80-ik éve felé járó öreg ember az elsők között volt, akik az ellenforradalom zűrzavarában tájékozódtak s jóformán az első naptól fogva az egyedül helyes pozicióba lépett. Az ellenforradalom forradalmi jellegét leszerelni, az úgynevezett kilengéseket erélyesen elfojtani, a felizgatott tömegszenvedélyeket lecsitítani, a nemzeti egységet a társadalmi és felekezeti jelszavak bomlasztó erőinek paralizálásával helyreállítani, hogy minden erő a nagy nemzeti célok szolgálatába állhasson, – ezeket a posztulátumokat követelte és hirdette az első naptól fogva, szemben a kormányon levő és a kormányt körülvevő politikusokkal, akik még jóideig benne úsztak az ellenforradalmi árban. Rákosi visszautasította azt a kezet, melyet konzervatív szellemét félremagyarázva felé nyujtottak az úgynevezett kurzus exponensei s nem a kurzus mellé állott, hanem a nemzeti becsület, az igazság és a nemzet gyógyulásának egyetlen lehetősége mellé. Politikai ítéletének époly diadala volt, mint igazságérzésének, mikor a magyar politika a viszonyok kényszerénél fogva azokra az utakra tért, melyeket ő és Apponyi már 1919 őszén kijelöltek. S ifjabb éveinek nacionalizmusa lobogott fel újra, mikor napirendre került a revizió gondolata. Ő lett a vezérharcos, ebben a harcban nemcsak régi ideáljait találta meg újra, hanem régi népszerűségét is. Ez utóbbi években népszerűsége szinte példátlan, a Kossuthéval vetekszik, írása a közérzés egyetemének kifejezője. Így távozott a hadszintérről az örök nyugalomba, egy nagy eszme glóriájától körülsugárzottan. Szép pályájának a befejezése volt a legszebb.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi